Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να υποκύπτουν στις τακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ, δύο ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας «έδωσε» τα χέρια με τον ηγέτη της Ρωσίας.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, σε μια σπάνια κίνηση ηγέτη χώρας που ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, συνάντησε τον Πούτιν στο Πεκίνο την Τρίτη για μια συζήτηση που το γραφείο του Ούγγρου ηγέτη περιέγραψε ως συζήτηση για την ενεργειακή συνεργασία και την ειρήνη.

Η Ουγγαρία έχει επικριθεί εδώ και καιρό για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό της άλλωστε, αλλά και για τις φιλικές προς τη Ρωσία και την Κίνα πολιτικές της στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, πάντως, επισκέπτεται τακτικά τη Μόσχα και όσο η Ουγγαρία –μαζί με την Τουρκία– δεν έχει ακόμη επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόσο περισσότερο δυσφορούν οι εταίροι.

Η συνάντηση του Όρμπαν και του Πούτιν αυτή την εβδομάδα άφησε τους αξιωματούχους στις δυτικές πρωτεύουσες αναστατωμένους, ενώ σε δήλωση του την Πέμπτη, ο Πάβελ, πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ, τόνισε:

«Όπως έχει επανειλημμένα αποδειχθεί, ο Πούτιν δεν συναντά ευρωπαίους ηγέτες με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καμία διαπραγμάτευση από την πλευρά του, απλώς με το να σταματήσει τις επιθέσεις και να αποσύρει τα στρατεύματά του από το ουκρανικό έδαφος. Κάνει αυτές τις συναντήσεις μόνο με στόχο να σπάσει την ενότητα των ευρωπαϊκών χωρών και ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου. Δεν πρέπει να πέφτουμε στην τακτική του».

Την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, δήλωσε στο Reuters ότι οι εικόνες του Ούγγρου πρωθυπουργού να δίνει τα χέρια με τον Πούτιν ήταν «πολύ, πολύ δυσάρεστες» και αψηφούσαν τη λογική.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, άσκησε επίσης έντονη κριτική στη συνάντηση. «Ο ηγέτης της Ουγγαρίας επιλέγει να σταθεί δίπλα σε έναν άνθρωπο του οποίου οι δυνάμεις είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία και μόνος μεταξύ των συμμάχων μας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ενώ η Ρωσία χτυπά Ουκρανούς αμάχους, η Ουγγαρία ζητά επιχειρηματικές συμφωνίες».

Η πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουγγαρία, Julia Gross, επανέλαβε μέσω Twitter:

«Λοιπόν – ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει τον επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας, να τερματίσει τους βομβαρδισμούς αμάχων, τους βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων, τις απαγωγές παιδιών; Αυτό εννοήθηκε και συζητήθηκε, σίγουρα

Η απάντηση της Ουγγαρίας

Eκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, απάντησε στους επικριτές, σημείωσε: «Η στάση της Ουγγαρίας σχετικά με τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Πάντα υποστηρίζαμε τον ανοιχτό και διαφανή διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση. Βρίσκω μια κάποια διασκέδαση στο πώς αυτοί οι πολιτικοί συρρέουν για να επικρίνουν την ουγγρική κυβέρνηση και το ανοιχτά δηλωμένο ενδιαφέρον μας για τη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ η ηθική τους ανωτερότητα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια πρόσοψη».