Αναπολώντας, λόγω και του θανάτου του Μάθιου Πέρι, την ελληνική βερσιόν της σειράς «Τα Φιλαράκια», θυμηθήκαμε στο intronews.gr και κάποιες άλλες «κακοτεχνίες» της ελληνικής τηλεόρασης που δεν άφησαν εποχή άφησαν, παρότι το σενάριο ήταν «κλεμμένο» από διεθνείς επιτυχίες.

Πρόκειται για σειρές ξεχασμένες στο χρόνο που θύμιζαν παρωδίες των υπερεπιτυχημένων σειρών του εξωτερικού και φυσικά είχαν και σύντομη τηλεοπτική πορεία.

Τα φιλαράκια – Άνω Κάτω: Και κυρίως… Κάτω

Ξεκινάμε με το Άνω Κάτω ή διεθνώς «Τα Φιλαράκια». Ήταν το 2000 που ο ΑΝΤ1 πήρε την απόφαση να δημιουργήσει μία σειρά βασισμένη στη μεγάλη επιτυχία τα «Φιλαράκια» και αν το πρωτότυπο είχε πεδίο δόξης λαμπρό και αξέχαστο, το Άνω Κάτω είχε σύντομη πορεία και αποτέλεσε μία τόσο κακή αντιγραφή που πιθανώς θα ήθελαν να διαγράψουν από τον «σκληρό» τους ακόμη και όσοι με κάποιο τρόπο συμμετείχαν στη δημιουργία της.

Και εδώ είχαμε μία παρέα φίλων, κλεμμένες ατάκες από το αμερικανικό (δεν μπήκαν καν στον κόπο να το διασκευάσουν σε ελληνικό χιούμορ), τα… γνωστά πρόσωπα που έμοιαζαν ως καρικατούρες του αμερικανικού και γενικώς μία παταγώδη αποτυχία.

Πιστεύουμε ότι αν το έβλεπαν έστω και μία φορά τα αμερικανανικά «Φιλαράκια», δεν θα μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους με αυτό που θα έβλεπαν!

Modern Family – Μοντέρνα Οικογένεια: Ευτυχώς που επρόκειτο για κωμωδία

Φυσικά από το ελληνικό δαιμόνιο δεν θα γλίτωνε και η άλλη μεγάλη επιτυχία, το Modern Family που έφερε το Mega ως Μοντέρνα Οικογένεια.

Η ελληνική εκδοχή αποτελείται από 2 κύκλους και συνολικά 43 επεισόδια. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014 ενώ το τελευταίο στις 29 Μαΐου 2015.

Ο Τάκης, πατέρας της Φαίης και του Δημήτρη, χώρισε ύστερα από πολλά χρόνια γάμου και ξαναπαντρεύτηκε την Κάρμεν, μια πολύ όμορφη γυναίκα Κολομβιανής καταγωγής, που έχει ένα αγόρι από τον πρώτο της γάμο, τον Ντιέγκο.

Η Φαίη και ο άντρας της, ο Φίλιππος έχουν τρία παιδιά, τη Δανάη, την Αλεξάνδρα και τον Πάνο. Η Φαίη εγκατέλειψε την καριέρα της και αφοσιώθηκε στην ανατροφή των παιδιών της, ενώ ο Φίλιππος παραμένει ένας cool μπαμπάς.

Ο Δημήτρης, που είναι ζευγάρι με τον Λάμπρο πολλά χρόνια τώρα, αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα μωρό. Έτσι οι ιστορίες των τριών οικογενειών, με τα συνηθισμένα ή τα ασυνήθιστα προβλήματά τους, αποτελούν μια σύγχρονη άποψη για το τι σημαίνει «οικογένεια» στην εποχή μας.

Στη σειρά πέρα από τους πολλούς και γνωστούς λαμπερούς γκεστ, πχ, Βίκυ Καγιά, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είδαμε τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Κλέλια Ρένεση, Ζέτα Δούκα, Δημήτρη Μακαλιά και πολλούς άλλους.

Η σειρά μπορεί να είχε διάρκεια δύο σεζόν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν άκρως ερασιτεχνικό.

Fame – Steps: Μία σειρά που δεν βρήκε τα… βήματά της

Εδώ θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια και εκείνη την υπέροχη σειρά Fame, με το χαρακτηριστικό τραγούδι «Fame Ι wanna live forever, I wanna learnh how to fly»… Η ελληνική βερσιόν βέβαια δεν έμαθε ποτέ να… πετάει.

Εδώ πρυτάνευσε η λογική στο αρχικό στάδιο γιατί το σκέφτηκαν πολύ για να τη βγάλουν στον τηλεοπτικό αέρα καθώς το «Fame» αλά ελληνικά έκανε πρεμιέρα δύο χρόνια αφού είχαν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα, προκειμένου να καλύψει το κενό που είχε αφήσει πίσω του το «Next Top Model».

Ο τίτλος «Steps» ωστόσο δεν βοήθησε να ορθοποδήσει η σειρά, ούτε να αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό. Πέρασε μάλλον με αθόρυβα… βήματα στη λήθη.

Στην σχολή Τεχνών του Θεάματος της Κάτιας Γρέγου οι μαθητές-ταλέντα χορεύουν, υποδύονται ρόλους, παλεύουν να κατακτήσουν το όνειρό τους να γίνουν μεγάλα αστέρια.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν οι Αντώνης Φραγκάκης, Αθηνά Μαξίμου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Κωνσταντίνος Λάγκος, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Ελένη Καλλία, Γιώργος Σουξές, Ευτυχία Φαναριώτη κ.ά.

Μάλιστα κύριε υπουργέ – Ο Κακός Βεζύρης: Πέρασε και δεν… ακούμπησε

Ο Κακός Βεζύρης ήταν μία κωμική σειρά που προβλήθηκε στο Mega τη σεζόν 1997-1998. Το σενάριο υπέγραφαν ο Χάρης Ρώμας και η Άννα Χατζησοφιά, οι οποίοι ανέλαβαν και τη σκηνοθεσία μαζί με τον Κώστα Κιμούλη.

Φυσικά επρόκειτο για την ελληνική διασκευή της μεγάλης αγγλικής επιτυχίας «Μάλιστα κύριε υπουργέ» που σε επόμενο κύκλο έγινε «Μάλιστα κύριε πρωθυπουργέ», ωστόσο το αγγλικό χιούμορ και την επιτυχημένη δραματουργική ανάπτυξη του πρωτότυπου δεν την ακούμπησε ούτε στο ελάχιστο η ελληνική βερσιόν, αλλά άλλος ήταν ο λόγος που οδήγησε στην πρόωρη ολοκλήρωσή της,

Η σεμνότυφη ελληνική κοινωνία εκείνης της εποχής δεν μπορούσε να δεχθεί καινοτομίες και λέξεις στη μικρή οθόνη που προσέβαλλαν τα ευαίσθητα αφτιά της και έτσι ύστερα από επανειλημμένες λογοκρισίες του ΕΣΡ, σε αρκετά επεισόδια μειώθηκε η διάρκεια και τελικά ο Κακός Βεζύρης ολοκλήρωσε αναίμακτα και αθόρυβα.

Ο Κλέων Βεζύρης είναι πολιτικό στέλεχος του ΝΑΚΑ (Νέο Αγωνιστικό Κίνημα Αναμόρφωσης) και
Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Ο Κλέων είναι εγωιστής, διεφθαρμένος και εμμονικά φιλόδοξος και έχει βλέψεις για τη θέση του υπουργού.

Όταν ο εν ενεργεία υπουργός πεθαίνει σε δυστύχημα σε υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό, ο Κλέων είναι σίγουρος ότι θα είναι εκείνος που θα τον διαδεχτεί. Τρεις πιθανοί υποψήφιοι προβάλλονται από το κόμμα.

Ο Κλέων θεωρεί ανάμεσά τους ως πιο χειραγωγήσιμο τον Ευάγγελο Μόσχο, βουλευτή της Λάρισας. Ο Μόσχος είναι καλοκάγαθος, αφελής, υπέρβαρος και ασχολείται μόνο με το σεξ και το φαγητό.

Η σύζυγός του, Ρόζα, είναι κόρη του πλούσιου γαιοκτήμονα Μπαμπαγιούρη ο οποίος έχει ισχυρές διασυνδέσεις μέσα στο κόμμα. Όταν ο Κλέων εξοβελίζει τους άλλους δύο υποψηφίους, ο Μόσχος γίνεται υπουργός και ο Κλέων συνωμοτεί σε κάθε επεισόδιο για να τον καταστρέψει.

Πρωταγωνιστούσαν οι Χάρης Ρώμας, Χρήστος Ευθυμίου, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Γαλίτης, Άννα Χατζησοφιά κ.λπ.

«Fawlty Towers» – «Κορίτσια ο Μάρκουλης»: Παραδινόμαστε!

Όταν ο Μάρκος Σεφερλής και οι διευθυντές προγράμματος του Alter (ήταν ένα κανάλι που έσβησε πρόωρα, για αυτό οι νεότεροι μπορεί να μην το θυμούνται) αποφάσισαν να αντιγράψουν το
«Fawlty Towers» των Μόντι Πάιθονς, ήταν σίγουρο ότι το εγχείρημα θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία και δεν μας διέψευσε, κατάληξε: Κρύα αστεία, άστοχες ατάκες, σεξιστικό χιούμορ, επιφανειακότητα, σκηνικά που έκανα μπαμ από μακριά η φθήνια τους και μία απορία: ΓΙΑΤΙ;