Η τεράστια συλλογή έργων τέχνης του αείμνηστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει χλευαστεί από έναν από τους κορυφαίους κριτικούς τέχνης της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον Vittorio Sgarbi, οι 25.000 πίνακες είναι σε μεγάλο βαθμό croste, κακής ποιότητας έργα μικρής έως καθόλου αξίας

Η συλλογή έργων του Μπερλουσκόνι

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο, αγόρασε πολλούς από τους πίνακες και τα γλυπτά από μεταμεσονύχτια προγράμματα τηλεπωλήσεων. Η διαχείριση της εκτεταμένης συλλογής αποδεικνύεται πονοκέφαλος για τους απογόνους του. Οι αγορές του δισεκατομμυριούχου πραγματοποιούνται σε μια αποθήκη 3.200 τ.μ. (34.400 τετραγωνικά πόδια) κοντά στην έπαυλή του κοντά στο Μιλάνο. Περιλαμβάνουν πίνακες της Μαντόνας, ζωντανές εικόνες γυμνών γυναικών και αστικά τοπία του Παρισιού, της Νάπολης και της Βενετίας μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη La Repubblica.

Όμως η συλλογή απέτυχε να εντυπωσιάσει τον Sgarbi, ο οποίος είπε σε ένα περιοδικό ότι «οι άνθρωποι που γνωρίζουν λίγα για την τέχνη» μπορεί να απολαύσουν την επίσκεψη σε ένα μουσείο που περιέχει τα έργα. Υπάρχουν ίσως έξι ή επτά πίνακες στους 25.000 με οποιαδήποτε καλλιτεχνική αξία, πρόσθεσε. Ολόκληρη η συλλογή εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ (17,4 εκατομμύρια £), κατά μέσο όρο 800 ευρώ ανά πίνακα.

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κυριάρχησε στην ιταλική πολιτική από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε καθαρή περιουσία περίπου 6 δισ. ευρώ τη στιγμή του θανάτου του. Ωστόσο, είχε και πίνακες ζωγραφικής υψηλότερης ποιότητας. Η κύρια κατοικία του ήταν διακοσμημένη με έργα του αναγεννησιακού ζωγράφου Τιτσιάν και του Ολλανδού μεγάλου μάγιστρου Ρέμπραντ. Ο Cesare Lampronti, ένας έμπορος έργων τέχνης με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος διατηρούσε στενή σχέση με τον Μπερλουσκόνι για τρεις δεκαετίες, είπε στο BBC ότι ο δισεκατομμυριούχος ήταν ένας παρορμητικός αγοραστής. “Του άρεσε να αγοράζει πορτρέτα γυναικών που έδινε ως δώρα σε φίλους.

Όταν ήταν νεότερος, αγόραζε σε γκαλερί και από εμπόρους, αλλά αργότερα στη ζωή του αγόραζε από τηλεοπτικές δημοπρασίες”, είπε ο Λαμπρόντι. «Ήξερε ότι αυτό που αγόραζε δεν είχε αξία».

Το «βάρος» της συλλογής του Μπερλουσκόνι

Οι κληρονόμοι του Μπερλουσκόνι διαπιστώνουν ότι η τεράστια συλλογή είναι ένα δυσκίνητο βάρος. Η αποθήκη που στεγάζει την τέχνη κοστίζει περίπου 800.000 ευρώ το χρόνο για να λειτουργήσει, είπε η La Repubblica. Οι ξυλοσκώληκες έχουν ήδη καταστρέψει μέρος της συλλογής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος εξόντωσης των παρασίτων υπερβαίνει την αξία των πινάκων.

Πηγή: BBC

Credits: Getty Images