Όταν η ταξιδιωτική δημοσιογράφος Jenn Rice αποφάσισε να περάσει το καλοκαίρι της στην Ιταλία και την Κροατία πέρυσι, δεν περίμενε ότι θα περνούσε τον περισσότερο χρόνο της σε εσωτερικούς χώρους. «Είχε πολύ ζέστη, γι’ αυτό έκλεισα εισιτήρια για μουσεία τις μέρες αιχμής ή απλώς χάζευα στο δωμάτιό μου με ένα σπρίτς και ένα βιβλίο μέχρι να δύσει ο ήλιος».

Στο Ντουμπρόβνικ προσπάθησε να δραπετεύσει στη θάλασσα για μια δροσερή βουτιά, αλλά όλοι οι άλλοι είχαν την ίδια ιδέα—με αποτέλεσμα ιδρωμένες, υπερπλήρεις παραλίες. «Στη Ρώμη, το gelato έλιωσε πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός», λέει.

Πώς θα κατανεμηθεί ο τουρισμός φέτος τo καλοκαίρι στην Ευρώπη

Η Ρώμη και το Ντουμπρόβνικ δεν ήταν οι μόνοι ευρωπαϊκοί προορισμοί που ε΄χαν το μονοπώλειο στη ζέστη. Το να ταξιδέψεις στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2023 ήταν η πεμπτουσία του να ζήσεις από πρώτο χέρι μια εποχή αντιθετικών ακροτήτων.

Οι θερμοκρασίες μεταβλήθηκαν από ζεστό και ξηρό σε κρύο και υγρό, και καύσωνες ξέσπασαν σε αρκετούς από τους πιο τουριστικούς προορισμούς, με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική, ξέσπασαν δασικές πυρκαγιές – οι χειρότερες εδώ και 20 χρόνια – καταστρέφοντας σπίτια, δάση και αμπελώνες.

Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά, η ήπειρος σημείωσε επίσης αριθμούς τουριστών που έσπασαν ρεκόρ -το υψηλότερο από τα επίπεδα πριν από την πανδημία- ακόμα και όταν οι τιμές των ξενοδοχείων διογκώθηκαν και οι αεροπορικοί ναύλοι έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα. Από γραφικές αποδράσεις όπως το Μπελάτζιο στο Κόμο και η Ταορμίνα στη Σικελία μέχρι πόλεις όπως το Παρίσι και η Μαδρίτη, μεγάλο μέρος της τουριστικής Ευρώπης είχε κατακλυστεί εντελώς.

«Είχαμε ανθρώπους που μας καλούσαν από την Αθήνα και τη Ρώμη και μας ζητούσαν να τους βρούμε ένα πιο δροσερό μέρος στην Ευρώπη, επειδή είχε πολύ ζέστη και πολύ κόσμο», θυμάται ο Jan Sortland, ιδρυτής της Scandinavia Specialists Norwegian Adventures.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έκαναν τις διακοπές τους πριν από τον μήνα αιχμής του Αυγούστου, με την Ιταλία και τη Γαλλία να είναι οι κορυφαίοι προορισμοί τους. Αυτό οδήγησε σε κατάμεστους χώρους στα σημαντικά αξιοθέατα. Για τον John Canning, ένα στέλεχος με έδρα το Λος Άντζελες που ταξίδεψε στο Παρίσι τον Ιούλιο, τα πλήθη άνοιξαν τα μάτια. «Δεν περιμέναμε ότι όλα όσα θα θέλαμε να δούμε ήταν sold out. Πήραμε μόνο εισιτήρια για το Musée d’Orsay μέσω του θυρωρείου μας με ένα σημαντικό πρόστιμο και δεν μπορούσαμε να μπούμε στο Λούβρο», λέει.

Πώς θα κατανεμηθεί ο τουρισμός φέτος τo καλοκαίρι στην Ευρώπη

Τα διδάγματα από το περσινό καλοκαίρι

Η Rice λέει ότι το περσινό καλοκαίρι της έμαθε να σχεδιάσει διαφορετικά το ταξίδι της φέτος — και όχι μόνο: «Θα προσπαθήσω να κάνω την παράκτια Ιταλία στις αρχές Μαΐου και αν αποφασίσω να ταξιδέψω στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, θα είναι είτε οι Αστούριες στη Βόρεια Ισπανία ή τις Ιουλιανές Άλπεις στη Σλοβενία ​​για να μείνουμε ψύχραιμοι και δροσεροί».

Και φυσικα δεν είναι η μόνη που σκέφτεται έτσι. Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς ειδικούς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για λιγότερο γνωστούς προορισμούς που προσφέρουν πιο χαλαρές (και πιο δροσερές) διακοπές.

«Οι επισκέπτες ζητούν μέρη όπου μπορούν να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, αλλά να έχουν πρόσβαση σε εμπειρίες και κουλτούρα κρασιού και φαγητού. Η Σλοβενία ​​είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα όπου μπορείτε να τα έχετε όλα αυτά χωρίς να σας κυριεύει η ζέστη. Οι Δολομίτες στην Ιταλία είναι άλλος», λέει η Rachael Mendizabal, ειδικός στα ταξίδια στην Ευρώπη στο Scott Dunn.

Ο Richard Hyde, COO στα Small Luxury Hotels of the World, βλέπει παρόμοιες τάσεις σε όλο το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιό τους: «Οι επισκέπτες φαίνεται να στρέφονται προς εναλλακτικούς προορισμούς: Τη Μήλο αντί για τη Μύκονο και τη Σλοβενία ​​αντί για την Ισπανία».

Πώς θα κατανεμηθεί ο τουρισμός φέτος τo καλοκαίρι στην Ευρώπη

Καθώς η Μεσόγειος γίνεται όλο και πιο ζεστή, οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο τουρισμός θα μετατοπιστεί προς τα βόρεια.

«Βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον στην Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη για την πολιτιστική εμπειρία και στη συνέχεια στη Νορβηγία για τη φύση. Επί του παρόντος, τα φιόρδ εξακολουθούν να είναι αγαπημένα, αλλά η Νορβηγία είναι μια μεγάλη χώρα και υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε – η ακτή Helgeland για παράδειγμα με την όμορφη ακτογραμμή και τα ορεινά νησιά».

Η ζήτηση αφορά μια πιο μέτρια θερμοκρασία και μοναδικές υπαίθριες εμπειρίες. «Η Ισλανδία είναι ένα μεγάλο φαβορί αυτή τη στιγμή με το Βόρειο Σέλας να είναι το πιο ενεργό φέτος από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο», λέει ο Mendizabal.

Με τη σειρά τους, οι πιο τυπικές διακοπές πόλης θα μετατοπιστούν χρονικά για αργότερα μέσα στο έτος. «Η Αθήνα και η Ρώμη θα είναι πάντα επιθυμητοί προορισμοί, αλλά έχουμε δει μια άνοδο σε πολλούς ανθρώπους που προτιμούν να πάνε εκεί τον Μάιο και τον Οκτώβριο για να παρασύρουν τα πλήθη», λέει η Carolyn Addison, επικεφαλής προϊόντος στη Black Tomato, σημειώνοντας ότι ο καιρός το φθινόπωρο είναι αρκετά δελεαστική εποχή διακοπών για τους ταξιδιώτες που δεν συνδέονται με τις σχολικές διακοπές.

Στο Jumeirah Palace στο Κάπρι, η σεζόν διαρκεί τώρα από τον Μάρτιο έως τα τέλη Δεκεμβρίου. «Χάρη στον καλό καιρό, οι επισκέπτες μένουν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν», λέει ο Ermanno Zanini, περιφερειακός αντιπρόεδρος του Jumeirah Group, Νότια Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς θα κατανεμηθεί ο τουρισμός φέτος τo καλοκαίρι στην Ευρώπη

Το Castello di Vicarello στην ύπαιθρο Maremma της Τοσκάνης παραμένει παραδοσιακά ανοιχτό τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο. «Επενδύουμε στην όχι και τόσο ζεστή σεζόν όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι μια υπέροχη στιγμή για να ανακαλύψετε την Τοσκάνη. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες από πεζοπορία μέχρι ορεινή ποδηλασία, κυνήγι τρούφας και γευσιγνωσία κρασιού», λέει η ιδιοκτήτρια Neri Baccheschi Berti.

Τα παραπάνω μας δείχνουν πως η θερινή σεζόν του 2024 είναι μια σεζόν μετάβασης και μετατόπισης για την τουριστική κίνηση, που θα δούμε σε πλήρη εικόνα το 2026.

Πηγή: CNTraveller.com

*Photo Ctredits: Shutterstock