Ο καλλιτέχνης Στιβ Μπελ λέει ότι απολύθηκε από τον Guardian λόγω ισχυρισμών ότι ένα νέο καρτούν που συνδέεται με το Ισραήλ ήταν «αντισημιτικό».

Ο σκιτσογράφος, Στιβ Μπελ, ο οποίος έχει εργαστεί για την αριστερή εφημερίδα για περισσότερα από 40 χρόνια, ισχυρίζεται ότι του είπαν ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένος να δημοσιεύει το έργο του αφού υπέβαλε μια αμφιλεγόμενη εικόνα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στη φωτογραφία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φοράει γάντια του μποξ και κρατά ένα νυστέρι πάνω από την εκτεθειμένη κοιλιά του, ετοιμάζοντας ένα κόψιμο σε σχήμα Γάζας, με τη λεζάντα: «Κάτοικοι της Γάζας, βγείτε έξω τώρα».

Το σκίτσο του Στιβ Μπελ

Οι κριτικοί θεωρούν ότι αυτό είναι μια αναφορά στον Σάιλοκ, τον Εβραίο τοκογλύφο στο έργο του Σαίξπηρ Ο Έμπορος της Βενετίας που απαιτεί μια «λίβρα σάρκας» από κάποιον που δεν μπορεί να τον επιστρέψει. Ο κ. Bell υπερασπίστηκε την εικόνα και αποδοκίμασε τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε αντισημιτικά τροπάρια – αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Επέμεινε ότι είναι μια αναφορά σε ένα καρτούν της δεκαετίας του 1960 του Ντέιβιντ Λέβιν, ο οποίος σχεδίασε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Μπ. Τζόνσον με μια ουλή σε σχήμα Βιετνάμ στον κορμό του την εποχή του πολέμου στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Η γελοιογραφία του Mr Bell που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα φέρει τις λέξεις «After David Levine» πάνω από την τιμή του καλλιτέχνη.

Τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, ο κ. Bell ισχυρίστηκε στο Twitter ότι είχε υποβάλει το έργο τέχνης, αλλά είχε «καρφωθεί ξανά». Πρόσθεσε ότι είναι «σχεδόν αδύνατο να προσελκύσει αυτό το θέμα [το Ισραήλ] για τον Guardian τώρα χωρίς να κατηγορηθεί για ανάπτυξη «αντισημιτικών τροπαίων»». Αφού το κατέθεσε, είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από την εφημερίδα «με το παράξενα κρυπτικό μήνυμα «λίβρα σάρκας»».

Ο κ. Μπελ αργότερα πρότεινε ότι το καρτούν δεν είχε νόημα αν ήταν αναφορά στο έργο του Σαίξπηρ, δεδομένου ότι ο Νετανιάχου «φορούσε γάντια του μποξ». Ένας εκπρόσωπος του The Guardian χθες το βράδυ επιβεβαίωσε ότι η εφημερίδα δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του. Είπαν στην Telegraph: «Λήφθηκε η απόφαση να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο του Steve Bell. Τα κινούμενα σχέδια του Steve Bell αποτελούν σημαντικό μέρος του The Guardian τα τελευταία 40 χρόνια – τον ​​ευχαριστούμε και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο».

Η MailOnline επικοινώνησε με τον Στιβ Μπελ για σχόλια. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο του κατηγορείται για αντισημιτισμό. Το 2020, ο σκιτσογράφος δέχτηκε πυρά για ένα σχέδιο του Keir Starmer που προσφέρει το αποκεφαλισμένο κεφάλι του Jeremy Corbyn σε μια πιατέλα.

Η εικόνα παρομοιάστηκε με το έργο του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο «η Σαλώμη με το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή». Απεικονίζει μια ιστορία στην Καινή Διαθήκη στην οποία η Σαλώμη, η Εβραία κόρη του βασιλιά Ηρώδη, ζητά το κεφάλι του Ιωάννη –που θεωρείται πρόδρομος του Ιησού Χριστού– και αργότερα το παρουσιάζουν.

Όμως η δημοσίευσή του προκάλεσε αντιδράσεις στους αναγνώστες. Πολλοί το αποδοκίμασαν ως αντισημιτικό επειδή απεικόνιζε τον Κόρμπιν ως «μάρτυρα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» και θύμα μιας «αισιόδοξης συνωμοσίας» και τον Στάρμερ ως «αιμοδιψή» Σαλώμη. Η γελοιογραφία δημοσιεύτηκε μετά την αποβολή του Κόρμπιν από το Εργατικό Κόμμα για την αντίδρασή του στα πορίσματα μιας έκθεσης για τον αντισημιτισμό υπό την ηγεσία του.

Πηγή: DailyMail