Σουβλάκια κάναμε. Πίτσες κάναμε. Μπέργκερ κάναμε. Κοψίδια κάναμε. Γλυκά κάναμε. Κρέπες κάναμε. Ε, ήρθε η ώρα για το παγωτό. 9 συντάκτες γράφουν για το αγαπημένο τους παγωτό στην Αθήνα και στα πέριξ της και αφήνουν το μυαλό να πάθει brain freeze!

Τριαντάφυλλο στου… Παύλου για τη Βίκυ Διαμάντη

Γενικώς γλυκά δεν τρώω αλλά δεν θα πω «όχι» για ένα καλό παγωτό!!! Αυτό με τη μεστή γεύση, το απολαυστικό άρωμα, φτιαγμένο παραδοσιακά με αγνά υλικά. Στου Παύλου στην Παπαδιαμαντοπούλου τα παγωτά είναι από τα ατού του μαγαζιού. Φτιαγμένα από αγνά υλικά που ψωνίζουν από τα καλύτερα μαγαζιά της περιοχής και πολύ μεράκι, φτιαγμένα από τα χεράκια της κυρίας Γιώτας. Η αδυναμία μου είναι το τριαντάφυλλο που δεν το βρίσκεις και τόσο εύκολα, αλλά εξίσου υπέροχο είναι και το φιστίκι και η Πάβλοβα. Για σοκολάτες δεν γνωρίζω, γιατί δεν είναι του γούστου μου…

παγωτό
παγωτό

Ζαχαροπλαστείο Παύλου, Παπαδιαμαντοπούλου 24, Αθήνα 115 28, Τηλέφωνο: 21 0777 4012

Για παγωτό καϊμάκι στη Χαρά της Πατησίων ο Στέφανος Νικήτας

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής μου ηλικίας στο σπίτι της γιαγιάς μου στον ‘Αγιο Λευτέρη σχεδόν απέναντι από το γήπεδο Σπόρτινγκ, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Χαρά» επί της Πατησίων αποτελεί την αγαπημένη μου Κυριακάτικη ανάμνηση. Ξένοιαστες χουζούρικες Κυριακές χωρίς σχολείο, ο μόνος ήχος που τάραζε την γαλήνη του ηλικιωμένου σπιτιού ήταν ο ΗΣΑΠ που περνούσε κυριολεκτικά μπροστά από το παράθυρό μας και το νερό με τα μακαρόνια που έβραζε στην κατσαρόλα της κουζίνας eskimo. Κάπου εκεί ο παππούς ήξερε ότι είναι ώρα να βγει για την πρωινή εφημερίδα και φυσικά με έπαιρνε μαζί του για βόλτα στην πανέμορφη Πατησίων για την απαραίτητη στάση στη Χαρά.

Πάνε πολλές δεκαετίες από τότε, ο παππούς δεν είναι εδώ πια, όμως η βόλτα στη Χαρά για μένα είναι must όποτε βρεθώ στα Πατήσια, έστω και ως περαστικός. Επί της Πατησίων στο νούμερο 339, το ζαχαροπλαστείο Χαρά άνοιξε πρώτη φορά το 1969 και έφερε την ανατροπή στο παγωτό της Αθήνας με τις πολίτικες γεύσεις του. Η οικογένεια της τωρινής ιδιοκτήτριας ήρθε από τη Σμύρνη το 1922 και έκρυβε στο παπούτσι της τις συνταγές για εκμέκ και καϊμάκι, τις οποίες έφερε στην Αθήνα και εφάρμοσε στο ιστορικό πια ζαχαροπολαστείο, το όνομα του οποίου προέκυψε από το ομώνυμο συγκρότημα πολυκατοικιών με το οποίο συνορεύει.

Τόσα χρόνια μετά, η Χαρά διατηρεί αναλλοίωτο το στυλ και την αισθητική του 1969, δημιουργώντας μία νοσταλγική εικόνα στην καρδιά της πόλης. Αναλλοίωτο επίσης και το υπέροχο καϊμάκι παγωτό που με γεμίζει νοσταλγία, με γυρνάει στα παιδικά μου χρόνια και με κάνει να θυμάμαι τον παππού με ένα μεγάλο χαμόγελο κάθε φορά που το δοκιμάζω.

παγωτό Χαρά

Πατησίων 339Γ, Αθήνα, Τηλέφωνο: 2102287266

Davinci gelato διαλέγει η Νατάσσα Βουδούρη

Ένα μικρό και σκοτεινό παγωτοπωλείο στην Ερμού, που μόνο απαρατήρητο δεν περνάει αφού πάντα έχει ουρές, προφέρει ποιοτικό παγωτό (και ποσότητα) που αξίζει να κάνεις μια στάση και να δοκιμάσεις. Στο Davinci gelato φτιάχνονται σπουδαία πράγματα. Και πιο συγκεκριμένα, φανταστικοί συνδυασμοί υλικών που δίνουν μοναδικά παγωτά! Ήταν καλοκαίρι θυμάμαι, μόλις είχα τελειώσει την δουλειά και ήθελα κάτι να δροστιστώ.

Το ανακάλυψα τυχαία, καθώς περνούσα από εκεί. Λέω «δεν μπορεί, για να έχει τόσο κόσμο θα έχουν ωραία γεύση τα παγωτά τους». Το Davinci gelato δημιουργεί μοναδικές γεύσεις σε απίστευτη ποιότητα και αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη κουταλιά. Είναι μαλακό, γευστικό με γεύσεις που παίζουν με τον ουρανίσκο σου!

παγωτό

Δες περισσότερα εδώ.

58-60, Ερμού, Αθήνα 105 63, Τηλέφωνο: 21 0325 0788

Παγωτό από Αμάραντο προτιμά ο Ραφίκ Αμπτίν

Συνδιασμένο το παγωτό με τις βόλτες σε παραθαλάσσια μέρη, μα ο Αμάραντος διατηρεί ολόχρονα την ποιότητά του, σε όλα τα γλυκά και στα παγωτά που σερβίρει.

Το πάντα καθαρό προσωπικό και η ευγένεια που το χαρακτηρίζει, είναι διαθέσιμο να εξυπηρετήσει τάχιστα, όσο μεγάλη κι αν είναι η ουρά στο κατάστημα, συνηθισμένο από την αυξημένη πελατεία που δικαίως ταυτίζεται με τα χειροποίητα προιόντα του Αμάραντου.

Παραδοσιακές γεύσεις παγωτού για πιο… κλασικά γούστα, όπως το καϊμακι, που παρασκευάζεται από μαστίχα και πρόβιο γάλα και άλλες, πιο σύγχρονες, όπως ανθότυρο-ρόδι- φιστίκι, ποπ κορν, λευκή καραμελωμένη σοκολάτα με κομμάτια πεκάν(τύπος καρυδιού) και soft cookies, red velvet, μπισκοτίνο, τιραμισού, που δικαιολογούν την προτίμηση διαφορετικών μεταξύ τους ηλικιών, ακόμα και από τις γύρω περιοχές.

Ατομικού μεγέθους πυραυλάκια ή ξυλάκια… πλούσια σε περιεχόμενο, παγωτά σάντουιτς και από φέτος πάστα… παγωτό (ice-moosh, μπίτερ σοκολάτα με μαύρο κεράσι), ή οικογενειακά παγωτά που θα σας κάνουν να επισκέπτεστε τακτικά τη Σαρωνίδα.

Παγωτά με φυσική αγάδη, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αποφεύγετε την κατανάλωση ζάχαρης, σε γέυσεις, σοκολάτα και βανίλια πραλίνα.

Σορμπέ φράουλα, μάνγκο και μπίτερ σοκολάτα και σε βίγκαν έκδοση!

Εύκολο να συνδιαστούν και με ολόφρεσκα σιροπιαστά, όπως σοκολατόπιτα, σαραγλί με φιστίκι ολόκληρο και πατσαβουρόπιτα.

Εναλλακτικά, προτιμήστε ατομικά γλυκά όπως μπανόφι, εκμέκ κανταΐφι, προφιτερόλ κλασικό ή μπουένο, πάβλοβα, μπισκοτίνο και τσιζκέικ ή φερέρο χωρίς ζάχαρη.

Το κατάστημα θα το συναντήσετε αναβαίνοντας τη Λεωφόρο Σαρωνίδος, στον αριθμό 25, σε μικρή απόσταση από την παραλιακή λεωφόρο, μια και ο χώρος προσφέρεται ώστε να κάνετε άνετα μια στάση προκειμένου να σερβιριστείτε εκεί.

Η πάντα χαμογελαστή κυρία Τζένη, θα σας γλυκάνει με το φιλόξενο καλωσορισμά της, εξηγώντας σας οποιαδήποτε έμπνευση μου διαφεύγει από τα… γλυκά της ημέρας.

Πάντα…ζιδης για το παγωτό του ο Αργύρης Παγαρτάνης

Το πρώτο πράγμα που μου ήλθε στο μυαλό να ρωτήσω όταν πέρασα το κατώφλι του «Πανταζίδη» στο Πόρτο Ράφτη πριν από κάτι χρόνια ήταν το επικό «πού βρίσκεται το κεντρικό σας κατάστημα στην Αθήνα»; Πριν καν κατευθυνθώ στο ψυγείο με τις γεύσεις των παγωτών, κάτι μου έλεγε ότι η σχέση μου με το συγκεκριμένο κατάστημα θα ήταν… μακροχρόνια.

Η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν με πληροφόρησαν ότι το κεντρικό κατάστημα ήταν αυτό που βρισκόμουν. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η φινέτσα και η σημασία στη λεπτομέρεια. Δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με «περιφερειακό» ζαχαροπλαστείο. Οι άνθρωποι εκεί επέλεξαν την ποιότητα από την ποσότητα. Και επιβραβεύονται με απανωτά… sold out. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται ραγδαία, πολλές γεύσεις εξαφανίζονται νωρίς το απόγευμα!

Ο «Πανταζίδης» είναι ζαχαροπλαστείο με… ειδίκευση στο παγωτό, θα μπορούσε να πει κανείς. Εκεί βρίσκονται και σοκολατένια και αμυγδαλωτά και σιροπιαστά και βαφλάκια, αλλά το παγωτό τα ξεπερνάει όλα. Την τελευταία φορά μέτρησα πάνω από 30 διαφορετικές γεύσεις, για να πειραματιστείτε. Υπάρχουν και τούρτες-παγωτά, φυσικά, αλλά και παγωτίνια. Το εργαστήριο είναι εκεί δίπλα, από την παραγωγή στην κατανάλωση.

παγωτό Πανταζίδης

Δες περισσότερα εδώ.

Ζαχαροπλαστείο «Πανταζίδης», Λεωφόρος Αυλακίου, Πόρτο Ράφτη τηλ. 22990-73822

Παγωτό «δημάρχου» ο Γιώργος Καραχάλιος

Παγωτά υπάρχουν πολλά. Παγωτά φτιάχνουν πολλοί. Μας τα πουλάνε σε ψαγμένες γεύσεις, σε φοβερούς συνδυασμούς, με ποικίλους τρόπους. Καλά κάνουν και μπράβο τους. Αλλά, επιτρέψτε μου να πω, σαν την παράδοση και τη δύναμη που αυτή κομίζει, δεν έχει. Μια βόλτα από το γαλακτοπωλείο του Μπακογιάννη, θα σε πείσει. Ναι, είμαι τοπικιστής, αγαπώ τα μέρη μου, αγαπώ την Ηλιούπολη. Αλλά εν προκειμένω μιλάει η γεύση.

Κυρίως αυτό το παγωτό. Σε τρεις γεύσεις όλες κι όλες. Σοκολάτα, κρέμα, καϊμάκι. Απλές. Αλλά τόσο σύνθετες στο συναίσθημα ευτυχίας που γεννούν. Μπόνους εκεί λίγο μετά το Πάσχα, που αρχίζουν να γίνονται νόστιμες οι φράουλες, τότε η επιχείρηση β(γ)άζει και 4η γεύση. Γιατί όλα εδώ είναι handmade, με την πιο αγνή και ξεχωριστή πρώτη ύλη. Αυτό κάνει τη διαφορά. Και όλα αυτά μέχρι τον Ιούλιο. Μετά δεν έχει πρόβειο γάλα και το γαλακτοπωλείο κατεβάζει ρολά μέχρι τον Οκτώβριο, όταν δηλαδή αρχίζει ξανά το άρμεγμα. Μπορείτε να φανταστείτε μεγαλύτερο ISO ποιότητας και φρεσκάδας; Οι πιστοί το ξέρουμε. Και έχουμε φροντίσει να στοκάρουμε παγωτό. Πολύ παγωτό…

Δες περισσότερα εδώ.

Γαλακτοπωλείο Μπακογιάννης, Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Ηλιούπολη

Solo από το Solo Gelato ο Σπύρος Δαρσινός

Για να λέμε τα σύκα σύκα, εγώ είμαι του παγωτού μηχανής. Επειδή όμως επίκληση σε αυτό τον διάολο είναι τουλάχιστον unfair, θα πάω στο next best thing για μένα που είναι ο συνδυασμός σορμπέ μάνγκο με ρούμι με σταφίδες. Αυτό είναι το φετίχ μου και πολλές φορές, όταν τυχαίνει να ψάχνω για παγωτό, απαιτώ το κατάστημα να παρέχει αυτές τις δύο γεύσεις. Η εύκολη λύση είναι τα καταστήματα Δωδώνη. Ειδικά τώρα με τα e-delivery γίνεται σωστό πανηγύρι.

Ωστόσο όταν δίνεται η ευκαιρία, ακολουθώ τον ίδιο συνδυασμό στο Solo Gelato στο Χαλάνδρι. Οι ειδικοί μου λένε πως πρόκειται για gelateria η οποία κινείται πολύ κοντά στα θεωρητικά ιδανικά πρότυπα του ιταλικού παγωτού. Εγώ δεν κατέχω από αυτά, επομένως δέχομαι την άποψη των εξπέρ άκριτα και αδιαμαρτύρητα. Μία φορά τη δουλειά μου την κάνω και με το παραπάνω. Επειδή βέβαια ο υπόλοιπος κοσμάκης δεν είναι τόσο μονόχνοτος όπως η αφεντιά μου, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως η ποικιλία και η ποιότητα του Solo Gelato, είναι δεδομένες.

Το Solo Gelato είναι στην Ανδρέα Παπανδρέου 44 στο Χαλάνδρι. Δες περισσότερα εδώ.

Από τη Σύρο στο Κουκάκι και το Django ο Κωνσταντίνος Ταγαράς

Όπως κάθε εβδομάδα, θα αρχίσω την ανάλυση του αγαπημένου μου εδέσματος διαφορετικά. Για παγωτό θα μιλήσουμε σήμερα και δεν θα μπορούσα να κάνω κάποια εξαίρεση, εκκινώντας λοιπόν το κείμενό μου με διακοπές.

Το 2018 έκανα τις πιο ωραίες διακοπές της ζωής μου. Επέλεξα με τη γυναίκα μου να επισκεφθούμε το μαγευτικό νησί της Σύρου. Η «βασίλισσα των Κυκλάδων» μας αποζημίωσε πλήρως, καθώς η συνύπαρξη δύο κόσμων (Ορθόδοξοι και Καθολικοί) σε συνδυασμό με τα μαγευτικά τοπία και τους πεντανόστιμους μεζέδες την κατατάσσει για εμένα σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς εντός Ελλάδος.

Από τότε λοιπόν ψάχνω μετά μανίας οτιδήποτε σχετίζεται με τη Σύρο και όταν έμαθα πως άνοιξε ένα μαγαζί με παγωτά από το συγκεκριμένο νησί πολύ κοντά στην περιοχή μου, δεν κατάφερα να αντισταθώ. Η επίσκεψη λοιπόν στο «Django» στο Κουκάκι με δικαίωσε, καθώς η ομάδα του συγκεκριμένου μαγαζιού ήρθε για να μάθει στους Αθηναίους τι σημαίνει φρέσκο παγωτό.

Το κατάστημα αυτό φέρνει μία νέα κουλτούρα, καθώς πλην της ανοιχτής κουζίνας, ο τρόπος παρασκευής είναι απίστευτα απλός (όσον αφορά τα υλικά) και ταυτόχρονα απίστευτα λεπτομερής (όσον αφορά τον τρόπο επεξεργασίας τους).

Ατραξιόν του μαγαζιού και προσωπική μου απόλαυση είναι το φιστίκι Αιγίνης, που αφήνει την αίσθηση του πραγματικού καρπού σε σημείο που οι γευστικοί σου κάλυκες μπερδεύονται, νομίζοντας πως όντως τρως έναν ξηρό καρπό.

Από σοκολάτα υπάρχουν τρεις επιλογές. Σοκολάτα Καραϊβικής, η πιο κλασικά σοκολατένια του γεύση. Σοκολάτα των Αζτέκων με καβουρδισμένα αμύγδαλα, που είναι και vegan αφού είναι με γάλα αμυγδάλου. Και τέλος σορμπέ πικρής σοκολάτας με chili, με τον εκρηκτικό συνδυασμό δροσερού και πικάντικου.

Αυτό που σε κερδίζει όμως στο «Django» είναι η φιλοσοφία του. «Δεν έχουμε μαζική παραγωγή, έχουμε ένα μεγάλο μαγαζί με μικρό εργαστήριο, αλλά έδωσα στο παγωτό μου τη θέση που του αξίζει. Βγάζουμε 150 κιλά την ημέρα και όταν τελειώσει το παγωτό, κλείνει και το μαγαζί», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο «πατέρας του Django», Κωνσταντίνος Καρακατσάνης.

Αν θέλετε λοιπόν να δοκιμάσετε ολόφρεσκο παγωτό, τρέξτε τώρα στο Κουκάκι. Οι γεύσεις τελειώνουν εν ριπή οφθαλμού και δεν υπάρχει refill!

Django, Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τηλ: 2114222029

Προσκύνημα στο Planet Foods για τον Στέργιο Πουλερέ

Δεν τα πάω καλά με τα παγωτά τα τελευταία αρκετά χρόνια. Τα θεωρώ τσάμπα θερμίδες. Προτιμώ να φάω ένα μπέργκερ ή μια πίτσα. Καθότι μάλιστα είναι και μη φιλικά προς εμένα ως άνθρωπο που αποφεύγει τα γαλακτοκομικά, είχα πάρει μια απόσταση. Μέχρι που εμφανίστηκαν τα προϊόντα της Planet Foods και μπόρεσα να απολαμβάνω χωρίς τύψεις το παγωτό. Όταν μάλιστα άνοιξαν και κατάστημα στο Μοναστηράκι με πληθώρα γεύσεων, τότε το παγωτό ξαναμπήκε στο μενού μου για τα καλά. Οκ, μπορεί να μη μετράω πόσα τρώω κάθε καλοκαίρι όπως παιδί, αλλά το παγωτό-καταΐφι, το Triple Chocolate Brownie και το Peanut Butter Caramel, τα έγλειφα άνετα όλο το καλοκαίρι.

Planet Foods, Ερμού 86

Περισσότερα δες εδώ.