Η γαστρονομική άνθηση του Περού και δη της πρωτεύουσας του, της Λίμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βιοποικιλότητά της σε συνδυασμό με την πολυπολιτισμική της κληρονομιά. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στον κόσμο για φαγητό.

Η multicultural ιστορία

Ο συνδυασμός γεύσεων στην περουβιανή κουζίνα αντανακλά το μείγμα των πολιτισμών που έχουν φτάσει στο Περού τα τελευταία 500 χρόνια. Ξεκίνησε με την προ-ισπανική κουζίνα που έδωσε πιάτα και μεθόδους μαγειρέματος, όπως η pachamanca και το cuy chactado.

Στη συνέχεια, όταν άρχισε ο ισπανικός αποικισμός τον 16ο αιώνα, εισήχθησαν στο μενού πιάτα επηρεασμένα από τους Μαυριτανούς. τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά και τα επιδόρπια με μέλι είναι πλέον θεμελιώδη σε κάθε γεύμα.

Όταν οι Κινέζοι μετανάστες έφτασαν τον 19ο αιώνα, η κουζίνα τους συνδυάστηκε άψογα με τα περουβιανά παραδοσιακά πιάτα και δημιούργησαν το υπερ-δημοφιλές Chifa. Άλλες μεγάλες γαστρονομικές επιρροές είναι η αφρικανική, η ιταλική και η ιαπωνική κουζίνα.

Costa, sierra y selva

Δηλαδή ακτή, βουνά και ζούγκλα. Κάθε μία από αυτές τις τρεις γεωγραφικές περιοχές προσφέρει τα δικά της παραδοσιακά πιάτα, μαγειρεμένα με τοπικά υλικά. Τέτοια είναι η περίπτωση της κινόα, η οποία βρίσκεται στις ορεινές περιοχές, τα λάιμ και τα σταφύλια καλλιεργούνται στην ακτή, ενώ ρίζες yuca και ψάρια όπως το Paiche (το μεγαλύτερο ψάρι στον Αμαζόνιο) βρίσκονται στη ζούγκλα.

Αν ταξιδεύετε στο Περού, θα δείτε πώς η βιοποικιλότητα καθεμιάς από τις 24 πολιτείες της χώρας αντιπροσωπεύεται περήφανα στη γαστρονομία κάθε περιοχής.

Η δύναμη της επανεφεύρεσης

Αν και η περουβιανή κουζίνα είναι προϊόν πολιτιστικής συγχώνευσης, συστατικών και μεθόδων μαγειρέματος, η προσαρμογή των παραδοσιακών πιάτων στη σύγχρονη κουζίνα είναι αποτέλεσμα της γαστρονομικής άνθησης των τελευταίων ετών.

Οι Περουβιανοί συνεχίζουν να αναμειγνύουν τα πάντα: από το δημοφιλές street food Combinado που αποτελείται από cebiche, chifa και papa a la huancaina (πατάτες καλυμμένες με ají και σάλτσα τυριού), μέχρι την πρωτοποριακή κουζίνα που εισάγει νέες υφές και γεύσεις, η οποία συχνά σερβίρεται στα πιο όμορφα εστιατόρια της Λίμα, όπως το Astrid & Gaston.

Τα 5 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου βρίσκονται στο Περού

Το Central είναι το εστιατόριο του σεφ Virgilio Martinez στη Λίμα και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κόσμο στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο.

Άλλα εστιατόρια που βρίσκονται στη λίστα το Maidos, το Kjolle, όπου η León προσπαθεί να διατηρήσει τις φυσικές γεύσεις –τα πιάτα της δείχνουν υψηλό επίπεδο έρευνας και δοκιμών, αλλά τα προϊόντα είναι πάντα αναγνωρίσιμα και οι γεύσεις ατόφιες.

Στο Mayta το μενού γευσιγνωσίας Yachay 12 πιάτων που επικεντρώνεται στα περουβιανά υλικά, σερβίρει πιάτα όπως κατσίκι με βότανα των Άνδεων ή χτένια με φάβα.

Περού

Το καλύτερο Pisco είναι στο Περού

Αυτό το ποτό που μοιάζει με κονιάκ που σερβίρεται ως ξινό Pisco είναι ένα εξαιρετικό ορεκτικό πριν από το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο. Το Pisco αποστάζεται σε νότιες περιοχές της χώρας, όπως η Moquegua, η Arequipa, η Tacna και η Ica.

Στην πραγματικότητα, σε αυτή την τελευταία περιοχή υπάρχει μια πόλη που ονομάζεται Πίσκο. Υπάρχει σειρά από ποικιλίες που ποικίλλουν σε άρωμα και γεύση: pisco acholado, italia, mosto verde και quebranta. Μπορείτε να επισκεφθείτε μερικά από τα καλύτερα αποστακτήρια pisco, αν θέλετε να φύγετε από τη Λίμα για μια ή δύο μέρες.

Περού

Μια καυτή σάλτσα που ονομάζεται Ají

Ο Ισπανο-Περουβιανός Ίνκα Γκαρσιλάσο ντε λα Βέγκα έγραψε στα Σχόλια του Reales de los Incas (1609) ότι οι Περουβιανοί είχαν μακρά παράδοση (και εμμονή) να βάζουν «uchu» (καυτή σάλτσα), σχεδόν σε ό,τι τρώνε. Τα περισσότερα περουβιανά πιάτα παρασκευάζονται επί του παρόντος ή τρώγονται με ají.

Υπάρχουν πέντε τύποι καλλιεργούμενου solanum (ají) και είναι γνωστοί με διαφορετικά ονόματα, όπως rocoto (πιπέρι), panca y pipi de mono. Η παρασκευή της σάλτσας ají διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τα υλικά που αναμειγνύονται μαζί της.

2.692 ποικιλίες γηγενών πατατών

Οι πατάτες είναι κόνδυλοι που προέρχονται από το Περού. Από τις 5.000 ποικιλίες που υπάρχουν στον κόσμο, θα βρείτε 2.694 στο Περού.

Αυτές οι πατάτες έρχονται σε όλα τα σχήματα, τα χρώματα και τις υφές. Οι Περουβιανοί τρώνε πατάτες σχεδόν με κάθε πιάτο και η αφοσίωσή τους στα λαχανικά είναι τόσο έντονη που έχουν ακόμη και τη δική τους εθνική εορτή: 30 Μαΐου.

Λίμα Περού εστιατόρια

Υγιεινή διατροφή

Οι αρχαίοι Περουβιανοί ανακάλυψαν την υγιεινή διατροφή πριν ξεκινήσει ο αποικισμός, ήξεραν τα θρεπτικά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης κινόα, πατάτας, καλαμποκιού και άλλων υπερτροφών (δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν το Μάτσου Πίτσου ή άλλα θαύματα).

Κατά την επίσκεψή σας στο Περού, μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε άλλα υγιεινά βιολογικά προϊόντα που δεν είναι πολύ γνωστά εκτός της χώρας, όπως το camu camu (που περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το λεμόνι) ή το maca και το yacon που δίνουν ενέργεια.

Mistura

Το Mistura, που γιορτάζεται κάθε Σεπτέμβριο, είναι το μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ του Περού, που παρουσιάζει την καλύτερη περουβιανή κουζίνα. Οποιοσδήποτε λάτρης του φαγητού επισκέπτεται το Περού, θα πρέπει να ζήσει τουλάχιστον μια μέρα στο Mistura: εστιατόρια από όλη τη χώρα κρατούν μια θέση σε αυτό το σημαντικό φεστιβάλ φαγητού, με το φανταστικό κύρος και την έκθεσή του.

* Με πληροφορίες από theculturetrip.com