Οι απαγωγείς της Χαμάς είπαν στη 13χρονη Χίλα Ροτέμ Σοσάνι και στην 9χρονη Έμιλι Χαντ να κρατούν χαμηλούς τόνους όταν μιλούν.

Ο Yair Rotem, θείος της Hila, είναι τώρα ο κηδεμόνας της, καθώς η αδερφή του Raaya παραμένει όμηρος της Χαμάς. Είπε ότι η ανιψιά του δεν δείχνει συναίσθημα όταν μιλά για την περίοδο της αιχμαλωσίας, που κρατήθηκε στο σκοτάδι για 50 ημέρες. Είναι απρόθυμος να την πιέσει για λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη όταν η αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου διέκοψε τον ύπνο που είχε με την Έμιλυ στο σπίτι της Χίλα στο Κιμπούτζ Μπεέρι.

«Ίσως είναι σε σοκ», είπε. «Πάντα θέλει να κάνει τους άλλους να νιώθουν καλά, οπότε ίσως δεν θέλει να μας στεναχωρήσει».

Μια εικόνα των εξαντλητικών συνθηκών που υπέστησαν οι όμηροι στην αιχμαλωσία της Χαμάς αρχίζει να εμφανίζεται, με βάση τις μαρτυρίες ορισμένων φίλων και συγγενών τους. Στα νοσοκομεία και σε ιδιωτικούς χώρους, συγγενείς και φίλοι επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν στην ανάρρωση όσων απελευθερώθηκαν δίκην ιατρικού προσωπικού και συνεχίζουν να αξιολογούν την ψυχική και σωματική υγεία των πρώην ομήρων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας ζήτησαν από όσους απελευθερώθηκαν και τα μέλη των οικογενειών τους να μην μιλήσουν δημόσια για τις εμπειρίες τους, ενώ η κυβέρνηση συλλέγει πληροφορίες και προσπαθεί να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Αφού οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο δωμάτιο όπου κρύβονταν η Χίλα και η Έμιλι, η μητέρα της Χίλα, Ράγια, φόρεσε παπούτσια στα κορίτσια, γνωρίζοντας ότι μπορεί να κρατηθούν για πολύ καιρό, είπε ο Γιαΐρ Ροτέμ. Οι απαγωγείς τις έβαλαν σε ένα όχημα και κάλυψαν τα κεφάλια τους πριν φτάσουν στην πρώτη τους τοποθεσία στη Γάζα.

Ζωή σε αιχμαλωσία

Εκεί, κρατήθηκαν μαζί με μια ομάδα ομήρων από το ίδιο κιμπούτς σύμφωνα με την Wall Street Journal, μαζί με κάποιους άλλους ομήρους από το μουσικό φεστιβάλ Nova, σύμφωνα με τον Γιαΐρ και έναν οικογενειακό φίλο, τον Λίλαχ Σέφερ Χαντάντ. Κάποιοι κοιμούνταν σε παγκάκια, ενώ άλλοι ήταν σε στρώματα στο έδαφος. Τους είπαν να ψιθυρίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μένουν σιωπηλοί τη νύχτα, προφανώς για να μην τους ανακαλύψουν, είπε ο θείος της Χίλα.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι ο περιορισμός σε σκοτεινές σήραγγες και δωμάτια για εβδομάδες, χωρίς πρόσβαση στις συνήθεις ανέσεις της καθημερινότητάς τους, θα έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στους ομήρους πολύ καιρό μετά την απελευθέρωσή τους, και ιδιαίτερα στους ανήλικους που έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους.

Το Ισραήλ μπορεί να μάθει λίγα για τη δομή των σηράγγων, λίγα για τους φρουρούς και τους απαγωγείς των ομήρων και τι είδους φαγητό έτρωγαν, είπε ο Γιακόμπ Ναγκέλ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών. «Κάθε πληροφορία που δεν είχατε πριν μπορεί να σας βοηθήσει», αλλά οι πληροφορίες που συλλέγονται από τους συλληφθέντες μαχητές της Χαμάς είναι πολύ πιο σημαντικές, είπε.

Την ίδια στιγμή, οι νέοι απελευθερωμένοι όμηροι μπορούν επίσης να φέρουν σε απελπισμένες οικογένειες σημάδια ότι οι συγγενείς τους στη Γάζα είναι ακόμα ζωντανοί. Ο Γκιλ Ντίκμαν, 31 ετών, είπε ότι κατάφερε να λάβει νέες πληροφορίες για δύο συγγενείς που εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Η κουνιάδα της Λι Σίγκελ, η οποία αφέθηκε ελεύθερη την Κυριακή, είπε στα μέλη της οικογένειάς της ότι κρατήθηκε με τον σύζυγό της, τον Αμερικανό υπήκοο Κιθ Σίγκελ, για ένα μέρος του χρόνου. Παραμένει όμηρος στη Γάζα.

«Φέρνει πολλές ελπίδες», είπε η Νόαμ Πέρι, η οποία έλαβε την πρώτη επιβεβαίωση ότι ο 76χρονος πατέρας της ήταν ζωντανός από ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι συγγενείς ανησυχούν επίσης για την κατάσταση ορισμένων από τους παλαιότερους ομήρους. Η Έλμα Αβραάμ, 84 ετών, η οποία έπασχε από θυρεοειδική νόσο, καρδιοπάθεια και αυτοάνοσο νόσημα, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Σορόκα, αφού της αρνήθηκαν τη λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια 51 ημερών στην αιχμαλωσία. «Η μητέρα μου παραμελήθηκε εντελώς ιατρικά», είπε μια από τις κόρες της Έλμα, η Ταλί Αμάνο.

Σε σύγκριση με τις συνθήκες μερικών ομήρων που απελευθερώθηκαν νωρίτερα τον Οκτώβριο, τα τρόφιμα έγιναν πιο σπάνια και πολλοί πεινούσαν, σύμφωνα με τις οικογένειές τους. Η Χάνα Πέρι, 79 ετών, δεν έλαβε φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή της πίεση και έχασε πολύ βάρος και μυϊκό τόνο κατά τη διάρκεια των 49 ημερών της αιχμαλωσίας της, σύμφωνα με την κόρη της Αγιελέτ Σβατίτσκι. «Δεν πήραν πολύ φαγητό. Θα έπαιρναν ένα τέταρτο της πίτας το πρωί».

Στην αιχμαλωσία, οι γονείς προσπάθησαν να παρηγορήσουν τα παιδιά τους. Η Σάρον Αβιγκντόρι υποσχέθηκε να πάρει στη 12χρονη κόρη της, Νόαμ, δύο σκυλιά μετά την απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με τον κουνιάδο της.

Η Αντίνα Μόσε, μια 72χρονη πρώην νηπιαγωγός, είπε ότι προσπάθησε να φροντίσει τα παιδιά με τα οποία ήταν μαζί τις 49 ημέρες της αιχμαλωσίας της, σύμφωνα με τον ανιψιό της. Ήταν υπόγεια όλη την ώρα, οπότε το φως ήταν τυφλό όταν την έβγαλαν έξω για να την απελευθερώσουν.

Τα παιδιά που έφτασαν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο πέρασαν μια «πολύ σκληρή περίοδο» και είπαν στα μέλη του προσωπικού «πολύ δύσκολες και περίπλοκες ιστορίες από την εποχή τους στην αιχμαλωσία της Χαμάς», σύμφωνα με τον επικεφαλής του νοσοκομείου.

Οι αιχμάλωτοι δεν μπορούσαν να κάνουν ντους, οπότε η Ράγια καθάριζε τη Χίλα και την Έμιλυ με μια πετσέτα και ζεστό νερό από έναν φορητό καυστήρα, σύμφωνα με τον θείο της Χίλα. Ζούσαν με κονσέρβες τόνου και φασόλια, αλλά μερικές φορές ήταν ακόμα πεινασμένοι και έπρεπε να ζητήσουν περισσότερο φαγητό. Ο οικογενειακός φίλος, που συνάντησε τη Χίλα και την Έμιλυ στο νοσοκομείο, είπε ότι το νερό που έπιναν στην αιχμαλωσία μερικές φορές είχε γεύση λάσπης.

Όταν συνήλθε μια συμφωνία για την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών την περασμένη Τετάρτη, ο θείος της Χίλα βρισκόταν στη Ρώμη με άλλες οικογένειες που ασκούσαν πιέσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον Πάπα. Την επόμενη μέρα πέταξε πίσω στο Τελ Αβίβ με την ελπίδα ότι η Raaya και η Hila θα απελευθερωθούν, αλλά η πρώτη λίστα -αυτές που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή- δεν είχαν τα ονόματά τους.

Στη συνέχεια, το βράδυ της Παρασκευής, η οικογένεια έλαβε κλήση για την επόμενη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθεί το Σάββατο. Μόνο το όνομα της Χίλα ήταν πάνω του.

«Σκέφτομαι αμέσως, πέθανε η αδερφή μου;» είπε ο Γιάιρ.

Μητέρα και κόρη χωρίστηκαν

Οι ισραηλινές αρχές ρωτούσαν ήδη τους διαπραγματευτές του Κατάρ τι είχε συμβεί, είπε ο θείος, ο οποίος άρχισε να πιέζει και την ισραηλινή κυβέρνηση. Δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις. Εκείνη την εποχή, η Χαμάς είχε χωρίσει τη Ράγια από την κόρη της και την Έμιλυ.

Πριν από την απελευθέρωσή τους, η Hila και η Emily έδειξαν ερειπωμένα σπίτια πάνω από το έδαφος στη Γάζα. Οι απαγωγείς τους επανέλαβαν ένα μήνυμα που είχαν πει στα κορίτσια υπόγεια: ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή, σύμφωνα με τον οικογενειακό φίλο.

Οι οικογένειες περίμεναν για ώρες για να παραδοθούν οι όμηροι στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, καθώς η Χαμάς ζήτησε να εισαχθεί πρόσθετη βοήθεια στη Γάζα, ελευθερώνοντάς τους τελικά αργά το ίδιο βράδυ. Σε ένα βίντεο της παραδόσεώς τους στο σκοτάδι, τα κορίτσια φαίνονται να κρατούν τα χέρια μεταξύ δύο από τους απαγωγείς τους, να περπατούν προς ένα όχημα του Ερυθρού Σταυρού.

Σύντομα μεταβιβάστηκαν στους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Όταν η Έμιλυ έτρεξε στον πατέρα της, Τόμας Χαντ, εκείνος αρχικά φοβόταν να την αγκαλιάσει πολύ σφιχτά. «Έχασε πολύ βάρος από το πρόσωπο και το σώμα της», είπε αργότερα. Ο Χάντ είχε πει λίγες μέρες μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου ότι η Έμιλι είχε σκοτωθεί.

Ο Γιαΐρ περίμενε με τον Τόμας στην ίδια αίθουσα επανασύνδεσης και αγκάλιασε τη Χίλα, προτού κατευθυνθούν όλοι στο ίδιο νοσοκομείο παίδων.

Με τη Χίλα ελεύθερη, ο θείος της έχει καταναλωθεί να βγάλει και τη μαμά της έξω, να κάνει κλήσεις και να κάνει διαδοχικές συνεντεύξεις με τα μέσα ενημέρωσης για να συνεχίσει να βγάζει την οικογενειακή ιστορία. Η Χίλα του είπε ότι ήταν με τη μαμά της όλη την ώρα πριν τον χωρισμό.