Ένα από τα εμβληματικά πορτρέτα της Marilyn Monroe βγαίνει στο σφυρί τον Μάιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οίκου Christie’s, στη Νέα Υόρκη. «O σημαντικότερος πίνακας του 20ου αιώνα που θα πωληθεί σε δημοπρασία στην τελευταία γενιά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου. Πρόκειται για τον πίνακα «Shot Sage Blue Marilyn», που ζωγράφισε το 1964 ο Andy Warhol, η αξία του οποίου αναμένεται να φτάσει τα 200 εκατ. δολάρια, κάτι που θτο κάνει το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα που θα έχει ποτέ πωληθεί σε δημοπρασία.

Το πορτρέτο έχει πολύχρωμες λεπτομέρειες με τη σταρ του Χόλιγουντ, και είναι από τα πιο αναγνωρισμένα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη. Ο ίδιος δημιούργησε πολλές εκδοχές του πορτρέτου της Monroe σε διάφορα χρώματα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται μεταξοτυπία, η οποία αντιγράφει εικόνες σε χαρτί ή καμβά. Μεταξύ των πιο γνωστών είναι το «Marilyn Diptych», που ανήκει στην βρετανική γκαλερί Tate, και το «Gold Marilyn Monroe» του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης που παρουσιάζει μια ενιαία εικόνα τυπωμένη σε χρυσό φόντο.

Το 1964, ανέπτυξε μια «πιο εκλεπτυσμένη και χρονοβόρα» διαδικασία που ήταν «αντίθετη με τη μαζική παραγωγή για την οποία ήταν περισσότερο γνωστός», σύμφωνα με τον Οίκο Christie’s. Εκείνη τη χρονιά, χρησιμοποίησε το δικό του για να δημιουργήσει έναν περιορισμένο αριθμό πορτρέτων, μια σπάνια ομάδα έργων στην οποία ανήκει το «Shot Sage Blue Marilyn», πριν εγκαταλείψει την τεχνική.

Όσον αφορά την τιμή, πολλοί πίνακες παραλίγο να αγγίξουν τα 200 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις, ωστόσο μόνο μία φορά επετεύχθη. Ο λόγος για τον Leonardo da Το “Salvator Mundi” του Vinci, ο οποίος πουλήθηκε το 2017 για περισσότερα από 450 εκατ. δολάρια. Το τρέχον ρεκόρ δημοπρασίας για έναν πίνακα του 20ου αιώνα είναι τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν για το «Les Femmes d’Alger (Version O)» του Pablo Picasso το 2015.

Όσον αφορά το ρεκόρ για έργο του Warhol, το Silver Car Crash πουλήθηκε για περισσότερα από 105 εκατ. δολάρια, σχεδόν πριν μια δεκαετία. Αρκετές από τις εικόνες του από την Marilyn έχουν προσελκύσει εξίσου τεράστια ποσά σε δημοπρασίας τα τελευταία χρόνια, με το «White Marilyn» του 1962 να πωλείται για 41 εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη το 2014.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

5 νέα μουσεία που ανοίγουν τις πόρτες του το 2022

Beyonce: Θα ανοίξει την Τελετή των Oscar τραγουδώντας σε γήπεδο τένις;

Με πληροφορίες από CNN