Την πόρτα του ομοσπονδιακού ανακριτή της Μπραζίλια πέρασε ο Ζαϊχ Μπολσονάρου. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας ανακρίθηκε για την συμμετοχή του ως υποκινητής στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, ημέρας που παρέδωσε την εξουσία στον νυν πρόεδρο Λούλα Ντα Σίλβα. Η ανάκριση προέκυψε έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, να εξεταστεί ο ρόλος που είχε στις ταραχές, αν τις γνώριζε κι αν τις υποδαύλισε με οποιονδήποτε τρόπο. Ο Μπολσονάρου, που υπήρξε πρόεδρος από το 2019 έως το 2022,ουδέποτε αναγνώρισε την εκλογική του ήττα από τον κεντροαριστερό Λούλα στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Στις 8 Ιανουαρίου οπαδοί του ακροδεξιού πολιτικού εισέβαλαν στα κτίρια της προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Μπραζίλια προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας. Η αστυνομία είχε προχωρήσει σε περίπου 1.800 συλλήψεις. Μόλις δύο ημέρες μετά τις ταραχές ο Μπολσονάρου ανήρτησε ένα βίντεο, στο οποίο αμφισβητούσε τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο Μπολσονάρου είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, προτού ακόμη λήξει η θητεία του, και δεν παραβρέθηκε, ως είθισται, στην τελετή ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου. Στα τέλη Μαρτίου αποφάσισε να επιστρέψει στη Βραζιλία, μετά από παραμονή τριών μηνών στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Κοσμήματα και fake news

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνες σε άλλες υποθέσεις. Οι αρχές ερευνούν αν ο πρώην πρόεδρος παραβίασε τη νομοθεσία επειδή έφερε στη χώρα τα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του, χωρίς να τα δηλώσει.

Ερευνάται, παράλληλα, στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει χάσει την ασυλία του. Εκτός από την έρευνα για τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος: όπως η διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και η διαχείριση της πανδημίας Covid-19.