Στην υπερθέρμανση της ελληνικής επικράτειας, εστιάζει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επισημαίνοντας ότι οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας ελαιώνες και πευκοδάση που χρειάζονται χρόνο για να αναγεννηθούν.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη εγκυμονεί κινδύνους ερημοποίησης για την ευρύτερη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας», προειδοποιεί χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει ότι «οι πυρόπληκτοι Αθηναίοι προετοιμάζονται για θερμοκρασίες- ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Αλλά μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο».

Ξεχωριστή μνεία γίνεται και στις ζοφερές προβλέψεις του Έλληνα καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα, οποίος ήταν σαφής:

«Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση».

Η κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εγείροντας ανησυχίες ότι ορισμένες εκτάσεις του πλανήτη μπορεί σύντομα να καταστούν ακατοίκητες.

Ο ζεστός αέρας από τη Σαχάρα κατευθύνεται νότια, προκαλώντας εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή σε χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της καυτής ερήμου, και τώρα απειλεί την Ευρώπη. Καθώς εντείνεται η ακραία ζέστη στην Ευρώπη, ευνοείται η εμφάνιση πυρκαγιών, ιδίως όσο οι βροχοπτώσεις μειώνονται στην έκταση της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου.

Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να θερμαίνουν τον πλανήτη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Το 2021, οι εκτεταμένες πυρκαγιές είχαν αυξήσει επίσης την θερμοκρασία, αφού και τότε το θερμόμετρο έδειξε 46 βαθμούς Κελσίου.