Αν και συνολικά ως ομάδα εδώ στο Intronews είμαστε του αλμυρού, του street food, ενίοτε κάνουμε την ατασθαλία και τρώμε γλυκά. Αλλά δεν είμαστε φειδωλοί. Αν είναι να φάμε γλυκά, θα φάμε γλυκά που θα μας κρατήσουν για κανένα δίμηνο μέχρι να εμφανιστεί ξανά η γλυκολιγούρα.

Έτσι, μετά τα σουβλάκια, τις πίτσες, τα μπέργκερ, τα κοψίδια και τις κρέπες, ήρθε η στιγμή για τα αγαπημένα μας γλυκά. Άλλοι προτιμούν τα σιροπιαστά, άλλοι τα σοκολατοειδή. Οι δεύτεροι είναι περισσότεροι. Οι ιδιαίτεροι όμως είναι αυτοί των σιροπιαστών. Αυτά είναι τα 9 γλυκά στην Αθήνα (και ολίγον από Αττική) που μας κάνουν να τρώμε κρυφά στο αμάξι ή τα μεσάνυχτα, για να μη μας πάρουν χαμπάρι παιδιά, σκυλιά, σύντροφοι και συγγενείς.

Μεταξύ cheesecake, προφιτερόλ και σοκολατόσουπας ο Κωνσταντίνος Ταγαράς

Στη γλύκα το έχουμε ρίξει εσχάτως, αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για πραγματικά γλυκά. Όχι για κρέπες, αλλά για προφιτερόλ, cheesecake, γαλακτομπούρεκο, τάρτες αλλά και παγωτό. Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να βρεις τόσα «άψογα» προϊόντα σε έναν χώρο, αλλά το Zuccherino είναι εδώ για να κάνει τη διαφορά.

Παρότι έχω αγαπημένα γλυκά, στο Zuccherino πάντα μπερδεύομαι. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω. Το cheesecake, το οποίο ανάλογα την εποχή σερβίρεται με διαφορετικά φρούτα; Το προφιτερόλ (εννοείται πως πάντα επιλέγουμε την οικογενειακή συσκευασία και δεν τη μοιραζόμαστε με ΚΑΝΕΝΑΝ) με αφράτα choux γεμισμένα με παγωτό, ζεστή πραλίνα φουντουκιού, σαντιγύ και flakes μαύρης σοκολάτας; Το τραγανό μιλφέιγ με τα χειροποίητα φύλλα σφολιάτας και τη βελούδινη κρέμα;

Ειλικρινά αν ξεκινήσω να σας αναλύω αυτά που έχω δοκιμάσει, δεν θα τελειώσω. Σοκολατόσουπα συνοδευόμενη με παγωτό, γαλακτομπούρεκο, εκμέκ κανταΐφι, τάρτα Edelweiss,με bitter σοκολάτα και φρούτα του δάσους, εξαιρετικό παγωτό (χειροποίητο και κάθε στιγμή φρέσκο)….

Αν υπάρχει ένας τρόπος για να σταματήσω να μιλάω πάντως , είναι να παραγγείλω.

Εσύ τσέκαρε εδώ για το πού θα το βρεις.

Στήνει Ανδριά-ντα στα γλυκά η Νατάσσα Βουδούρη

Μια στάση στο «Ανδριάς» για προφιτερόλ την ημέρα τον γιατρό της πείνας κάνει πέρα! Με σεβασμό αξιοποίησε τις πατροπαράδοτες συνταγές με τα αγνά υλικά, δημιούργησε πλούσια ποικιλία γλυκών δίνοντάς τους μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση. Κατόρθωσε τα γλυκά του να κατακτήσουν τους φίλους του γλυκού, ώστε όλοι να μιλούν για «το προφιτερόλ του «Ανδριά»!

Το συγκεκριμένο ξεχωρίζει για την πλούσια σοκολάτα του, η οποία δίχως άλλο είναι το σήμα κατατεθέν της γεύσης του. Εκεί θα βρεις 4 μεγέθη τούρτας προφιτερόλ και ατομικά προφιτερόλ. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να δροσιστείς με το παγωτό προφιτερόλ ή την τούρτα παγωτό προφιτερόλ.

Τσέκαρε πού θα βρεις το προφιτερόλ, εδώ.

Άξιον…Πλέστι για τον Δημοσθένη Χρήστου

Ξεκινάμε με κάποιες παραδοχές. Οι έχοντες διαβήτη δεν είναι να το παρακάνουμε με τα γλυκά, αλλά έλα που πολλές φορές δεν είναι εύκολο να συγκρατηθείς. Ειδικά όταν κοντά σου βρίσκεται ένα πραγματικό κολαστήριο και κάθε φορά που περνάς απ έξω, ακούγονται φωνές που σε προτρέπουν «πάαααρκαρε και μπεεεες».

Τι να κάνεις κι εσύ, άνθρωπος είσαι παρατάς άρον άρον το αμάξι έξω από το Πλέστι στη Νέα Μάκρη και κάθεσαι κανά δεκάλεπτο μπροστά από τη βιτρίνα, παραχωρώντας σειρά σε πέντε έξι πελάτες που ήρθαν αργότερα, γιατί δεν μπορείς να αποφασίσεις. Σχεδόν πάντα όμως, καταλήγεις στην καρυδόπιτα συνοδείας πανακότας. Και όσο τη βλέπεις να μειώνεται στο πιάτο σου, δακρύζεις γιατί ξέρεις ότι η επόμενη φορά που θα σταματήσεις απέχει κάποιες μέρες.

Πολίτικα και σιροπιαστά θέλει ο Στέφανος Νικήτας

Τα γλυκά είναι μία απόλαυση που οφείλουμε να προσφέρουμε – με μέτρο – στον εαυτό μας. Στην Αθήνα υπάρχουν ζαχαροπλαστεία που όχι μόνο αντέχουν στον χρόνο, αλλά δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητά τους. Έχω επισκεφτεί πολλά από αυτά. Αυτό που ξεχωρίζω είναι ο «Τίλλας» στη Νέα Φιλαδέλφεια ένα Πολίτικο ζαχαροπλαστείο που διαθέτει τραπεζοκαθίσματα για να απολαύσουμε το γλυκό μας.

Εκμέκ με παγωτό καϊμάκι, καζάν ντιμπί, ρυζόγαλο, κρέμα μαλεμπί, σάμαλι κρέμα είναι μερικά μόνο από τα αυθεντικά πολίτικα γλυκά που ξεχωρίζουν. Δύσκολο να επιλέξεις, καθώς κοντοστέκεσαι μπροστά στις βιτρίνες του. Το γλυκό όμως που ξεχωρίζω είναι το εκμέκ του που μου θυμίζει τις ιστορίες που άκουγα επί χρόνια για την Κωνσταντινούπολη και τις ξέγνοιαστες οικογενειακές Κυριακές που πρόσταζαν στάση για εκμέκ με παγωτό μετά το φαγητό.

Θα το βρεις στην Αγίας Τριάδος στη Νέα Φιλαδέλεια.

Τον λένε Ραφίκ, εννοείται θα επέλεγε μαγαζί ονόματι Rafika

Για ουρανίσκους δίχως έντονες προτιμήσεις σε ποικιλία γλυκών, ή φανατικούς καταναλωτές «παραδοσιακών» προϊόντων και παραδοσιακά διάσημων συνταγών, οι γεύσεις που ταυτοποιούνται στη Μέση Ανατολή, συνήθως προσφέρουν μια ισορροπία ανάμεσα στα χαρακτηριστικά δυτικά πρότυπα και τα… της γειτονιάς μας, βαλκάνια υλικά. Διαχρονικά, κουβαλούν την αξία της φιλόξενης παράδοσης της Μεσογείου και του κλίματος που εμπνέει το σερβίρισμα.

Αυτή τη ζεστασιά συνδυάζει και το κατάστημα της Ραφίκα, στα Μελίσσια. Διόλου τυχαία η μετάφραση του ονόματος, της ιδιοκτήτριας και του καταστήματος, μια και στην αραβική παραπέμπει στη σύντροφο, τη φίλη.

Δεν είναι θέμα παρόμοιας πρώτης ύλης μονάχα, μα για… μερακλήδες που δεν κυνηγούν τις εν Ελλάδι φημισμένες συνταγές, η «Rafika» στα Μελίσσια, προσφέρεται για μπακλαβαδάκια μπουκιές, σιροπιασμένα όσο… πατάει η γάτα, καθώς στις αραβικές συνταγές δεν σχετίζεται η ποσότητα συνοδείας σε καμία περίπτωση, με τον τρόπο που Έλληνες και Τούρκοι παρασκευάζουν μπακλαβά. Είναι πλούσια σε βούτυρο και φιστίκι Αιγίνης, Χαλεπιανό, μια και ο μάστοράς τους είναι Σύρος.

Εκ των χαρακτηριστικότερων ευρημάτων που θα σας συστήσουν με τη κοινή γαστρονομική βάση Συρίας, Λιβάνου, Ιορδανίας τόσο σε αλμυρές όσο και γλυκές λιχουδιές, τα Barazek, λεπτά, τραγανά βουτήματα, εν είδει μπισκότου, με φιστίκι και σουσάμι. Στην περίπτωση του Maamoul δε, τα βουτυράτα βουτήματα απαντούν σε τρεις εκδοχές. Με χουρμα (ajweh), με φιστίκι Αιγίνης και ανθόνερο ή με καρύδι και κανέλλα.

Μην ξεχάσετε φεύγοντας να ρίξετε μια ματιά στο ψυγείο, όπου θα βρείτε λαχματζούν, kibbeh, φαλάφελ, μαντί και knaffeh (ευρωπαϊστί κιουνεφέ). Εκτός από τις καταψυγμένες επιλογές όμως, θα συναντήσετε οτιδήποτε χρειάζεστε ώστε να φτιάξετε μόνοι σας την αραβική συνταγή που σας γυάλισε. Πλιγούρι και ψιλό και χοντρό, freekeh,μολοχίε, ποικιλία μπαχαρικών όπως κόλιανδρο, σουμάκ, κύμινο κοκ. Μελάσα ροδιού και ροδόνερο, ανθόνερο και καφές… πέρα για πέρα παραδοσιακός, με κάρδαμο.

Χαμηλώνοντας τη φωτιά μετά την πρώτη βράση, ξεφυλλίστε τα βιβλία που προσφέρονται στο κατάστημα της Λεωφόρου Πηγής 13, στα Μελίσσια, είναι όλα σχετικά με την Ανατολή.

«It’s Amazing, It’s Fantastic» φωνάζει ο «Βέλγος» Γιώργος Καραχάλιος

Δεν είμαι του γλυκού. Όχι πως δεν μου αρέσουν. Αλλά να, σπάνια θα πεθυμήσω μια πάστα – είμαι τέτοια σπάνια πάστα. Αυτό αλλάζει όταν μου πεις τις μαγικές λέξεις: Σοκολατόπιτα και Amazing Chocolate. Τότε έχεις την αμέριστη προσοχή μου, sweet dreams are made of this.

Αυτό το ζαχαροπλαστείο στον Υμηττό φημίζεται για την ποιότητά του – κάποια στιγμή στο μέλλον επιβάλλεται να μιλήσουμε για τα παγωτά του. Αλλά το συγκεκριμένο του προϊόν (διορθώνω: κοινωνικό αγαθό) έχει κάτι το divine. Τίποτα δεν περισσεύει, τίποτα δεν προστίθεται. Είναι γλυκό χωρίς να σε λιγώνει. Αφράτο για να χαϊδέψει τον ουρανίσκο σου. Και είναι κι αυτή η ganache-ποίημα εντός, το πιο ταχύρρυθμο μάθημα περί του πώς προκύπτει εν τέλει γευστική ισορροπία.

Βασικά οι τύποι είναι μετρ σε ό,τι έχει να κάνει σοκολάτα – λογικό το ‘χουν σπουδάσει το αντικείμενο στο Βέλγιο, σε μια δηλαδή από τις κορυφαίες σχολές στον κόσμο και χρησιμοποιούν πρώτη ύλη από εκεί πάνω. Αυτό το «σοκολατρείες» που διαβάζει κανείς στην επιγραφή είναι ακριβώς αυτό που σε περιμένει. Κι αυτή η σοκολατόπιτα λόγος για να πας. Και θα ξαναπάς. Κι ας μην είσαι του γλυκού.

Amazing Chocolate, Λεωφόρος Ηλιουπόλεως 21, Υμηττός

Μετά Χριστόν προφ..ιτερόλ η Δήμητρα Πραντάλου

Δεν θα πω το κλισέ «αν μπορούσα να ζήσω μόνο με γλυκά, θα το έκανα», αλλά το σίγουρο είναι πως αν μπορούσα να ζήσω μόνο με προφιτερόλ, αυτό θα το επέλεγα σίγουρα. Και όχι οποιοδήποτε προφιτερόλ, αλλά αυτό που φτιάχνουν με μαεστρία στο Pap Liber. Είναι ο «σταρ» των γλυκών. Είναι το χάδι στον ουρανίσκο. Το προφιτερόλ του Pap Liber δεν αστειεύεται και δεν έχει γίνει τυχαία διάσημο, αφού τα αδέρφια Παπαλυμπέρη τηρούν κατά γράμμα την επιτυχημένη συνταγή τους από το 1985. Στην ουσία, συνδυάζουν τραγανά σουδάκια, πλούσια σε κρέμα, με την μυστική έως τώρα, κρεμώδη σάλτσα σοκολάτας, κάνοντας το προφιτερόλ τους μια γλυκιά όαση. Αφήστε, ξέρω, σας έπιασε μια λιγούρα.

Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, τότε δεν ξέρετε τι χάνετε. Και οι επιλογές σας για να το αγοράσετε είναι δύο. Το πρώτο κατάστημα Pap Liber που άνοιξε το 1974 βρίσκεται στην Πατησίων και συγκεκριμένα στην οδό Ιακωβίδου 10, ενώ το δεύτερο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του δέκα χρόνια αργότερα, βρίσκεται στη Λαμπρινή, στην οδό Γεωργούλια 10. Σε όποιο και από τα δύο να περάσετε, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να απολαύσει την μαγεία των γλυκών. Εκτός, φυσικά, από το προφιτερόλ, αξίζει να δοκιμάσετε και τις σοκολατόπιτες, αλλά στην πραγματικότητα όλα τα γλυκά του Pap Liber είναι μια γευστική πανδαισία.

Pap Liber / Ιακωβίδου 10 & Τσίλλερ, Πατησίων – Γεωργούλια 10, Λαμπρινή

Από κορμί, ροζ κορμάρα ο Σπύρος «Νταρσεβίλ» Δαρσινός

Από γλυκά εγώ δεν κατέχω. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλάζει το καλύτερό μου, ωστόσο εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχω κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο. Ήταν Πρωτοχρονιά του 2022 όπου η παρέα αποφάσισε να κάνει αυτά τα post-thirties parties σε κάποιο έρμο σπιτάκι (στην πραγματικότητα πρόκειται για αυτά τα pathetic σουαρέ), με τον καθένα ν’ αναλαμβάνει να φέρει από κάτι φαγώσιμο. Μέχρι που εμφανίστηκε η φίλη Μίμο, με ένα μικρό κουτί από το ζαχαροπλαστείο Παύλου στην πλατεία του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους.

Το κουτί έκρυβε έναν… ροζ κορμό με φράουλα και σοκολάτα, τη σύσταση του οποίου δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω. (Διακρίνεται στη φωτό με αυτό το χαριτωμένο κόκκινο βελάκι). Σαφώς και υπάρχουν κι άλλα γλυκά που ξεχωρίζω όπως για παράδειγμα το προφιτερόλ του Πρώτου της Βάρης στα λεγόμενα Βλάχικα, ωστόσο τούτο τον καιρό είμαι ταγμένος στον ροζ κορμό. Βεβαίως δεν χρειάζεται να περιμένετε τα Χριστούγεννα να τον δοκιμάσετε, βγαίνει και σε off season παραλλαγή.

γλυκά

Το ζαχαροπλαστείο Παύλου βρίσκεται στην Μικράς Ασίας 62, στην Πλ. Αγίου Θωμά στους Αμπελοκήπους. Τηλ.: 210 7701205

Βρίσκεται στο 4ο χλμ. της Λεωφόρου Καλυβίων, στο Λαγονήσι. Τηλέφωνο: 22910 25865.

Βιγκανόπαστας στα γλυκά ο Στέργιος Πουλερές

Σε όλα αυτά τα ομαδικά, φροντίζω πάντοτε να γράφω τελευταίος, για να δω τι έχουν γράψει οι άλλοι. Αν έγραφα μόνος μου για γλυκά, τότε θα μιλούσα για την καλύτερη σοκολατόπιτα της Αθήνας που είναι και ένα βίντεο που έχω στο κανάλι μου στο Youtube το οποίο δεν περίμενα ότι θα έχει τόση απήχηση.

Το συγκεκριμένο γλυκό θα το βρεις σε ένα αρτοποιείο στον Νέο Κόσμο, το Μελίζυμο. Όμως, από τα γλυκά του, αυτό δεν είναι το καλύτερο. Το καλύτερο είναι το εκμέκ καταΐφι του.

Καθότι όμως πια είμαι στην πλευρά του βιγκανισμού, δε μπορώ να σου μιλήσω για αυτά τα γλυκά. Θα σου μιλήσω για άλλα γλυκά. Γλυκά που τα γνώρισα πριν μερικούς μήνες και από τότε δε μπορώ να ξεκολλήσω και τα κερνάω στο γραφείο για να δουν όλοι ότι ο βιγκανισμός δεν σημαίνει στέρηση από γλυκά.

γλυκά Φύσις

Οι βίγκαν και sugarfree πάστες του Φύσις, είναι ένα όνειρο που εξελίσσεται στο στόμα σου και δεν θες με τίποτα να σταματήσει. Ντρέπεσαι να το καταπίεις, λυπάσαι. Θες να το αφήσεις να μείνει εκεί και να μην κουνάς το στόμα σου, να μην γίνεται καμία διαδικασία. Απλώς να στέκει εκεί η μπουκιά που έφαγες.