Κουμπιά, ακουστικά, αλυσίδες, παξιμάδια και μενταγιόν ανακαλύφθηκαν κατά την επέμβαση, όταν ένας άνδρας στην Ινδία, βρέθηκε στο νοσοκομείο με στομαχόπονο.

Ο 35χρονος, υπέφερε για δύο χρόνια σόκαρε μέχρι που νοσηλεύτηκε με υψηλό πυρετό και οι γιατροί έκπληκτοι, ανακάλυψαν ότι είχε καταπιεί οικιακά αντικείμενα.

Στην Παντζάμπ της Ινδίας, διεγνώσθη μια πάθηση ψυχικής υγείας όπου ο πάσχων «καταπίνει αναγκαστικά αντικείμενα που δεν είναι τροφή», αφού ο υπέρηχος και η ακτινογραφία έδειξαν πως ο πόνος οφειλόταν σε περίπου 60 μικρά οικιακά μη βρώσιμα αντικείμενα, όπως αλυσίδες, παξιμάδια, μπουλόνια, ακουστικά και παραμάνες, μαγνήτες, κουμπιά πουκάμισου και φερμουάρ.

Η ασθένεια είναι πιο συχνή μεταξύ των μικρών παιδιών, εγκύων και ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης ιδιαίτερα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, των διανοητικών αναπηριών ή της σχιζοφρένειας.

Οι συγγενείς του ασθενούς δεν γνώριζαν το πρόβλημα, ενώ ο ίδιος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τριών ωρών για την αφαίρεση των αντικειμένων.

«Αφού είχε φάει αιχμηρά αντικείμενα, υπήρχαν σοβαρά τραύματα στο στομάχι του», είπε ο γιατρός ο οποίος τον χειρούργησε.