Δεν είναι κάτι που θα κάνουμε κάθε μέρα – κάθε άλλο. Δεν είναι καν για μια φορά το μήνα. Είναι για μια στο τόσο. Αλλά είναι μια εμπειρία τόσο γεμάτη και τόσο εμπλουτιστική που το fine dining αξίζει να μπει στον προγραμματισμό μας. Τι νοστιμάδα έχει άλλωστε η ζωή, και μιλάμε κυριολεκτικά, χωρίς το κάτι παραπάνω;

Ξέρουμε καλά πως για τον περισσότερο κόσμο και με την ακρίβεια που μας δέρνει, είναι τρομερή πολυτέλεια να πας κάπου που το μενού κοστίζει κοντά στα 100 ευρώ το άτομο – χωρίς να υπολογίζουμε το όποιο ποτό ή να μιλήσουμε για wine pairing. Επιμένουμε, όμως. Πληρώνεις κάτι που αξίζει τα λεφτά του και σε σύγκριση μάλιστα με αντίστοιχα του εξωτερικού είναι αρκετά πιο προσιτό – χωρίς να υπολείπεται σε ποιότητα.

Υπάρχουν εμπειρίες που σου ανοίγουν τους ορίζοντες, σε βάζουν σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης από το συνηθισμένο. Δεν τρως μόνο. Μπαίνεις σε έναν καινούριο κόσμο, γεύσης και προοπτικής. Και δεν τρως λίγο, παρά τον αστικό μύθο για το αντίθετο. Φεύγεις χορτασμένος, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το fine dining είναι κάτι το ξεχωριστό και προτείνουμε 5 εστιατόρια που θα σας επιτρέψουν να το βιώσετε στο έπακρο. “Yes chef” για να δανειστούμε μια βασική ατάκα από την καταπληκτική σειρά The Bear!

Fine dining: 5 εστιατόρια που απογειώνουν τις αισθήσεις

Delta

Νομίζουμε ότι ένας ωραίος τρόπος να το θέσουμε θα ήταν αυτός: Εδώ γεύεσαι τον… πολιτισμό! Το Delta, δεν το ξέραμε, αλλά ήταν ακριβώς αυτό που έλειπε από το fine dining της Αθήνας. Για να το εξυψώσει σε μια σφαίρα που νωρίτερα δεν είχαμε καν φανταστεί.

Τα δύο αστέρια Michelin αυτό ακριβώς έρχονται να επιβραβεύσουν με τρόπο εμφατικό. Το εστιατόριο του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, απέσπασε το 2022 είναι μία μίξη ραφιναρισμένων γεύσεων, βιωσιμότητας και πολιτισμού. Ο πήχης μπήκε ψηλά και το αποτέλεσμα είναι στο ύψος της προσδοκίας. Το μενού γευσιγνωσίας των 12 πιάτων είναι ένα ταξίδι που βιώνεις στο απόλυτο.

Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα

Τιμή μενού: Από  200€

Σπονδή

Όταν μιλάμε για υψηλή γαστρονομία στην Ελλάδα από εδώ ξεκινάει η συζήτηση. Είναι η βάση, είναι το διαχρονικό σημείο αναφοράς. Από το 2002 και έπειτα, βραβεύεται συνεχώς και αδιαλείπτως από τον οδηγό Michelin.

Εδώ η έμπνευση είναι κανόνας, η εμπειρία σχεδόν μυστικιστική. Κάθε πιάτο είναι μία έκρηξη γεύσεων στο στόμα, η επιτομή του τι σημαίνει «τέχνη» στη μαγειρική. Η κομψότητα του fine dining συνδυάζεται αρμονικά με τη γήινη απόλαυση της νοστιμιάς.

Πύρρωνος 5, Παγκράτι

Τιμή μενού: Από 105 ευρώ

Soil

Με chef patron τον εξαιρετικό Τάσο Μαντή, η επιτυχία ήταν δεδομένη. Έχουμε να κάνουμε με έναν ποιητή της μαγειρικής τέχνης, με μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Πήρε με τη μια αστέρι Michelin και αυτό ήταν το σωστό. Πυροτεχνήματα σκάνε ερεθιστικά στον ουρανίσκο καθώς γεύεσαι δημιουργίες που σε κάνουν να παραμιλάς από ευτυχία.

Φερεκύδου 5, Παγκράτι

Τιμή μενού: Από 95 ευρώ

CTC

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι η απόδειξη πως για να είσαι κορυφαίος σεφ δεν χρειάζεται να είσαι και ένας μεγάλος σε ηλικία σεφ. Φουλ ταλαντούχος και καινοτόμος, έχει πάθος γι’ αυτό που κάνει, φρέσκες ιδέες και κυρίως τη γνώση για να τις φέρει εις πέρας σε ένα εκρηκτικό γευστικό αποτέλεσμα.

Στόχος του είναι οι πελάτες του να φεύγουν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία. Και το πετυχαίνει στο απόλυτο. Κάτι που θεωρεί ανώτερο από ένα αστέρι Michelin, Που πάντως και δικαίως διαθέτει το εστιατόριο του.

Πλαταιών 15, Αθήνα

Tιμή μενού: Από 95 ευρώ

Herve

Απ’ έξω ο χώρος δεν σου γεμίζει το μάτι. Τα φαινόμενα απατούν. Με το που πατάς τον κωδικό της κράτησής σου, η πόρτα ανοίγει και μπαίνεις σε έναν κόσμο μαγικό, σε έναν κόσμο ονειρεμένο.

Η ζεστασιά του προσωπικού εντείνει το αίσθημα πως έχεις γίνει μέρος μιας παρέας. Ο σεφ Ερβέ Προνζάτο δεν διάλεξε τυχαία τα Πετράλωνα για αυτό του το εγχείρημα. Ήθελε να δώσει το μέγιστο δυνατό σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Γιατί γύρω από ένα πιάτο φαγητό σχηματίζονται οι ομορφότερες παρέες.

Υπάρχουν κι άλλα φημισμένα εστιατόρια, που θα άξιζαν να μπουν στη λίστα μας. Όπως βεβαίως και προφανώς η περίφημη Hytra. Αλλά είπαμε για… τελευταία γεύση να σας δώσουμε κάτι που συνδυάζει αρμονικά το fine dining με την απλότητα.

Τριών Ιεραρχών 170, Άνω Πετράλωνα

Τιμή μενού: Από 95 ευρώ