Δώδεκα από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου παράγουν περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα γιοτ, τα ιδιωτικά τζετ, τις επαύλεις και τις οικονομικές επενδύσεις τους από τις ετήσιες εκπομπές ενέργειας 2 εκατομμυρίων σπιτιών, αποκαλύπτει έρευνα που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στον Guardian.

Οι δισεκατομμυριούχοι της λίστας

Η λίστα με τους μεγιστάνες περιλαμβάνει το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, οι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας, Μπιλ Γκέιτς, Λάρι Πέιτζ και Μικαέλ Ντελ, ο εφευρέτης και ιδιοκτήτης εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης Ίλον Μασκ και ο Μεξικανός επιχειρηματίας Κάρλος Σλιμ.

Η ανάλυση από την Oxfam και οι πολυτελείς αγορές τους, που περιλαμβάνουν superyachts, ιδιωτικά τζετ, αυτοκίνητα, ελικόπτερα και αρχοντικά, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο των οικονομικών επενδύσεων και των μετοχών τους, αποκαλύπτει ότι αντιπροσωπεύουν σχεδόν 17 εκατομμύρια τόνους CO2 και ισοδύναμες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ετησίως.

Αυτό είναι το ίδιο με το CO2 και τις ισοδύναμες εκπομπές από την τροφοδοσία 2,1 εκατομμυρίων κατοικιών ή τις εκπομπές από 4,6 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα κατά τη διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με δεδομένα μετατροπών από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Η πραγματική κλίμακα των επενδυτικών εκπομπών αυτών των ατόμων δεν υπολογίζεται γενικά ούτε αναφέρεται συστηματικά.

Οι αναλυτές της Oxfam που συνεργάζονται με δύο Αμερικανούς ακαδημαϊκούς, τους Beatriz Barros και Richard Wilk, χρησιμοποίησαν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για να υπολογίσουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι δισεκατομμυριούχοι παράγουν άσεμνες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα με τα γιοτ και τα ιδιωτικά τους τζετ – αλλά αυτό μειώνεται από τη ρύπανση που προκαλείται από τις επενδύσεις τους», δήλωσε ο σύμβουλος πολιτικής ανισότητας της Oxfam International, Alex Maitland.

«Μέσω των εταιρειών που κατέχουν, οι δισεκατομμυριούχοι εκπέμπουν ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο άνθρακα από τον μέσο άνθρωπο. Τείνουν να ευνοούν τις επενδύσεις σε βαριά ρυπογόνες βιομηχανίες, όπως τα ορυκτά καύσιμα.

«Οι φτωχότερες κοινότητες του κόσμου, εκείνες που έχουν κάνει τα λιγότερα για να προκαλέσουν την κλιματική αλλαγή – αυτές που είναι λιγότερο ικανές να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν – είναι αυτές που υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες. Αυτό είναι άδικο και ανήθικο».

Οι εκπομπές ρύπων της καθημερινότητας υπολογίστηκαν εξετάζοντας το αποτύπωμα άνθρακα των αγορών των δισεκατομμυριούχων, όπως το σούπερ γιοτ 500 εκατομμυρίων δολαρίων που κατασκεύασε πρόσφατα η Oceanco για τον Μπέζος.

Το γιοτ, το οποίο έχει μήκος 127 μέτρα (417 πόδια) και χρειάστηκε τρία χρόνια για να κατασκευαστεί, μπορεί να υπερηφανεύεται για τον τίτλο του μεγαλύτερου ιστιοφόρου στον κόσμο. Οι εκπομπές άνθρακα του είναι τουλάχιστον 7.154 τόνοι ετησίως, σύμφωνα με την ανάλυση των Wilk and Barroz. Τα σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Μπέζος, Abramovich, τους πρώην μεγιστάνες της Google Page και Eric Schmidt και τον Bernard Arnault, τον Γάλλο μεγιστάνα στο τιμόνι μιας αυτοκρατορίας κοσμημάτων και μόδας, έχουν ίχνη άνθρακα που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά των ιδιωτικών τζετ που ανήκουν 10 από τους 12 δισεκατομμυριούχους.

Το σούπερ γιοτ βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση αναμονής παράγει περίπου 7.000 τόνους CO2 ετησίως, σύμφωνα με την ανάλυση. «Οι εκπομπές των superyachts είναι πολύ πάνω από οτιδήποτε άλλο», είπε ο Wilk.

«Πρέπει να έχουν πλήρωμα και πρέπει να συντηρούνται συνεχώς ακόμα και όταν είναι ελλιμενισμένοι. Στη συνέχεια, έχουμε τα ελικόπτερα επί του σκάφους, τα τζετ σκι, τα είδη πολυτελείας που καταναλώνουν υψηλή ενέργεια, όπως πισίνες, υδρομασάζ, ιδιωτικά υποβρύχια και προσφορές, όλα αυτά απαιτούν ρεύμα, τον κλιματισμό, τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά είδη. Είναι σαν να έχεις ένα ξενοδοχείο να λειτουργεί συνέχεια πάνω στο νερό».

Ο Wilk είπε ότι οι υπολογισμοί των εκπομπών του τρόπου ζωής ήταν ελάχιστοι: για παράδειγμα, οι ερευνητές απέδιδαν σούπερ γιοτ στους δισεκατομμυριούχους μόνο αν τα κρατούσαν στο όνομά τους και όχι με τα ονόματα εταιρειών. Το αποτύπωμα των κατοικιών βασίστηκε σε εκτιμήσεις για την ενεργειακή τους χρήση.

Εκτός από την τεράστια αρνητική συμβολή στην παγκόσμια θέρμανση, τα οικονομικά συμφέροντα των ελίτ δισεκατομμυριούχων ασκούν τεράστια επιρροή στις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις, είπαν οι ερευνητές.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τεράστια πολιτική επιρροή λόγω του τεράστιου πλούτου τους, τον οποίο χρησιμοποιούν για να αξιοποιήσουν τις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις, κερδίζοντας απαλλαγές από φόρους και προνόμια που τους επιτρέπουν να μολύνουν και να επηρεάζουν τους νόμους που ρυθμίζουν τη ρύπανση», δήλωσε ο Wilk, καθηγητής ανθρωπολογίας. στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

«Αν τους δεις ως οντότητες, μερικοί από αυτούς είναι αντίπαλα κράτη όσον αφορά την επιρροή τους». Κάποιοι χρησιμοποιούν αυτή την επιρροή για να αντιμετωπίσουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Μπέζος έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του Ταμείου του για τη Γη. Ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin, έχει χρηματοδοτήσει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή. Οι Πέιτζ, Σμιντ, Ντελ, Σιμ και ο Λάρι Έλισον της Oracle έχουν όλα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο Μασκ υποστήριξε ότι η δουλειά του με την Tesla και τη Solar City συνέβαλε τεράστια στην αλλαγή.

Μια άλλη από τις 12, η ​​Laurene Powell Jobs, διευθύνει τη φιλανθρωπική Emerson Collective. Η LVMH της Arnault ίδρυσε μια μονάδα περιβαλλοντικής ανάπτυξης το 1992.

Ένας εκπρόσωπος του Gates είπε στον Guardian ότι είχε λάβει πολλά μέτρα για να μειώσει τον αντίκτυπό του στις προσωπικές του εκπομπές αγοράζοντας βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα για να μειώσει τη ρύπανση των αεροπορικών του ταξιδιών, μεταβαίνοντας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες και αγοράζοντας αντισταθμίσεις που παρέχονται μέσω τεχνολογιών αφαίρεσης άνθρακα.

«Ο Μπιλ θα συνεχίσει να επενδύει δισεκατομμύρια δικούς του πόρους σε καθαρή ενέργεια και καινοτομίες για την κλιματική αλλαγή για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να βοηθήσει να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες πιο προσιτές. Επιπλέον, τυχόν αποδόσεις από αυτές τις επενδύσεις θα επιστρέψουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates για να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος.

Κανένας από τους άλλους δισεκατομμυριούχους δεν σχολίασε το ρεκόρ. Τα αποτυπώματα άνθρακα των επενδύσεων υπολογίστηκαν εξετάζοντας τα μετοχικά μερίδια που κατείχαν οι δισεκατομμυριούχοι σε εταιρείες. Οι εκτιμήσεις του αντίκτυπου άνθρακα των αποθεμάτων τους υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις της εταιρείας για τις εκπομπές πεδίου 1 – άμεσες εκπομπές από πηγές που ανήκουν ή ελέγχονται από μια εταιρεία – και το πεδίο 2, τις έμμεσες εκπομπές.

Η έρευνα της Oxfam διαπίστωσε ότι οι εκπομπές από τις επενδύσεις 125 δισεκατομμυριούχων ήταν κατά μέσο όρο 3,1 εκατομμύρια τόνοι ανά δισεκατομμυριούχο. Αυτό είναι περισσότερο από ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερο από το μέσο όρο των εκπομπών που δημιουργούνται από το κατώτερο 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πηγή: The Guardian

*Photo Credits: Getty Images