Ανάμεσα στα μετρητά, μετοχές, εταιρίες, ομάδες και ακίνητα που άφησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στα 5 παιδιά του, ο Καβαλιέρε τους κληροδότησε και μια συλλογή αμφισβητούμενων έργων τέχνης

Οι κληρονόμοι του Μπερλουσκόνι έχουν στα χέρια τους περισσότερους από 25.000 πίνακες  – από τους οποίους αξία έχουν μόνο 6 ή 7 έργα ζωγραφικής

Τους περισσότερους πίνακες τους είχε αγοράσει ο Μπερλουσκόνι τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τηλεμάρκετινγκ με έργα τέχνης ή από εμπόρους.

Οι πίνακες απεικονίζουν τοπία ιταλικών πόλεων ή γυναικείες μορφές – αρκετοί μάλιστα είναι πορτραίτα του ίδιου. 

Σύμφωνα με τη  La Repubblica και το BBC – εκτός από τους ίδιους τους ευτελείς πίνακες ζωγραφικής – οι κληρονόμοι του Καβαλιέρε, αν αποφασίσουν να τους κρατήσουν , θα πρέπει να πληρώνουν και 800 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για μία αποθήκη στην οποία φυλάσσονται τα έργα. 

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι είχε νοικιάσει την τεράστια αποθήκη 3.000 τμ κοντά στη βίλα του, έξω από το Μιλάνο, για να στεγάσει την συλλογή του – μικρής ή μηδαμινής αξίας σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ολόκληρη η συλλογή εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ –  κατά μέσο όρο 800 ευρώ ο πίνακας. 

Ο Cesare Lampronti, έμπορος έργων τέχνης με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος διατηρούσε στενή σχέση με τον Μπερλουσκόνι για τρεις δεκαετίες, είπε στο BBC ότι ο δισεκατομμυριούχος ήταν ένας παρορμητικός αγοραστής.

«Του άρεσε να αγοράζει πορτρέτα γυναικών που έδινε ως δώρα σε φίλους. Όταν ήταν νεότερος, αγόραζε από γκαλερί και από εμπόρους, αλλά αργότερα στη ζωή του αγόραζε από τηλεοπτικές δημοπρασίες. Ήξερε ότι αυτό που αγόραζε δεν είχε αξία» δήλωσε. 

Πηγή φωτογραφίας: Getty Images