Με την κατάθεση της δεύτερης νοσηλεύτριας του «Αγλαΐα Κυριακού», Ευσταθίας Νίκα, που συμμετείχε στη διαδικασία ανάνηψης της Τζωρτζίνας, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η νοσηλεύτρια κατέθεσε ότι τα φάρμακα που αναπληρώθηκαν στο βαλιτσάκι της ομάδας ΜΕΘ που προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει ανάνηψη στο μικρό κορίτσι μετά τη μοιραία ανακοπή στις 29 Ιανουαρίου 2022, ήταν «δύο φιαλίδια αδρεναλίνης και ένα φιαλίδιο ρουκορόνιο».

Η νοσηλεύτρια τόνισε στην κατάθεσή της, πως όταν έληξε η βάρδια της συναδέλφου της κυρίας Γιώργη, ήταν αυτή που συμμετείχε στην ομάδα των γιατρών της ΜΕΘ που προσπάθησαν να κερδίσουν τη μάχη για να σωθεί η μικρή Τζωρτζίνα.

Η μάρτυρας, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, απέκλεισε κάθε πιθανότητα να έχει δοθεί από λάθος κεταμίνη στη Τζωρτζίνα, θέμα που έχει θέσει με ερωτήσεις της η υπεράσπιση της κατηγορουμένης.

«Ήμουν απογευματινή βάρδια στο νοσοκομείο. Με ενημέρωσαν να κατέβω για περαστικό ανακοπής για να αλλάξω τη συνάδελφο Αγγελική Γιώργη. Είδα το παιδί διασωληνωμένο και οι γιατροί τού έκαναν ΚΑΡΠΑ.

Η συνάδελφός μου με ενημέρωσε ότι βρήκαν το παιδί με μυδρίαση, άσφυγμο και απνοϊκό. Μου παρέδωσε το βαλιτσάκι χωρίς ένα φιαλίδιο ροκουρόνιου (σ.σ. η κυρία Γιώργη κατέθεσε πως χορηγήθηκε ρουκορόνιο για την δασωλήνωση της Τζωρτζίνας) και χωρίς ένα φιαλίδιο αδρεναλίνης.

Αποχώρησε εκείνη και την αντικατέστησα. Ολοκληρώσαμε την ανάνηψη. Το παιδί δεν τα κατάφερε» είπε στο ΜΟΔ η νοσηλεύτρια.

Η μάρτυρας κλήθηκε από την πρόεδρο να περιγράψει το περιεχόμενο της μικρής βαλίτσας με τα φάρμακα που έχει ανά πάσα ώρα έτοιμη η ομάδα της ΜΕΘ.

Πρόεδρος: Η συνάδελφός σας μας είπε ότι υπάρχουν δυο βαλιτσάκια το ένα με εξοπλισμό και το άλλο με φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό το τελευταίο τι έχει μέσα;

Μάρτυρας: Υπάρχει το βαλιτσάκι με τον εξοπλισμό και το βαλιτσάκι με τα φάρμακα επείγουσας κλήσης. Σε αυτό το βαλιτσάκι στο πάνω μέρος είναι τα ναρκωτικά φάρμακα και γράφει πάνω «ναρκωτικά», πιο κάτω είναι η αδρεναλίνη και η ατροπίνη.

Πρόεδρος: Αυτά που ανήκουν στην κατηγορία ναρκωτικών είναι σε ειδική συσκευασία;

Μάρτυρας: Όλο το βαλιτσάκι έχει μέσα θηκάρια, τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των ναρκωτικών είναι στη πάνω μεριά στο βαλιτσάκι.

Πρόεδρος: Όταν τελείωσε αυτή η προσπάθεια της ομάδας ποια είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τα φάρμακα που έχουν καταναλωθεί από το βαλιτσάκι;

Μάρτυρας: Η νοσηλεύτρια που κατέβηκε στο δωμάτιο μετά τη κλήση μαζί με την υπεύθυνη της βάρδιας ανοίγουν το βαλιτσάκι και μετράνε μια-μια τις αμπούλες από αυτές που είναι στα ναρκωτικά φάρμακα. Αν λείπει κάποια πρέπει να καταγραφεί στον ασθενή.

Αν λείπει φάρμακο γράφεται από τους γιατρούς στο φάκελο του παιδιού και το αντικαθιστούμε από το στοκ των φαρμάκων.

Ο Συνήγορος Υποστήριξης Κατηγορίας Δημήτρης Γεωργακόπουλος ρώτησε τη νοσηλεύτρια να απαντήσει ποια ήταν τα φάρμακα που αναπλήρωσαν στο βαλιτσάκι μετά την κατάληξη της Τζωρτζίνας.

«Δυο φιαλίδια αδρεναλίνης, ένα ρουκορόνιο και φτιάξαμε και άλλη μια σύριγγα αδρεναλίνης που είχε καταναλωθεί και αυτή» είπε η κυρία Νίκα.

«Δεν περιμέναμε να καταλήξει»

Στη δίκη κατέθεσε επίσης, η παιδονευρολόγος Στέλλα Μούσκου που είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η μάρτυρας είπε πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν οδηγούσαν σε καμία περίπτωση πως το παιδί θα κατέληγε.

«Ένα παιδί με τόσο μεγάλη βλάβη στον εγκέφαλο, το πρώτο που θα σκεφτείς, είναι οι σπασμοί, κλίνουμε να μην ήταν σπασμοί αλλά και πάλι με βεβαιότητα δεν μπορείς να πεις» είπε η μάρτυρας αναφέροντας πως οι πρώτες σκέψεις τους για τα επεισόδια της Τζωρτζίνας ήταν να οφείλονταν σε επιληψία, ενδεχόμενο όμως που δεν επιβεβαιώθηκε.

Πρόεδρος: Αν υποθέσουμε ότι είχε επιληψία που δεν μπορούσε να διαγνωστεί με αυτά τα επεισόδια που έκανε που λύνονταν μόνα τους. Με αυτό καταλήγουμε στο θάνατο;

Μάρτυρας: Όχι από επιληψία δεν πεθαίνει κάποιος και ειδικά ένα παιδί με βηματοδότη και μέσα στο νοσοκομείο. Τα παιδιά αυτά είναι πολύ φροντισμένα στις ημέρες μας. Συνήθως ενηλικιώνονται. Αν υπάρξει κάποια λοίμωξη ίσως…

Η γιατρός τόνισε πως η αγωγή που λάμβανε το παιδί, το είχε θωρακίσει απολύτως ενώ σε ερώτηση του εισαγγελέα τι θα συνέβαινε αν είχε παραληφθεί μία δόση φαρμάκων, είπε: «… έπαιρνε δυο φάρμακα. Θα έπρεπε να παραλειφθούν κάποιες δόσεις και από τα δυο για να έχει πρόβλημα».

Σε ερώτηση της υπεράσπισης αν αποκλείει το ενδεχόμενο, με την εικόνα που είχε η Τζωρτζίνα να πέθανε φυσιολογικά η κυρία Μούσκου υπογράμμισε ότι «γενικά ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία θα μπορούσε να καταλήξει» και συμπλήρωσε πως «όμως δεν περιμέναμε από την εικόνα που είχαμε για αυτό το παιδί να καταλήξει».

Αλέξης Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί είχε κάποια λοίμωξη;

Μάρτυρας: Το να έχει μια απλή λοίμωξη, μια βαριά πνευμονία πχ., δεν είναι λόγος να καταλήξει. Μιλάμε για βαριές λοιμώξεις για να καταλήξεις.

Στο εδώλιο η Πισπιρίγκου για Μαλένα και Ίριδα

Στις 10 Νοεμβρίου η Ρούλα Πισπιρίγκου θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δεύτερο δικαστήριο που θα την κρίνει για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας, οι οποίοι σύμφωνα με την Δικαιοσύνη είναι αποτέλεσμα εγκληματικών πράξεων της μητέρας τους.

Η 35χρονη, η οποία ήδη δικάζεται για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας για ανθρωποκτονία τετελεσμένη και σε απόπειρα, θα καθίσει στο εδώλιο για τον, σύμφωνα με την δικογραφία, ασφυκτικό θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών της που προηγήθηκαν αυτού της Τζωρτζίνας.

Σύμφωνα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή που καλείται να αντικρούσει η Πισπιρίγκου, η 35χρονη μητέρα σκότωσε προκαλώντας ασφυξία αρχικά την 3,6 ετών Μαλένα, στις 13 Απριλίου 2019 στο «Αγλαΐα Κυριακού» όπου το παιδί νοσηλευόταν μετά από επιτυχή θεραπεία λεμφαδενίτιδας και εν συνεχεία της μόλις έξι μηνών Ίριδας, στις 21 Μαρτίου 2021, στο δωμάτιο που κοιμόταν.

Η δικογραφία για την υπόθεση των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη είναι ογκώδης και σε αυτήν περιέχονται καταθέσεις και πορίσματα, μεταξύ των οποίων και τα κρίσιμα για την πορεία της υπόθεσης, αποτελέσματα της έρευνας των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα που μελέτησαν όλα τα στοιχεία για τα δύο παιδιά.

Οι δύο έμπειροι επιστήμονες που ορίστηκαν από την Εισαγγελία, αποφαίνονται σε γνωμοδότηση τους ότι τόσο η Μαλένα όσο και το βρέφος είχαν ασφυκτικό θάνατο.

Αρχικά, οι γνωματεύσεις ιατροδικαστών απέδωσαν τους θανάτους σε ηπατική ανεπάρκεια για τη Μαλένα και σε αγενεσία φλεβόκομβου για την Ίριδα.

Στο βούλευμα που εκδόθηκε για τους δύο θανάτους, οι δικαστές υιοθέτησαν πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα Νίκου Πασχάλη ο οποίος, επικαλούμενος τόσο τους δύο ιατροδικαστές, αλλά και σωρεία καταθέσεων, έκρινε ότι τα δύο κοριτσάκια έπεσαν θύματα της ίδιας της μητέρας τους.