Ένα ρολόι Patek Philippe που βρέθηκε να κοσμεί το χέρι του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, πωλήθηκε σε δημοπρασία για ποσό-ρεκόρ, με την τιμή του να ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια δολάρια.

Η δημοπρασία που ξεκίνησε σήμερα στο Χονγκ Κονγκ και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, περιελάμβανε μεταξύ πολλών ρολογιών και το θρυλικό Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune που φορούσε ο Αϊζίν Γκιόρ-Πουγί, ο τελευταίος Κινέζος αυτοκράτορας.

Η τιμή των 6.2 εκατομμυρίων δολαρίων είναι τέτοια που δεν έχει συναντηθεί ξανά σε δημοπρασία για ρολόι και η εξήγηση είναι διπλή. Πρώτον, ότι ήταν στο χέρι του τελευταίου αυτοκράτορα και τον είχε ακολουθήσει στην εξορία του και φυλάκισή του στην ΕΣΣΔ. Δεύτερον, ότι αυτό το μοντέλο είχε κυκλοφορήσει σε μόλις 8 «αντίτυπα»

Το συγκεκριμένο Patek Philippe έχει έναν πλατινένιο καντράν με διάμετρο 1.2 ίντσες και έχει αραβική αρίθμηση, δείκτες από ροζ χρυσάφι και μια λειτουργία ένδειξης της φάσης του φεγγαριού, δηλαδή πόσο ορατό είναι το φεγγάρι από τη Γη σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Ο εσωτερικός του μηχανισμός έχει γρανάζια που απαντώνται στα τέλη της δεκαετίας του ’20. Μέχρι και το 1937 όμως, το ρολόι δεν είχε πωληθεί από την Patek Philippe, αλλά βρισκόταν στα χέρια ενός Ελβετού ωρολογοποιού.

Το πώς έφτασε στο χέρι του Πουγί δεν είναι γνωστό, με τα αρχεία να δείχνουν ότι η αρχική του πώληση είχε γίνει σε ένα κατάστημα πολυτελείας στο Παρίσι. Από κει βρέθηκε σε μια φυλακή στο Καμπαρόφσκ, στα βάθη της Σοβιετίας, όπου ήταν φυλακισμένος ο Πουγί. Στη συνέχεια, ο Πουγί το δώρισε στον Γκιόργκι Περμιάκοφ, έναν Ρώσο που μιλούσε μανδαρίνικα και τον βοηθούσε να επικοινωνήσει με τον κόσμο στη διάρκεια της φυλακής.

Πώς έφτασε το Patek Philippe στα χέρια του Οίκου Phillips

Ο Πουγί είναι ο τελευταίος Κινέζος αυτοκράτορας και η ζωή του ενέπνευση την ταινία The Last Emperor που πήρε Όσκαρ το μακρινό 1987. Ο Πουγί ανέβηκε στον θρόνο όταν ήταν ακόμα παιδί, το 1908. Στον θρόνο κάθισε για 4 χρόνια μέχρι που τον εξανάγκασαν σε φυσή μετά την επανάσταση που έδιωξε την δυναστεία τον Κίνγκ. Παρόλα αυτά, του επετράπη να συνεχίσει να ζει στο ανάκτορο στο Πεκίνο, μέχρι που επανήλθε στον εξουσία το 1917.

Το 1924 ταξίδεψε στην Ιαπωνία και σχημάτισε συμμαχία για μια σπάνια φορά στην Ιστορία σύγκρουσης των δύο χωρών. Από εκεί ανέλαβε τοποτηρητής στην επαρχία Μαντσούκουο στην περιοχή της Μαντζουρίας στη βορειοανατολική Κίνα. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πουγί συνελήφθη από τους Σοβιετικούς και έγινε αιχμάλωτος πολέμου. Ήταν τη δεκαετία του ΄50 που έδωσε το ρολόι στον Περμιάκοφ και το αποχωρίστηκε, για να βρεθεί πίσω στην Κίνα όπου αντιμετώπισε δίκες για εγκλήματα πολέμου.

Patek Philippe

Ο Οίκος Phillips, που έχει στην κατοχή του το ρολόι και έκανε τη δημοπρασία, έψαχνε για μια τριετία την ιστορία του αντικειμένου ώστε να επιβεβαιώσει την υψηλή του καταγωγή. Ο επικεφαλής του Οίκου για τα ρολόγια, Τόμας Περάτσι, δήλωσε ότι επρόκειτο για ένα ερευνητικό πρότζεκτ που δεν του έχει ξανασυμβεί και απαίτησε μια διεθνή ομάδα ειδικών στα ρολόγια, ιστορικών, δημοσιογράφων και επιστημόνων.

Συμμετοχή σε αυτή την έρευνα είχε και ο ανιψιός του Πουγί, ο Γιουγιάν, ο οποίος μάλιστα φόρεσε το ρολόι για ένα διάστημα, πριν του το ζητήσει ο θείος του και το δώσει ο Περμιάκοφ.

Ο οποίος κράτησε το ρολόι μέχρι και τον θάνατό του το 2005, ο οποίος το κληροδότησε στους απογόνους του και από εκεί το πήρε ο Phillips. Το ρολόι αυτό έχει εκτεθεί στη Νέα Υόρκη, στη Σιγκαπούρη, στο Λονδίνο, στην Ταϊπέι και στη Γενεύη, πριν επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ όπου και δημοπραττήθηκε σήμερα.

Μαζί με το Patek Philippe ρολόι του Πουγί, δημοπραττήθηκαν και άλλα προσωπικά του αντικείμενα, όπως μια κόκκινη βεντάλια με ένα ποίημα γραμμένο πάνω της από τον ίδιο τον Πουγί, ένα από τα σημειωματάριά του και μια φωτογραφία του Κομφούκιου. Αυτά εξαγοράστηκαν έναντι 121.500 δολαρίων.

Το ρολόι αυτό ήταν το εναρκτήριο στη δημοπρασία, όπου θα ακολουθήσουν άλλα 240 ρολόγια, μεταξύ των οποίων ένα Omega Speedmaster Apollo XI 1969 που είχε φορέσει κάποτε ο αστροναύτης της NASA Τσαρλς Πιτ Κόνραντ Τζούνιορ, ο τρίτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι.