Ακόμη μια ναυτική τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στις Φιλιππίνες. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι- ανάμεσά τους και ένα βρέφος 6 μηνών- έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 210 διασώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Μπασίλαν του αρχιπελάγους. Σύμφωνα με τις αρχές, οι τραυματίες είναι εννέα.

Η εκδηλώθηκε σε κλιματιζόμενες καμπίνες του πλοίου, από άγνωστη αιτία μέχρι στιγμής, και επεκτάθηκε γρήγορα στους κλειστούς χώρους. Η ακτοφυλακή, που ανέλαβε την επιχείρηση διάσωσης, ανακοίνωσε ότι η πιθανότερη αιτία θανάτου όσων δεν τα κατάφεραν ήταν η ασφυξία, καθώς το δυστύχημα έγινε σε νυχτερινή ώρα, οι περισσότεροι επιβάτες κοιμούνταν και δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν το πλοίο.

Το σκάφος είχε ονομαστική χωρητικότητα 430 επιβατών. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποιο μηχανικό πρόβλημα που να προκάλεσε την πυρκαγιά. Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως θα προσφέρει τη συμβολή της στην έρευνα για το δυστύχημα και στην εκτίμηση της ασφάλειας του πλοίο. Εξετάζεται, επίσης, αν υπήρξε διαρροή καυσίμων από το φέρι.

«Αρχικά καταγράψαμε 13 νεκρούς, στη συνέχεια άλλους 18, συνολικά αυτή τη στιγμή 31 νεκρούς», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τζιμ Σάλιμαν.

«Κάποιοι από τους νεκρούς πνίγηκαν, ενώ άλλοι απανθρακώθηκαν», σημείωσε από την πλευρά του ο Ρεχάρντ Μάρφε, επικεφαλής του λιμενικού της επαρχίας Μιντανάο.

Η κεντρική κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το σκάφος δεν διατρέχει κίνδυνο βύθισης κι όταν τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά θα γίνει προσπάθεια να ρυμουλκηθεί στο πλησιέστερο λιμάνι. Εκεί θα δοθούν και οι απαντήσεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς. Τονίζεται, πάντως, ότι η ακτοφυλακή αντέδρασε γρήγορα και κατάφερε να σώσει μεγάλο αριθμό επιβατών.

Στις Φιλιππίνες δυστυχώς υπάρχει αρνητική παράδοση όσον αφορά την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς συχνά πλοία μεταφέρουν υπεράριθμους επιβάτες, ενώ πολλές ναυτιλιακές χρησιμοποιούν πεπαλαιωμένα σκάφη. Τα ναυτικά δυστυχήματα είναι συχνά στη χώρα, η οποία πάντως βασίζεται πολύ στις θαλάσσιες μεταφορές. Οι Φιλιππίνες είναι ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από 7.600 νησιά και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται κάθε χρόνο με φέρι μπόουτ.