Ψάχνεις για βουνό και θάλασσα μαζί; Ψάχνεις για παραλία με άμμο, όμορφη θέα θάλασσα, αλλά και μεσαιωνικά χωριά και μοναστήρια και χώματα με ιστορία; Δεν χρειάζεται ούτε να πας μακριά, ούτε να ξοδέψεις πολλά. Το Μαυροβούνιο είναι πλέον πολύ hot προορισμός, κι όχι μόνο για τα φθηνά αεροπορικά του εισιτήρια. Μια χώρα που (ακόμα) δεν βρίσκεται στις τοπ επιλογές των Ευρωπαίων, αλλά ανεβαίνει διαρκώς, καθώς όποιος την εξερευνά επιστρέφει με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Το Μαυροβούνιο είναι ανεξάρτητο κράτος από το 2006, όταν και διαχωρίστηκε από την Σερβία. Προηγουμένως ήταν μία από τις ομόσπονδες δημοκρατίες της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και για αρκετούς αιώνες ήταν ένα αυτόνομο πριγκιπάτο, όπου ο εκάστοτε πρίγκιπας ήταν ταυτόχρονα και επικεφαλής της τοπικής ορθόδοξης εκκλησίας. Χρησιμοποιεί ως επίσημο νόμισμά του το ευρώ, χωρίς να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απ’ αυτό φαίνεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του.

Δέλεαρ τα φθηνά αεροπορικά

Τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια είναι μεν ένα δέλεαρ για οποιονδήποτε Έλληνα ταξιδιώτη, πλην όμως το Μαυροβούνιο έχει να προσφέρει πολλές και σημαντικές ομορφιές. Όρεξη να’ χεις να τις ανακαλύψεις. Ας απαριθμήσουμε τις πιο σημαντικές.

Με φθηνά αεροπορικά, κοντράρει την Ελλάδα: Ο νέος hot προορισμός στα Βαλκάνια που υποτιμούν πολλοί

To Εθνικό Πάρκο Λόβτσεν

Εξαιρετική επιλογή για μία ημερήσια εκδρομή, όπου μπορείς να δεις τα πάντα, από απότομα βράχια μέχρι καθεδρικούς ναούς από γρανίτη. Το Λόβτσεν φιλοξενεί λύκους, αρκούδες και πεταλούδες, βοηθώντας το Μαυροβούνιο να κατατάσσεται ως το πιο ποικιλόμορφο έθνος της Ευρώπης όσον αφορά τα είδη ανά περιοχή. Υπάρχουν χαραγμένες ασφαλείς διαδρομές πεζοπορίας, αν σ’ αρέσει η γυμναστική μπορείς να δοκιμάσεις και την κατάβαση με ποδήλατο ως το λιμάνι του Κότορ στην Αδριατική.

Ο γραφικός κόλπος του Κότορ

Τον έχουν χαρακτηρίσει ως ένα από τους ομορφότερους κόλπους στην Ευρώπη και δεν είναι καθόλου άδικο. H περιοχή, που μοιάζει με φιόρδ, προσέλκυσε τους Βενετούς κατακτητές, οι οποίοι άφησαν πλατείες, καμπαναριά, ακόμα και παραδοσιακό παγωτό! Τα θαλασσινά, βέβαια, έχουν την τιμητική τους και ονομαστά είναι τα εστιατόρια konoba, χώροι με παραδοσιακή απλή διακόσμηση, τους οποίους παλαιότερα διαχειρίζονταν οι ίδιοι οι ψαράδες, που πετούσαν τα ψάρια απευθείας από το δίχτυ στην ψησταριά.

Οι Μαυροβούνιοι πίνουν πολύ ρακί, το παραδοσιακό τους ποτό, απόσταγμα βοβάτων με μέλι, δαμάσκηνα, σύκα και ακόμη και γκι. Η ίδια η πόλη του Κότορ είναι ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα σοκάκια. Καλύτερα να αποφύγετε την επίσκεψη κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν τα κρουαζιερόπλοια τείνουν να καταλάβουν την πόλη. Την καλύτερη θέα στην αρχαία πόλη προσφέρει το φρούριο San Giovanni. Αξίζει μια ημερήσια εκδρομή στην Lady of the Rocks, μια μικροσκοπική εκκλησία σκαρφαλωμένη σε ένα νησί που δημιουργήθηκε από τη βύθιση παλαιών και κατασχεμένων πλοίων.

Με φθηνά αεροπορικά, κοντράρει την Ελλάδα: Ο νέος hot προορισμός στα Βαλκάνια που υποτιμούν πολλοί

Το εντυπωσιακό Πόρτο Μοντενέγκρο

Το Μαυροβουνίου είναι γνωστό και ως το Μονακό της Αδριατικής, η φήμη του βρίσκεται στην εντυπωσιακή μαρίνα στο Πόρτο Μοντενέγκρο. Βρετανοί, Αμερικανοί, Ρώσοι και Άραβες δένουν τα σούπερ γιοτ τους με εύκολη πρόσβαση. Μια βόλτα έστω στη μαρίνα θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό για την χλιδή αυτών των γιοτ, μερικά εκ των οποίων είναι τα ακριβότερα του κόσμου. Προφανώς στην παραλία υπάρχουν και φημισμένα μαγαζιά, από γκαλερί μέχρι οίκοι υψηλής ραπτικής.

Το Χερσέγκ Νόβι με τα θαλάσσια σπορ

Το Χερσέγκ Νόβι, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Κροατία, διαθέτει τα κλασικά διακοσμητικά στοιχεία κάθε παράκτιας πόλης του Μαυροβουνίου. Αλλά είναι και η πρωτεύουσα των θαλάσσιων σπορ της χώρας, από ψάρεμα μέχρι  ιστιοπλοΐα και ενοικίαση ταχύπλοων. Οι εκδρομές με καγιάκ περιλαμβάνουν σημεία για υποβρύχια κατάδυση και κολύμπι γύρω από το ναυάγιο του αυστροουγγρικού ατμοπλοίου Tihany, το οποίο βυθίστηκε εκεί πριν έναν αιώνα.

Ο ποταμός Τάρα

Εντυπωσιακό θέαμα. Ο ποταμός Τάρα ρέει μέσα από το βαθύτερο φαράγγι της Ευρώπης και διασχίζει το Μαυροβούνιο. Το βαθύτερο σημείο του φαραγγιού βρίσκεται στα 1.300 μέτρα, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το Γκραντ Κάνιον. Grand Canyon της Αριζόνα. Το εθνικό πάρκο Ντούρμιτορ, το οποίο εκτείνεται για 15 χιλιόμετρα δίπλα στον ποταμό, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η περιοχή προσφέρει, επίσης, περιηγήσεις με ποδήλατο βουνού, ιππασία και σπηλαιολογία, καθώς και μια επίσκεψη στο ειδυλλιακό μοναστήρι Όστρογκ.

Με φθηνά αεροπορικά, κοντράρει την Ελλάδα: Ο νέος hot προορισμός στα Βαλκάνια που υποτιμούν πολλοί

Το μοναχικό νησί Άντα Μπογιάνα

Η αμμουδιά της Καραϊβικής στην Ευρώπη. Το απομονωμένο νησάκι βρίσκεται στο νότο του Μαυροβουνίου, στα σύνορα με την Αλβανία. Παλαιότερα το απολάμβαναν μόνο γυμνιστές, και ακόμα βρίσκονται σε ορισμένες περιοχές που έχουν περιχαρακωθεί ειδικά για όσους θέλουν να κάνουν μπάνιο χωρίς ρούχα. Το υπόλοιπο νησί έχει γίνει ένα τεράστιο beach bar.

Η πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα

Όποιος ψάχνει τις παραλίες αγνοεί την Ποντγκόριτσα και κάνει λάθος. Αξίζει μια επίσκεψη, έστω και για μία ημέρα. Το πάγκο των κράληδων (έτσι ονόμαζαν τους βασιλιάδες στη χώρα) Το Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja είναι ένας ιστορικός καθεδρικός ναός με εντυπωσιακά καμπαναριά. Από την παλιά πόλη της Ποντγκόριτσα, που ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει απομείνει ο πύργος του ρολογιού που μοιάζει με μιναρέ κατά μήκος του ποταμού Μοράτσα.

Η λίμνη Σκάνταρ

Είναι η μεγαλύτερη λίμνη στα Βαλκάνια και βρίσκεται στα σύνορα Αλβανίας-Μαυροβουνίου (ανήκει κατά τα 2/3 στο Μαυροβούνιο και το υπόλοιπο στην Αλβανία). Είναι μια γιγαντιαία παιδική χαρά για καγιάκ, κανό και SUP. Φυσικά αποτελεί προστατευόμενο εθνικό πάρκο για σχεδόν 40 χρόνια στην πλευρά του Μαυροβουνίου. Υπάρχουν κρουαζιέρες στα νησιά μέσα στη λίμνη, ένα απ’ αυτά χρησιμοποιούνταν παλαιότερα σαν φυλακή. Υπάρχει και μονοπάτι με ποδήλατο περιφερειακά της λίμνης.

Το μικρό Πέραστ

Ένα χωριό μόλις 250 μόνιμων κατοίκων, το οποίο ευτυχώς δεν βρίσκεται στα τουριστικά δρομολόγια, προσφέρει εξαιρετικές εικόνες. Ένα βενετσιάνικο καμπαναριό, εντυπωσιακά σπίτια κοντά στη θάλασσα, αλλά και περισσότερες από δέκα εκκλησίες. Το πιο εντυπωσιακό, βέβαια, είναι τα αρχοντικά που κάποτε φιλοξενούσαν μερικές από τις πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας σαν εξοχικά.

Η ριβιέρα του Ούλτσινι

Δεν είναι και λίγα 13 χιλιόμετρα αμμουδερής παραλίας, έτσι δεν είναι; Βραβευμένη με γαλάζια σημαία, το Ούλτσινι είναι το καλοκαιρινό καμάρι ολόκληρης της χώρας. Η παραλία έχει στην πλάτη της αμμόλοφους, που προστατεύουν μεν όσους κάνουν ηλιοθεραπεία από τον αέρα, αλλά είναι προορισμός για kite surfers και wind surfers.