Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα σε έναν πόλεμο είναι το δίχως άλλο τα μικρά παιδιά.Αθώες ψυχές που στην πιο τρυφερή ηλικία τους αναγκάζονται να αφήσουν τις εστίες τους και να πενθήσουν νεκρούς συγγενείς τους, αν φυσικά δεν αποτελέσουν «παράπλευρη απώλεια» σε κάποιο «τυφλό χτύπημα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση με πολλά παιδιά να έχουν απαχθεί από Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι λειτουργούσαν στη λογική του «παιδομαζώματος».

Μια φιλανθρωπική οργάνωση επέστρεψε χθες τα πρώτα από τα παιδιά στα σπίτια τους, όπου διηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από την Daily Mail πώς οι Ρώσοι τα χτυπούσαν με σιδερένιες ράβδους αν εξέφραζαν την υποστήριξή τους στο Κίεβο.

Τα συνολικά 17 παιδιά μεταφέρθηκαν στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία όταν οι πόλεις τους κατακλύστηκαν από τις δυνάμεις της Μόσχας και τους είπαν ότι οι οικογένειές τους, τα είχαν εγκαταλείψει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ντένις Ζαποροστσένκο, ο οποίος αναμένοντας σκληρές μάχες στη γενέτειρά του (Χερσώνα) καθώς πλησίαζαν οι ουκρανικές δυνάμεις, πήρε τη δύσκολη απόφαση να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία για να σωθούν.

Ρώσοι αξιωματούχοι του υποσχέθηκαν ότι τα παιδιά του θα παρέμεναν για μια με δύο εβδομάδες εκεί και θα επέστρεφαν. «Όταν καταλάβαμε ότι δεν έπρεπε να τα αφήσουμε να πάνε ήταν πια πολύ αργά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κάποιοι απ’ αυτούς τους γονείς σε απόγνωση πήραν την απόφαση να αφήσουν πίσω τα ελεύθερα εδάφη της Ουκρανίας και να μεταβούν στην Κριμαία προς αναζήτηση των παιδιών τους. Αλλά για πρώτη φορά η Save Ukraine οργάνωσε μια αποστολή για την περισυλλογή Ουκρανόπουλων, που δεν μπορούσαν να πάνε να τα βρούνε οι δικοί τους.

Συγχαρητήρια από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η απελευθέρωση επαινέθηκε από την επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε ότι θα συμβάλει στη διοργάνωση διάσκεψης για τη διασφάλιση της επιστροφής των ουκρανικών παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

«Είναι μια φρικτή υπενθύμιση των πιο σκοτεινών περιόδων της ιστορίας μας, αυτό που συμβαίνει εκεί για την απέλαση παιδιών. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», δήλωσε η ίδια, μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Παιδομάζωμα και παράνομες υιοθεσίες

Πριν από λίγες μέρες, είδε το φως της δημοσιότητας έκθεση του Παρατηρητηρίου Συγκρούσεων της Ουκρανίας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπιστικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Yale.

Η έκθεση, με τίτλο «Το συστηματικό πρόγραμμα της Ρωσίας για την επανεκπαίδευση και την υιοθεσία των παιδιών της Ουκρανίας», υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει μια συστηματική και μεγάλης κλίμακας «επαναμόρφωσης» (όπως το αποκαλεί) παιδιών της Ουκρανίας τα οποία απομακρύνει από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους για να τα «εκπαιδεύσει» ώστε να αποκτήσουν φιλορωσικά αισθήματα.

Ουκρανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα του Πανεπιστημίου Yale, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ρωσίας έχει μεταφέρει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 6.000 παιδιά ηλικίας από τεσσάρων μηνών έως 17 ετών, σε 43 εγκαταστάσεις στην Κριμαία και την ηπειρωτική Ρωσία.

Κάποια από τα παιδιά ωστόσο, κατέληξαν σε ανάδοχες οικογένειες ή δόθηκαν για υιοθεσία στη Ρωσία με τις ρωσικές Αρχές να αρνούνται την επιστροφή τους σε γονείς ή συγγενείς στην Ουκρανία.

Στην έκθεση το Πανεπιστήμιο Yale ισχυρίζεται ότι τα παιδιά παρακολουθούν ειδικά προγράμματα επανεκπαίδευσης ενώ αρκετά λαμβάνουν και στρατιωτική εκπαίδευση, με το Παρατηρητήριο Συγκρούσεων να διερευνά επίσης το τεράστιο δίκτυο ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.