Συνεχίζει την αντιπαράθεση με την Disney ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, αφού η εταιρεία χρησιμοποίησε έναν ασαφή νόμο περί ιδιοκτησίας για να διατηρήσει τον έλεγχο του αυτοδιοικητικού της καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ΝτεΣάντις ανακοίνωσε μια σειρά από επικείμενα αντίποινα κατά του θεματικού πάρκου της Disney στη Φλόριντα. Ο ίδιος εξέφρασε το ενδεχόμενο να μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή της Disney σε κρατικό πάρκο, σε άλλο θεματικό πάρκο ή ακόμη και σε κρατική φυλακή.

«Ποιος ξέρει; Απλώς πιστεύω ότι οι δυνατότητες είναι ατελείωτες», δήλωσε ο ΝτεΣάντις, προσθέτοντας ότι το συμβούλιο που διόρισε για να επιβλέπει τη γη της Disney θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο πώλησης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που στεγάζονται στην περιοχή.

Ο κυβερνήτης, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί και προανήγγειλε ένα νομοσχέδιο που θα εισαγάγει την επόμενη εβδομάδα και το οποίο θα επιβάλλει νέους κανονισμούς επιθεώρησης στην Disney, μεταξύ άλλων για το σύστημα των σιδηροδρόμων και παιχνιδιών που βρίσκεται στο θεματικό πάρκο.

Με αυτή την πρακτική ο ΝτεΣάντις θέλει να δώσει τέλος στη διάταξη δεκαετιών που δίνει στην Disney ειδικά προνόμια αυτοδιοίκησης στη Φλόριντα. Πρόκειται για προνόμια που δεν έχουν πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αντίπαλων θεματικών πάρκων όπως το Sea World και τα Universal Studios.

Σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα πάρκα, η Disney δεν χρειάζεται να περάσει τα σχέδιά της από επιτροπές χωροταξίας ή τμήματα επιθεώρησης κτιρίων, λόγω της αυτοδιοίκησης. Αυτό κάνει τις δραστηριότητές του θεματικού πάρκου λιγότερο επιζήμιες τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς τα χρήματα.