Ανεβαίνει η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ στοχοποιεί το Ιράν υποστηρίζοντας ότι έχει αποδείξεις για εμπλοκή του στο χτύπημα της Χαμάς.

Χαμάς: Απελευθερώσαμε δύο ομήρους

Εκπρόσωπος της Χαμάς ισχυρίζεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση απελευθέρωσε δύο ομήρους που πήρε από το Ισραήλ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο αιχμαλώτους από τη Γάζα μετά από διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμπού Ομπάιντα.

Οι δύο αιχμάλωτοι είναι η Nurit Yitzhak και η Yocheved Livschitz, αναφέρει η ανακοίνωση. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Ισραήλ, για την ώρα.

«Αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους» είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Το Σάββατο, η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι ήθελε να απελευθερώσει τους ίδιους δύο ομήρους, αλλά, όπως υποστήριξε η τρομοκρατική οργάνωση, το Ισραήλ αρνήθηκε να τους δεχτεί.

Μετά τον ισχυρισμό αυτό, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει στα «προπαγανδιστικά ψέματα της Χαμάς».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αιχμάλωτες μητέρα και κόρη Judith και Natalie Raanan απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς.

Γάζα: Υπήρχαν φήμες που μιλούσαν για απελευθέρωση ομήρων

Νωρίτερα σήμερα κυκλοφορούσαν πληροφορίες για επικείμενη απελευθέρωση ομήρων, με διπλή υπηκοότητα, μετά από συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ.

Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώτερο ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την απελευθέρωση περίπου 50 ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα από την αιχμαλωσία της Χαμάς, «βάσει συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ».

Ο γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ Τζακ Ριντ, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, λέει στους NYT από το Κάιρο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12, επικαλούμενο ισραηλινή πηγή, αναφέρει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει σύντομα.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο αντισυνταγματάρχης και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, μιλώντας στο αυστραλιανό ABC Radio, δήλωσε:

«Αν η Χαμάς έβγαινε από τις κρυψώνες που διατηρεί κάτω από τους Ισραηλινούς πολίτες, όπως κάνει τώρα, επέστρεφε τους ομήρους μας -και τους 212- και παραδιδόταν άνευ όρων, τότε ο πόλεμος θα τελείωνε. Αν δεν το κάνουν, τότε μάλλον θα πρέπει να μπούμε μέσα και να το κάνουμε εμείς».

Έτσι, ενώ αναμένεται η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, η ένταση γύρω από τη σύγκρουση αυξάνεται διαρκώς.

Ισραήλ: Έχουμε αποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς, λέει υποστράτηγος

Το Ισραήλ δήλωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν σε επίθεση της Χαμάς, ενώ το Ιράν συνεχίζει να προχωρά σε απειλές.

Ο υποστράτηγος Michael Edelstein, βετεράνος διοικητής που συνεργάζεται με τη διοίκηση των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), είπε: «Σίγουρα μπορείτε να δείτε αποδείξεις, έχουμε αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν».

Ιρανός διοικητής: Θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε το Ισραήλ με πύραυλο, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο

Παράλληλα, Ιρανός διοικητής υπονόησε ότι ο ιρανικός στρατός θα μπορούσε να χτυπήσει το Ισραήλ με πύραυλο «αν χρειαστεί».

Ανώτερο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πλήξει το Ισραήλ «αν είναι απαραίτητο», σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το Iran International μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής διοικητής Ali Fadavi δήλωσε: «Ορισμένοι θεωρούν ότι μια άμεση πυραυλική επίθεση στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική ενέργεια. Θα εκτελέσουμε αυτό το έργο χωρίς δισταγμό, εάν είναι απαραίτητο και απαιτούμενο». Η Χάιφα είναι μια πόλη-λιμάνι στο βόρειο Ισραήλ.

IDF προς ισραηλινή κυβέρνηση: Η χερσαία επέμβαση στη Γάζα αναγκαία, ακόμη και με κόστος απώλειες

Αξιωματούχοι των IDF πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει χερσαία επιχείρηση εντός της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου που έχει θέσει η κυβέρνηση -ακόμη και με κόστος την απώλεια πολλών στρατιωτών.