Στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται η Μεσόγειος, που πλήττεται όλο τον Ιούλιο από ισχυρό κύμα καύσωνα και μεγάλες δασικές φωτιές. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παραλίες, τα οστρακοειδή και οι ιστορικές τοποθεσίες της Μεσογείου που εκτείνεται από τη νότια Ευρώπη μέχρι τη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία απειλούνται, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Guardian για φωτιά στη Ρόδο

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ είναι η πυρκαγιά στη Ρόδο που μαίνεται ανεξέλεγκτη για 6η μέρα, ενώ τουρίστες περιγράφουν σε διεθνή δίκτυα τις δραματικές ώρες που έζησαν. Η Βρετανική Guardian αναφέρει ότι «η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εκκένωση όλων των εποχών, μεταφέροντας χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά από χωριά και θέρετρα στη Ρόδο, καθώς οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από τους ανέμους υψηλής ταχύτητας μαίνονταν για έκτη ημέρα. Η πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι 19.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν, κυρίως τουρίστες από ξενοδοχεία, καθώς οι φλόγες εξακολουθούσαν να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτες σε τρία μέτωπα σε όλο το νησί του Αιγαίου. Περίπου 16.000 είχαν μεταφερθεί μέσω ξηράς, οι υπόλοιποι δια θαλάσσης».

φωτιες - quardian

Μεσόγειος: Η προειδοποίηση για τους τουρίστες

Σε άλλο της δημοσίευμα η Guardian επικεντρώνεται στην εικόνα που θα αντικρίσουν όσοι τουρίστες κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα ένας από τους κορυφαίους κλιματικούς επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου, μιλώντας στο Βρετανικό Μέσο Ενημέρωσης τονίζει:

«Οι τουρίστες που σχεδιάζουν ταξίδια στη Μεσόγειο θα πρέπει να δουν τις ελληνικές πυρκαγιές ως μια «μεγάλη προειδοποίηση», με την κλιματική αλλαγή να τροφοδοτεί πιο σοβαρές πυρκαγιές στο μέλλον».

Ο Σερ Ντέιβιντ Κινγκ, πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την Κρίση του Κλίματος, έχει πει ότι πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν από ζέστη λόγω του ανελέητου καύσωνα στη νότια Ευρώπη, όπου εκατομμύρια Βρετανοί ταξιδεύουν για διακοπές κάθε χρόνο.

κλιματική κρίση

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων PA, ο Σερ Ντέιβιντ Κινγκ προειδοποίησε τους τουρίστες να προσέχουν στη ζέστη, προσθέτοντας ότι «δεν έχει αμφιβολία» ότι οι ακραίες θερμοκρασίες οφείλονται στο λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική που προκαλείται από αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται από ανθρώπους που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα της Γης.

Οι συμβουλές που δίνει είναι οι εξής:

«Εάν βρίσκεστε σε μία από αυτές τις πολύ ζεστές περιοχές και δεν έχετε κλιματισμό σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να έχετε «κινούμενο αέρα». Να υπάρχει ένας μεγάλος ανεμιστήρας, κατά προτίμηση ένας ανεμιστήρας οροφής, που κινεί τον αέρα στο δωμάτιο, επειδή η κίνηση του αέρα βοηθά στην απομάκρυνση της εφίδρωσης από το σώμα σας και σας κρατά πιο δροσερούς.

Τέλος συμβουλεύει «να είστε πολύ προσεκτικοί», όσοι σκοπεύεται να πα΄τε εξωτερικό το καλοκαίρι για διακοπές.