Το νησί της Σαρδηνίας, κοντά στο νοητό κέντρο της Μεσογείου θάλασσας, έχει ό,τι μπορείς να θες σε μια απόδραση: αμμώδεις παραλίες, κακοτράχαλα μονοπάτια για πεζοπορία, ιδιαίτερα θαλασσινά και μερικά κορυφαία κρασιά. Στο νησί, που ανήκει στην Ιταλία βέβαια, μπορείς να επισκεφθείς ρωμαϊκά ερείπια, άγρια τοπία, εθνικά πάρκα με περίεργα ζώα (από αλμπίνο γαϊδούρια μέχρι ροζ φλαμίνγκο) και κόλπους με πολύ αέρα, ιδανικό για θαλάσσια σπορ.

Το μέρος στην Ιταλία για τουρίστες κάθε ηλικίας

Η Σαρδηνία δεν έχει πάνω της τα φώτα της τουριστικής δημοσιότητας, όπως π.χ. η Σικελία ή η Μάλτα πιο νότια. Είναι, όμως, ένα νησί με τέτοια ποικιλία και χρώμα, που έχει να προσφέρει κάτι για τουρίστες κάθε ενδιαφέροντος και ηλικίας. Στην Ιταλία θεωρείται ακόμα παρεξηγημένος τόπος. Να, λοιπόν, τα δέκα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις εκεί.

Στην Ιταλία υπάρχει το πιο μαγευτικό νησί στην Ευρώπη: Παραμυθένια νερά, σπηλιές, θέα πέραν κάθε φαντασίας

Nora

Σε μια τραχιά λωρίδα γης που προεξέχει στη θάλασσα από τα νότια του νησιού, τα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Νόρα του 5ου αιώνα μ.Χ. συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων στη Σαρδηνία. Η πόλη έγινε μια ακμάζουσα αποικία σχεδόν 10.000 κατοίκων υπό τους Ρωμαίους, όταν κυριάρχησαν σε ολόκληρη την Ιταλία. Μπορείς να περπατήσεις ανάμεσα στα ερείπια των ιδιωτικών βιλών, των ναών, των ιαματικών λουτρών και ενός καλοδιατηρημένου θεάτρου που χωρούσε περισσότερους από 1.000 θεατές. Μπορείς να πας και μόνος, αλλά με ξεναγό είναι διαφορετική η εμπειρία.

Oasi Biderosa

H Oasi Biderosa είναι ένα προστατευμένο παράκτιο καταφύγιο άγριας ζωής (η Ιταλία έχει πολλά) που διαθέτει μια αλυσίδα όρμων με γαλήνιες παραλίες. Μπορείς να κάνεις μια συναρπαστική βόλτα μέσα από ευωδιαστά πευκοδάση και ελαιώνες, καθώς και από λιμνοθάλασσες όπου βλέπεις κοπάδια φλαμίνγκο. Αν δεν μπορείς την πεζοπορία, διατίθενται και ηλεκτρικά ποδήλατα βουνού, με πετάλι και μπαταρία για τα δύσκολα. Η βόλτα, πάντως, πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τις 19:30 και μόνο λίγα αυτοκίνητα έχουν πρόσβαση κάθε μέρα, οπότε αν σκοπεύεις να οδηγήσεις εκεί θα πρέπει να κάνεις κράτηση εκ των προτέρων.

Nuraghe

Η Σαρδηνία έχει μερικούς εξαιρετικούς αρχαιολογικούς χώρους εκτός από ρωμαϊκά ερείπεια, από τα οποία φυσικά είναι γεμάτη η Ιταλία. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς κατασκευάστηκαν από τους Νουραγούς, μια αυτόχθονη φυλή περίπου από το 1.500 π.Χ. Στην καρδιά πολλών από αυτές τις τοποθεσίες θα βρείτε έναν μυστηριώδη πύργο που ονομάζεται nuraghe που μοιάζει με πέτρινη κυψέλη και που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό στις επιθέσεις ή σπίτι για τους ηγέτες του χωριού. Οι πύργοι αυτοί είναι μοναδικοί στη Σαρδηνία, διάσπαρτοι σε όλο το τοπίο, αλλά μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα είναι η Nuraghe La Prisgiona στην Arzachena και η Nuraxi Nuraghe στο Barumini (το μόνο μνημείο του νησιού που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO).

Στην Ιταλία υπάρχει το πιο μαγευτικό νησί στην Ευρώπη: Παραμυθένια νερά, σπηλιές, θέα πέραν κάθε φαντασίας

Asinara

Το ακατοίκητο νησί Asinara (φτάνεις με φέρι Porto Torres ή το Stintino στα βορειοδυτικά) είναι διάσημο για τις φυλακές και τα γαϊδούρια. Γνωστό ως Αλκατράζ της Ιταλίας, το νησί ήταν τόπος κράτησης αιχμαλώτων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα εγκληματιών (συμπεριλαμβανομένων των μελών της μαφίας). Από το 1997, ωστόσο, είναι ένα εθνικό πάρκο, ένα δημοφιλές μέρος για πεζοπορία, ποδηλασία και απόλαυση της παράξενης και υπέροχης άγριας ζωής (συμπεριλαμβανομένων των γαϊδάρων αλμπίνο που περιφέρονται ελεύθερα). Δεν επιτρέπονται ιδιωτικά αυτοκίνητα, αλλά κυκλοφορούν τουριστικά τρενάκια και μπορείς να κανονίσεις μια περιήγηση με τζιπ.

La Maddalena

Μια ημερήσια εκδρομή στη La Maddalena είναι απαραίτητη. Αυτό το αρχιπέλαγος και εθνικό πάρκο, που αποτελείται από επτά νησιά, προσφέρει μερικές από τις καλύτερες φυσικές ομορφιές όλης της Ιταλίας, πεζοπορία, καταδύσεις και παραλίες. Στον οικισμό του νησιού (απέχει περίπου 1,5 ώρα από το λιμάνι του Παλάου) λειτουργούν καλά εστιατόρια και καταστήματα. Μπορείς να κάνεις εκδρομές με σκάφος στις πιο απομακρυσμένες παραλίες, ανάμεσά τους και στην περίφημη παραλία Spiaggia Rosa με ροζ άμμο στο μικρό νησί Budelli.

Στην Ιταλία υπάρχει το πιο μαγευτικό νησί στην Ευρώπη: Παραμυθένια νερά, σπηλιές, θέα πέραν κάθε φαντασίας

Santa Teresa Gallura

Η ακτή της Σαρδηνίας έχει πολλές τοποθεσίες για υποβρύχια κολύμβγση ή καταδύσεις. Το λιμάνι της Santa Teresa Gallura είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, όπου μπορείς να συμμετέχεις σε καταδυτικό γκρουπ με έμπειρους οδηγούς, για να δεις επιλεγμένα σημεία όπως το Ponta Contessa, ένα γρανιτένιο «βουνό» κάτω από τα κύματα. Μπορείς, επίσης, να κολυμπήσεις σε σπηλιές αναζητώντας χταπόδια και σμέρνες και πάνω από τεράστιους ογκόλιθους στην αμμώδη κοίτη.

Cagliari

Το Κάλιαρι, η πρωτεύουσα όλου του νησιού και της επαρχίας της Ιταλίας, είναι το μέρος όπου φτάνουν οι περισσότεροι τουρίστες, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ως εφαλτήριο για μέρη αλλού. Η πόλη αξίζει λίγο χρόνο από μόνη της. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να περπατήσεις. Η συνοικία Castello, μια ακρόπολη ψηλά πάνω από τη θάλασσα, έχει στενά σοκάκια, χαρακτηριστική μεσαιωνική αρχιτεκτονική και ένα ζευγάρι παρατηρητήρια του 14ου αιώνα. Μεταξύ των αξιοσημείωτων αξιοθέατων του Κάλιαρι είναι το ρωμαϊκό αμφιθέατρο του 2ου αιώνα, ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μοναδικό στην Ιταλία σε ευρήματα που χρονολογούνται από τον Νουραγικό πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού.

Porto Flavia

Μέσα σε έναν βράχο στην ακτή Iglesiente βρίσκεται ένας κομψός πύργος και μια καμάρα που κρύβουν ένα από τα σπουδαία επιτεύγματα της μηχανικής. Για αιώνες, το μετάλλευμα που έσκαβαν από κοντινά ορυχεία έπρεπε να μεταφερθεί από την παραλία Manua με μικρές βάρκες. Ήταν χρονοβόρο και επικίνδυνο. Αλλά στη δεκαετία του 1920, ο μηχανικός Τσέζαρε Βέτσελι κατασκεύασε ένα ζευγάρι τούνελ στον γκρεμό κατά μήκος των οποίων θα μπορούσε να μεταφερθεί το μετάλλευμα στην ακτή. Το ονόμασε Porto Flavia, από το όνομα της κόρης του, και ήταν σε χρήση μέχρι τη δεκαετία του 1990. Οι εκδρομές στο σημείο διαρκούν δύο ώρες και πρέπει να γίνει κράτηση εκ των προτέρων.

Alghero

Αν θέλεις να ξεφύγεις από τη ζέστη (σε όλη την Ιταλία κάνει ζέστη το καλοκαίρι) οι σπηλιές προσφέρουν εξαιρετικό καταφύγιο. Πιο γνωστό είναι το Σπήλαιο του Ποσειδώνα κοντά στο Αλγκέρο, το οποίο εκτείνεται 4 χλμ. και περιέχει φωτισμένους θαλάμους που μοιάζουν με καθεδρικούς ναούς, στολισμένους με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Μπορείς να φτάσεις στις σπηλιές με βάρκα από το λιμάνι του Κάλιαρι, αλλά αν σου αρέσει η περιπέτεια, σε περιμένουν 654 σκαλιά λαξευμένα στο γκρεμό για να τα κατέβεις (και να τα ανέβεις αργότερα). Μεταξύ άλλων σπηλαίων στο νησί είναι τα σπήλαια Bue Marino στην ανατολική ακτή και το σπήλαιο Su Marmuri στην ενδοχώρα κοντά στο Ulassai. Μπορείς να τα επισκεφτείς μόνο σε οργανωμένες ξεναγήσεις και θα πρέπει να ντύνεσαι κατάλληλα (κλειστά παπούτσια και ζεστά ρούχα).

Gorropu

Το φαράγγι Gorropu, που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο του Κόλπου Orosei στα ανατολικά, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό μέρος για πεζοπορία. Αυτή είναι ίσως η πιο άγρια περιοχή του νησιού. Το ασβεστολιθικό φαράγγι, λαξευμένο από τον ποταμό Flumineddu, είναι ένα από τα βαθύτερα στην Ευρώπη και διασχίζει μια περιοχή με αιωνόβια δέντρα και δάση βελανιδιάς, και άγρια ζωή μοναδική στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των χρυσαετών και του μουφλόν. Μια πεζοπορία θα διαρκέσει περίπου πέντε ώρες και απαιτεί ένα μέτριο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Υπάρχει χρέωση για την πρόσβαση στο φαράγγι και ένα μέρος του μπορείς να το περάσεις μόνο με οδηγό.