Η Διάσκεψη για το Κλίμα (COP28) που ξεκίνησε στο Ντουμπάι την Πέμπτη θέτει ως στόχο τη σκληρή μάχη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ανάμεσα στους 70.000 συνέδρους ωστόσο, ξεχωρίζουν ηχηρές απουσίες, παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου με πολλαπλές αφορμές, από πληθώρα δειγμάτων, επιβαρυντικών τόσο για την υγεία όσο και την ψυχική μας ισορροπία.

Με τα δεδομένα που εισπράττουμε από τις εξελίξεις στην διεθνή σκηνή έως τώρα, δεδομένου ότι απαιτούνται πολιτικές και καίριες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της παρούσας κατάστασης, αποδεικνύεται ότι οι αρμόδιοι είναι απρόθυμοι να αναλάβουν οποιοδήποτε κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι εξελίσσεται βίαια ως φαινόμενο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου.

Με την περιβαλλοντική κατάρρευση στο φόντο των ερευνών που επιβεβαιώνουν ότι είναι ήδη αργά για να ξεκινήσει η αντιστροφή, η COP 28 που φιλοξενείται στο Ντουμπάι θα εκπέμψει το δικό της SOS, αλλά μετά τη Διάσκεψη στο Παρίσι, αντί να δυναμώνουν οι… καμπάνες κινδύνου, προβλέπεται εκ των απουσιών ήδη να αρκεστούν οι σύνεδροι στις διαπιστώσεις που επισημάνθηκαν στη Γλασκώβη, την Κοπεγχάγη και στην Αιγύπτου.

Όσο ο πλανήτης μοιάζει να έχει παραδοθεί σε μία δυστοπική πραγματικότητα, προεδρεύων της COP28 για φέτος, είναι ο σουλτάνος αλ Τζαμπέρ, οποίος άνοιξε τη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα παροτρύνοντας τις χώρες να βρουν κοινό έδαφος σε πολιτικές προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα. Πρόκειται παντως για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της ADNOC.

Τα δεδομένα της πρώτης ημέρας πάντως, μαρτυρούν τη συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές. Η συμφωνία προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα βοηθά τις ευάλωτες χώρες να διαχειριστούν το κόστος ζημιών και απωλειών που σχετίζονται με κλιματικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.