Ερμητικά κλειστός παραμένει ο τάφος των 2.200 ετών του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang), επειδή οι αρχαιολόγοι φοβούνται ότι μπορεί να κρύβει θανάσιμες παγίδες.

Το μαυσωλείο του αυτοκράτορα, που κυβέρνησε από το 221 έως το 210 π.Χ., βρίσκεται στην περιοχή Lintong, Xi’an της Κίνας, Shaanxi. Φυλάσσεται από τον εμβληματικό στρατό από τερακότα, γλυπτά που προορίζονται να τον προστατεύσουν στη μετά θάνατον ζωή.

Ενώ τμήματα της νεκρόπολης έχουν εξερευνηθεί, ο ίδιος ο τάφος δεν έχει ανοιχθεί ποτέ λόγω των φόβων για το τι μπορεί να υπάρχει μέσα.

Σε κείμενο που έγραψε ο αρχαίος Κινέζος ιστορικός Sima Qian περίπου 100 χρόνια μετά το θάνατο του Τσιν Σι Χουάνγκ , εξηγεί ότι ο τάφος είναι συνδεδεμένος με παγίδες που είχαν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν κάθε εισβολέα.

«Οι τεχνίτες διατάχθηκαν να κατασκευάσουν βαλλίστρες και βέλη προετοιμασμένα για να εκτοξεύονται εναντίον οποιονδήποτε επιχειρήσει να μπει στον τάφο.

Υδράργυρος χρησιμοποιήθηκε για την προσομοίωση των εκατό ποταμών της Κίνας, του Γιανγκτσέ και του Κίτρινου Ποταμού και της μεγάλης θάλασσας και ρυθμίστηκε να ρέει μηχανικά», αναφέρει στο κείμενό του ο ιστορικός, σύμφωνα με το IFL Science .

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, ενώ ορισμένοι επιστήμονες απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ως φανταστικούς, μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις υδραργύρου γύρω από τον τάφο ήταν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.

«Ο υδράργυρος μπορεί να διαφεύγει μέσα από ρωγμές, οι οποίες αναπτύχθηκαν με την πάροδο του χρόνου», αναφέρεται στο IFL Science.

Ο τρομερός και φιλόδοξος Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν ο πρώτος που κυβέρνησε την ενοποιημένη Κίνα και οι ιστορικές αναφορές δείχνουν ότι κατανάλωνε υδράργυρο καθώς πίστευε πως θα του χάριζε αιώνια ζωή.

Συγκεκριμένα, ο αυτοκράτορας της Κίνας έπινε συχνά κρασί με υδράργυρο και είναι πιθανό να πέθανε από δηλητηρίαση σε ηλικία 49 ετών, ανέφερε το BBC.

Πάντως, οι φόβοι για τον υδράργυρο δεν είναι το μόνο πράγμα που εμποδίζει τους αρχαιολόγους να ανοίξουν τον τάφο, καθώς ανησυχούν ότι οι τεχνικές εργασίες θα μπορούσαν να τον βλάψουν.