Ο πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας Χουσείν, μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Αμπντάλα και της βασίλισσας Ράνιας, νυμφεύθηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, αρχιτέκτονα Ραουβα Αλσέιφ, γόνο πάμπλουτου επιχειρηματία του στενού κύκλου της σαουδαραβικής βασιλικής οικογενείας.

Ο γάμος διήρκεσε τρεις ημέρες και στο Αμμάν βρέθηκαν για τον λόγο αυτό μεταξύ άλλων η Τζιλ Μπάιντεν, το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, ο τέως μονάρχης της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η σύζυγός του Σοφία, ο πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κέιτ.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτός ο γάμος ίσως αποδειχθεί κι ένα εφαλτήριο για το βασίλειο των Χασεμιτών της Ιορδανίας ώστε να ανανεώσουν την έξωθεν εικόνα, αλλά και να συρρεύσουν σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ιορδανία, μία χώρα που η οικονομία της δεν ανθεί αναλογικά με τον περίγυρο.

Ο Αμπντουλάχ, 61 ετών, βρίσκεται στο θρόνο από το 1999 και έχει φροντίσει εδώ και καιρό τον μεγαλύτερο γιο του που έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ για να τον διαδεχθεί. Τις ημέρες που προηγήθηκαν του γάμου, το παλάτι φρόντισε να προωθήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προετοιμασίες της οικογένειας για τη μεγάλη μέρα, με το hashtag (#Celebrating Al Hussein).

Οι κατηγορίες για τον Χαμζά που επηρέασαν την εικόνα της οικογένειας

Η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι φαινομενικά μια κοινοβουλευτική μοναρχία, αλλά ο βασιλιάς κατέχει πολιτικές εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη των ενόπλων δυνάμεων. Οι δυτικοί σύμμαχοι παραβλέπουν τα δημοκρατικά ζητήματα στην Ιορδανία, η οποία θεωρείται ως πιστό νησί σταθερότητας σε μια μεταβαλλόμενη Μέση Ανατολή.

Η βασιλική οικογένεια προσέχει τη δημόσια εικόνα της, αλλά το 2021 ο ετεροθαλής αδερφός του βασιλιά, ο πρίγκιπας Χαμζά, κατηγορήθηκε ότι συνωμότησε για να ανατρέψει τον Αμπντουλάχ με τη βοήθεια μιας άγνωστης ξένης κυβέρνησης.

Ο βασιλιάς, ένας από τους μακροβιότερους σημερινούς μονάρχες στον κόσμο, είπε ότι η πράξη της εξέγερσης ήταν η «πιο οδυνηρή» δοκιμασία της βασιλείας του. Ο Χαμζά, τον οποίο ο Αμπντουλάχ έδιωξε από κληρονόμο το 2004 υπέρ του γιου του, τέθηκε υπό κράτηση και υπέγραψε υπόσχεση υποστήριξης.

«Παρουσιάστηκε ο μελλοντικός βασιλιάς της Ιορδανίας»

Ο πολιτικός αναλυτής Amer Sabaileh είπε για τον γάμο της Πέμπτης: «Δεν είναι απλώς ένας γάμος, είναι η παρουσίαση του μελλοντικού βασιλιά της Ιορδανίας. Το θέμα του διαδόχου έχει κλείσει».

Η λάμψη του γάμου έρχεται σε αντίθεση με τα χρόνια των δύσκολων οικονομικών συγκυριών για τους πολίτες της Ιορδανίας, αλλά παρόλα αυτά αφίσες του ζευγαριού αναρτήθηκαν σε όλη τη χώρα ενώ παράλληλα στήθηκαν μεγάλες οθόνες προκειμένου οι άνθρωποι να παρακολουθήσουν την περίσταση.