Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ, EDA) την Πέμπτη.

Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική χρονιά αύξησης των δαπανών στο στρατιωτικό σκέλος για τις χώρες της ΕΕ.

Σημειώνεται δε, ότι μερικές από τις χώρες αυτές υποστηρίζουν πως οι δαπάνες για την άμυνα, είναι αναγκαίο να αυξηθούν σημαντικά λόγω της ρωσικής απειλής και του πολέμου στην Ουκρανία. Έξι χώρες από τις 27 αύξησαν περισσότερο από 10% τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022 και μάλιστα ακόμη και περισσότερο από 30% στην περίπτωση της Σουηδίας, χώρας που περιμένει να εγκριθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία δεν αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες της το 2022 παρά μόνο κατά 0,7%.

Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους αφιέρωσαν 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους στον αμυντικό τομέα, μακράν του στόχου του 2% που έχει καθορισθεί από το ΝΑΤΟ. Είκοσι δύο χώρες της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Παρά αυτούς τους αυξημένους αριθμούς, οι δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπισθεί η ζήτηση που προέρχεται από την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να παράσχουν ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όμως αυτός ο φιλόδοξος στόχος μοιάζει πλέον ανέφικτος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας οφείλουν να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν μια πολύ πιο απαιτητική εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΑ.

Ωστόσο η ΕΕ έχει «σημαντικές ελλείψεις» σε όρους αμυντικής ικανότητας και «συνεχίζουμε να υπολειπόμαστε» σε σχέση με άλλες χώρες σ’ αυτό τον τομέα, παραδέχθηκε ο Μπορέλ. Η Ρωσία έχει προβλέψει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της κατά 67% το 2024, γύρω στο 30% του ΑΕΠ της.

Εντούτοις, παρατηρεί ο ΕΟΑ, οι δαπάνες που είναι αφιερωμένες στην έρευνα και ανάπτυξη όσον αφορά την άμυνα ήταν μειωμένες κατά 200 εκατομμύρια το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στα 3,5 δισ. ευρώ.