Θα μπορούσαμε να γράψουμε ποίημα για τις πίτσες, ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο ή κάτι τέτοιο, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί. Θα μπορούσαμε να την τρώμε κάθε μέρα – λιώνουμε γι’ αυτήν σαν το τυράκι που έχει πάνω της. Είναι η πίτσα και είναι… αγαπίτσα!

Σε βολτάραμε στα βόρεια, σε βολτάραμε στο κέντρο της Αθήνας, καιρός να επισκεφτούμε τα νότια προάστια της πρωτεύουσας προκειμένου να αναδείξουμε τα εκεί στέκια για epic πίτσες. Άντε και καλή μας όρεξη!

Τα μαγαζιά με τις καλύτερες πίτσες στα νότια προάστια

The Eatalians: Mario & Luigi

Σε μια ήσυχη γειτονιά στην Ηλιούπολη, λίγο πιο πάνω (ή πιο κάτω, ανάλογα από το πού έρχεσαι…) από το all day café στέκι της πόλης (Geluk) σε περιμένει η απόλυτη γευστική έκπληξη. Από τις καλύτερες πίτσες σε όλη την Αθήνα – τόσο απλά, τόσο σύνθετα. Σε ένα όμορφο, cosy και παρεΐστικο περιβάλλον. Νιώθεις άνετα, νιώθεις ωραία.

Η πίτσα σου έρχεται καμωμένη από την αυθεντική ναπολιτάνικη συνταγή. Το ζυμάρι αργής ωρίμανσης απογειώνει το «ψωμένιο» στοιχείο και τα καλούδια σου έρχονται με ένα μεγάλο στεφάνι με μπόλικα καψίματα – ως πρέπει όταν το ψήσιμο είναι το σωστό, να ‘ναι καλά αυτός ο ξυλόφουρνος!

Όλες οι πίτσες είναι epic, αν σε ψήνει το διαφορετικό, προτείνεται η Isabella με σάλτσα San Marzano, κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, καραμελωμένο κρεμμύδι και καπνιστή provola. Ομοίως η Beatrice (ραγκού μοσχάρι, μοτσαρέλα Fior di Latte, σάλτσα San Marzano, παρμεζάνα, ρικότα).

Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη

Napule

Το να γνωρίσεις κάποιον μέσα από ένα φουλ δημοφιλές reality όπως το Master Chef είναι το μόνο εύκολο. Αλλά αυτός ο «κάποιος ή κάποια» να μείνει στο χώρο και στο χρόνο και μάλιστα χωρίς να κουβαλάει τα γαλόνια του νικητή, αυτό σε κάνει να καταλαβαίνεις πως μιλάμε για κάτι πολύ σπέσιαλ.

Αυτό ακριβώς είναι η Μάγκυ Ταμπακάκη. Και μαζί με το σύζυγό της, Φραντσέσκο έχουν δημιουργήσει το κατά πολλούς καλύτερο ιταλικό της πόλης. Το ρεστοράν τους είναι μονίμως γεμάτο και δεν χρειάζεται διαφήμιση. Γίνεται συνεχώς. Στόμα με στόμα.

Ναπολιτάνικος κι εδώ ο αέρας, η φιλοσοφία στις πίτσες. Ζύμη λεπτή με ντελικάτη τραγανότητα, καψαλισμένη στα σωστά σημεία. Η πρώτη ύλη έρχεται σε μεγάλο βαθμό απευθείας από την Ιταλία κι αυτό εξηγεί πως αν κλείσεις τα μάτια ενώ απολαμβάνεις το φαγητό, μπορεί να νιώσεις πως έχεις ταξιδέψει στη γειτονική μας χώρα.

Δοκίμασε όλες τις πίτσες – όχι με τη μία, θα πας και θα ξαναπάς άλλωστε. Για αρχή σου προτείνουμε Bufalina (Σάλτσα San Marzano, mozzarella di bufala, βασιλικός, ελαιόλαδο) και Pistacchio (Pesto φυστίκι, mortadella di Bologna, μπουράτα μπούφαλα). Μας ευχαριστείς αργότερα.

Βασιλείου Κωνσταντίνου 43, Βάρη

Bella Vespa

Ο χώρος, ειδικά ο εξωτερικός, είναι υπέροχος. Σαν να μπήκες σε όαση μέσα στην πόλη. Οι γονείς το(ν) εκτιμάνε περισσότερο καθώς υπάρχει και παιδότοπος και μπορούν να απολαύσουν το φαγητό τους χωρίς να… τρέμει το φυλλοκάρδι τους για το τι θα σκαρφιστούν να κάνουν τα καμάρια τους για να αναστατώσουν το χώρο.

Και βεβαίως, ή μάλλον κυρίως, είναι οι πίτσες. Νοστιμότατες, σημείο αναφοράς από το 2015 όταν και προστέθηκε στις επιλογές της Γλυφάδας για καλό και ποιοτικό φαγητό.

Παράγγειλε την Funghi (κρέμα tartufata, μοτσαρέλα, μανιτάρια, φρέσκια μαύρη τρούφα και λάδι τρούφας) ή την Affumicata (σάλτσα τομάτας, mozzarella, κρεμμύδια, πανσέτα affumicata και φρέσκια ρίγανη Κρήτης) και δεν θα το μετανιώσεις κατ’ ελάχιστο. Ίσα ίσα.

Κύπρου 11, Γλυφάδα

Pizza Days

Ποιότητα, ποσότητα, καλές τιμές, γεύση και εξυπηρέτηση – τι άλλο να ζητήσει κανείς; Σε έναν όμορφο πεζόδρομο δίπλα στην Αγίου Δημήτριου, σε περιμένει η γοητεία του απλού. Το «όπως πρέπει να είναι», βασικά.

Οι πίτσες τους δεν έχουν τα γκράντε, φαντεζί υλικά. Ούτε πάνε να σου πουλήσουν κάτι γκουρμεδιάρικο. Είναι αυτό που είναι. Και είναι πεντάνοστιμες.

Ανδρέα Παπανδρέου 2, Άγιος Δημήτριος

Caton L’anziano

Η Αργυρούπολη είναι στέκι για τους απανταχού λάτρεις του «σουλατσαρίσματος» με πολλές και καλές επιλογές. Εδώ πάντως πρέπει να ξέρεις για να έρθεις. Είναι διπλά στη Γερουλάνου, αλλά «χωμένο» κατά κάποιο τρόπο. Σαν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.

Λειτουργούσε και παλιά εκεί ιταλικό ρεστοράν, επίσης καλό, αλλά εδώ και λίγο καιρό η επιχείρηση λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση και τολμά το πιο εξεζητημένο. Με τον τρόπο που πρέπει. Δίχως υπερβολές, με γνώση και μεράκι.

Δωδεκανήσου 1, Αργυρούπολη

Alpino

Από το 1973 στα πράγματα, δεν τραβάς τόσο πολύ σε βάθος χρόνου αν δεν ξέρεις πάρα πολύ καλά τι κάνεις. Από τα πλέον κλασικά ιταλικά της Αθήνας, καταφέρνει και συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο. Έχει αποκτήσει και «αδελφάκια», σε Πειραιά και Χαλάνδρι.

Η πίτσα του Alpino έχει λεπτή και τραγανή ζύμη και φημίζεται για όλους τους σωστούς λόγους. Έρχεται σε ευφάνταστους και υπέροχους γευστικούς συνδυασμούς, με επιλογές που κυμαίνονται από Black Angus κρέας ως vegan – όρεξη να έχεις!

Λεωφ. Ποσειδώνος 4, Παλαιό Φάληρο