Οι επιζώντες της σφαγής του φεστιβάλ της Χαμάς έχουν αφηγηθεί περιστατικά ομαδικών βιασμών, βασανιστηρίων, ακρωτηριασμών και στοχοποίησης γεννητικών οργάνων ανδρών και γυναικών σε συγκλονιστικές μαρτυρίες που αποκαλύπτουν περαιτέρω τη φρίκη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ένας μάρτυρας είπε στην ισραηλινή αστυνομία ότι είδαν μια γυναίκα να ακρωτηριάζεται από ένοπλους της Χαμάς πριν την πυροβολήσει ένας τρομοκράτης στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού βιασμού. Άλλοι περιέγραψαν ότι άκουσαν τις κραυγές των γυναικών καθώς δέχθηκαν επίθεση, καθώς και ότι είδαν τους ένοπλους να ακρωτηριάζουν στήθη των γυναικών και να τα πετούν στην άκρη του δρόμου.

Αρκετοί άνθρωποι που συμμετείχαν στη συλλογή και την αναγνώριση των σορών που βρέθηκαν στη συνέχεια διηγήθηκαν επίσης τρομακτικά στοιχεία βασανιστηρίων και δολοφονιών στους αξιωματούχους, περιγράφοντας πώς πυροβολήθηκαν τα γεννητικά όργανα των θεατών του φεστιβάλ και πώς αλλού βρήκαν θύματα δολοφονημένα στα σπίτια τους με ακρωτηριασμένα γεννητικά τους όργανα από μαχαίρια.

Ενώ ελάχιστα θύματα των φρικαλεοτήτων πιστεύεται ότι έχουν επιζήσει από την επίθεση, μια από αυτές τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες έχει δημοσιευτεί από την ισραηλινή αστυνομία και έχει δει αρκετούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Εν τω μεταξύ, μερικοί από τους λίγους που επέζησαν της επίθεσης, λέγεται ότι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν, μη μπορώντας να ζήσουν με αυτό που είδαν.

Με τη δημοσιοποίηση των μαρτυριών, το Ισραήλ καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με έναν ανώτερο αξιωματούχο που ερευνά τη σεξουαλική βία να λέει ότι οι τρομοκράτες πέρασαν τα σύνορα από τη Γάζα με «σαφή εντολή» να χρησιμοποιήσουν «τον βιασμό ως γενοκτονία».

Μια γυναίκα που ήταν παρούσα στη φρικτή σκηνή είπε: «Υπήρχε ένα σώμα γυναίκας που είχε κηλίδα αίματος στα γεννητικά της όργανα, στην αρχή σκέφτηκα ότι μπορεί να είχε ένα ατύχημα από φόβο. Όταν την πήραμε ξέραμε σίγουρα ότι ήταν αίμα».

Ένας άλλος είπε στους αστυνομικούς σε ένα ηχογραφημένο βίντεο: «Κυρίως υπήρχαν πολλά τραύματα από πυροβολισμούς, επίσης υπήρχαν στοχευμένοι πυροβολισμοί στην περιοχή των ανδρικών γεννητικών οργάνων και το είδαμε σε πολλά από τα πτώματα.

Είχαν ένα θέμα με τα σεξουαλικά όργανα, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. «Οι γυναίκες που δεχτήκαμε, ήταν πολίτες, είδαμε κυρίως είτε ακρωτηριασμό στήθους είτε πυροβολισμό μόνο στο στήθος, απλά πυροβολώντας από τη μια πλευρά του στήθους στην άλλη».

«Είχαν τις αισθήσεις τους όταν έφτασαν σε εμάς. Για τους άντρες ήταν τα γεννητικά τους όργανα, πυροβολούσαν γεννητικά όργανα, είχαν κάτι με αυτό ή ακρωτηριασμό». Σε μια από τις φρικιαστικές δηλώσεις που καταγράφηκαν σε βίντεο, ένας μάρτυρας γνωστός μόνο ως Μάρτυρας S περιέγραψε ότι είδε μια γυναίκα να περνά από τον έναν τρομοκράτη στον άλλο καθώς τη βίαζαν, ενώ εκείνη «αιμορραγούσε από την πλάτη της».

Η τρομοκρατική ομάδα συνέχισε να «κόβει το στήθος της» πριν «το πετάξει στο δρόμο» και «παίξει μαζί του», θυμάται ο μάρτυρας. Συνεχίζει να λέει ότι το θύμα παραδόθηκε σε άλλον άνδρα με στολή.

«Την διαπέρασε και την πυροβόλησε στο κεφάλι πριν τελειώσει», είπε, σύμφωνα με το BBC που είδε τη μαρτυρία του βίντεο. «Δεν σήκωσε καν το παντελόνι του όταν πυροβόλησε και εκσπερμάτωσε». Η γυναίκα στο βίντεο περιέγραψε ότι παρακολουθούσε τους μαχητές καθώς προσποιούταν ότι ήταν νεκρή. «Δεν μπορούσα να καταλάβω τι έβλεπα», είπε.

Ένας άλλος άνδρας που βρισκόταν στο φεστιβάλ καθώς εκτυλίσσονταν η αιματηρή εισβολή, είπε στο BBC ότι μπορούσε να ακούσει «τους θορύβους και τις κραυγές ανθρώπων που δολοφονούνταν, βιάζονταν, αποκεφαλίζονταν». Όταν ρωτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό πώς μπορούσε να είναι σίγουρος ότι οι κραυγές που άκουγε υποδείκνυαν σεξουαλική επίθεση, είπε ότι πίστευε πως οι κραυγές που άκουγε εκείνη τη στιγμή, θα μπορούσαν να ήταν μόνο αποτέλεσμα βιασμού.

Σε δήλωση που έκανε ο ίδιος άνδρας μέσω μιας οργάνωσης υποστήριξης, χαρακτήρισε την επίθεση που πραγματοποίησε η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς ως «απάνθρωπη». «Κάποιες γυναίκες βιάστηκαν πριν πεθάνουν, κάποιες βιάστηκαν ενώ τραυματίστηκαν και κάποιες ήταν ήδη νεκρές όταν οι τρομοκράτες βίασαν τα άψυχα σώματά τους», λέει η δήλωσή του.

Αποκαλύπτεται της πλήρης φρίκη της σφαγής στο φεστιβάλ της Χαμάς - Οι επιζώντες περιγράφουν ομαδικούς βιασμούς και ακρωτηριασμούς

«Ήθελα απεγνωσμένα να βοηθήσω, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα». Ένας άλλος μάρτυρας, ο Ron Freger, έφυγε από το μουσικό φεστιβάλ όταν η Χαμάς επιτέθηκε και είπε ότι άκουσε γυναίκες να ουρλιάζουν για βοήθεια. «Ήμουν ξαπλωμένος σε ένα λάκκο και άκουσα ένα κορίτσι που φώναζε «με βιάζουν, με βιάζουν», είπε στο Associated Press. Μερικά λεπτά αργότερα, άκουσε πυροβολισμούς κοντά και εκείνη σώπασε, είπε.

«Το συναίσθημα εκείνη τη στιγμή είναι αίσθημα πλήρους αδυναμίας. Είμαι ξαπλωμένη σε αυτή την τρύπα και δεν έχω καμία δυνατότητα να κάνω τίποτα», εξήγησε η 23χρονη. «Δεν έχω όπλο, δεν έχω τίποτα, είμαι περικυκλωμένη από άλλους ανθρώπους που κρύβονται μαζί μου και είμαστε εντελώς ανίσχυροι».

Η υπουργός Ενδυνάμωσης των Γυναικών του Ισραήλ Μέι Γκολάν δήλωσε στο BBC ότι πολύ λίγα θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης είχαν επιζήσει από τις επιθέσεις. Όσοι το έκαναν υποβάλλονται σε ψυχιατρική θεραπεία.

«Πολύ, πολύ λίγοι (επέζησαν). Η πλειοψηφία δολοφονήθηκε βάναυσα», είπε. «Δεν μπορούν να μιλήσουν – ούτε με εμένα, ούτε με κανέναν από την κυβέρνηση [ή] από τα μέσα ενημέρωσης». Τέτοιοι λογαριασμοί που δόθηκαν σε οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, μαζί με τις πρώτες εκτιμήσεις μιας ισραηλινής οργάνωσης για τα δικαιώματα, δείχνουν ότι η σεξουαλική επίθεση ήταν μέρος μιας θηριωδίας γεμάτη με φρικιαστικές πράξεις από τη Χαμάς και άλλους μαχητές της Γάζας που σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, και πήραν περισσότερους από 240 όμηρους εκείνη την ημέρα.

Δύο μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ, τις αγροτικές κοινότητες και τις θέσεις του στρατού σε όλο το νότιο Ισραήλ και κοντά στη Γάζα, η αστυνομία εξακολουθεί να αγωνίζεται να συνδέσει τα κομμάτια. Αμέσως μετά την επίθεση, δόθηκε προτεραιότητα στην ταυτοποίηση των σορών και στη μη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων, καθιστώντας την έρευνα πιο δύσκολη. Τώρα η ισραηλινή αστυνομία λέει ότι εξετάζει 60.000 βίντεο που κατασχέθηκαν από τις κάμερες του σώματος των ενόπλων της Χαμάς.

Αποκαλύπτεται της πλήρης φρίκη της σφαγής στο φεστιβάλ της Χαμάς - Οι επιζώντες περιγράφουν ομαδικούς βιασμούς και ακρωτηριασμούς

Πλάνα με τις κτηνωδίες της Χαμάς

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις κάμερες ασφαλείας θα εξεταστούν επίσης σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, ήταν δύσκολο να βρεθούν επιζώντες βιασμού, καθώς πολλοί σκοτώθηκαν από τους βασανιστές τους. Ωστόσο, η αστυνομία λέει ότι δεν έχει «πολλές» μαρτυρίες για σεξουαλική επίθεση. Δεν έχουν πει ακριβώς πόσα, και δεν έχουν ακόμη πάρει συνέντευξη από κανένα από τα επιζώντα θύματα των επιθέσεων.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε το Ισραήλ και τα οποία καταγράφηκαν από ένοπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μια γυναίκα, η οποία δέθηκε χειροπέδες και πιάστηκε όμηρος από τους τρομοκράτες- φαίνεται δεμένη και ένα μεγάλο κομμάτι αίματος λερώνει το κάτω μέρος του παντελονιού της. Άλλες γυναίκες που σύρθηκαν από τη Χαμάς εμφανίζονται γυμνές ή μισοντυμένες.

Πολλές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από εκείνους που έφτασαν στη συνέχεια δείχνουν σώματα γυναικών, γυμνά από τη μέση και κάτω, αναφέρει το BBC. Κάποιοι έχουν σκισμένα εσώρουχα, τα πόδια τους τυλιγμένα, με σημάδια τραύματος στα γεννητικά όργανα και τα πόδια τους.

Ο Δρ Cochav Elkayam-Levy, νομικός εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Davis στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, είπε στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι φαινόταν σαν η Χαμάς να είχε μάθει πώς να «πυροβολεί και να βεβηλώνει τα σώματα γυναικών από το ISIS». Η υπουργός Μέι Γκολάν είπε ότι μίλησε με τουλάχιστον τρία κορίτσια που νοσηλεύτηκαν και σε «πολύ σκληρή ψυχιατρική κατάσταση λόγω των βιασμών που παρακολούθησαν».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ισραήλ Yaacov Shabtai επανέλαβε τα σχόλιά της, λέγοντας ότι πολλοί επιζώντες των επιθέσεων δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με αυτό που είχαν δει. Κάποιοι θεωρούνται αυτοκτονικοί. Ένα άτομο που εργαζόταν με τις ομάδες που υποστηρίζουν τους επιζώντες είπε στο BBC ότι κάποιοι είχαν ήδη αυτοκτονήσει. Μια εν ενεργεία στρατιώτης, η οποία χρησιμοποίησε μόνο το μικρό της όνομα Avigayil, μίλησε για το πόσο δύσκολο ήταν να προσδιοριστεί πόσα θύματα υπέστησαν σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Η στρατιώτης είπε στο BBC: «Έχω αντιμετωπίσει περισσότερο καμένα πτώματα και δεν έχω ιδέα τι πέρασαν εκ των προτέρων. «Και στα σώματα που λείπει το κάτω μισό – δεν ξέρω επίσης αν βιάστηκαν. Αλλά γυναίκες που βιάστηκαν ξεκάθαρα. Υπάρχουν αρκετά. Περισσότερο από αρκετά».

Σε μια άλλη μαρτυρία, ένας μάχιμος ιατρός είπε στο Associated Press ότι συνάντησε μισή ντουζίνα πτώματα γυναικών και ανδρών με πιθανά σημάδια σεξουαλικής επίθεσης όταν έφτασε σε μια από τις κοινότητες που δέχθηκαν επίθεση. Μια κοπέλα είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και βρισκόταν ξαπλωμένη στο πάτωμα, τα πόδια της ανοιχτά και το παντελόνι τραβηγμένο προς τα κάτω, με κάτι που έμοιαζε με σπέρμα στο κάτω μέρος της πλάτης της, είπε ο γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επειδή η μονάδα του ήταν ταξινομημένη.

Άλλα σώματα είχαν αιμορραγία γύρω από τη βουβωνική χώρα με άκρα σε παραμορφωμένες γωνίες, είπε. Ένας από τους επιφορτισμένους με τη συλλογή πτωμάτων από τα σημεία επίθεσης ενώ εργαζόταν με τις θρησκευτικές εθελοντικές οργανώσεις Ζάκα είπε στο BBC ότι είδαν σημάδια βασανιστηρίων και ακρωτηριασμού που, όπως είπε, περιελάμβαναν μια έγκυο γυναίκα της οποίας είχε ανοίξει η μήτρα πριν σκοτωθεί.

Ένας άλλος, ο Nachman Dyksztejna, έδωσε γραπτή μαρτυρία με λεπτομέρειες πώς είδε τα σώματα δύο γυναικών στο κιμπούτς Be’eri με τα χέρια και τα πόδια τους δεμένα στο κρεβάτι. «Μία κακοποιήθηκε σεξουαλικά με ένα μαχαίρι κολλημένο στον κόλπο της και αφαιρέθηκαν όλα τα εσωτερικά της όργανα», αναφέρει η δήλωσή του, σύμφωνα με το BBC.

Μια πολιτική επιτροπή με επικεφαλής τον Δρ Elkayam-Levy, η οποία έχει επιφορτιστεί με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών για σεξουαλικά εγκλήματα, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ως συστηματική κακοποίηση, που συνιστά Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. «Βλέπουμε συγκεκριμένα μοτίβα», είπε στο BBC σε συνέντευξή της. «Οπότε δεν ήταν τυχαίο, δεν ήταν τυχαίο. Ήρθαν με ξεκάθαρη εντολή. Ήταν […] ο βιασμός ως γενοκτονία».

Ο Ισραηλινός Στρατός ισχυρίστηκε επίσης ότι τρομοκράτες της Χαμάς πυροβόλησαν Ισραηλινές στρατιώτες «στον καβάλο, στα στενά σημεία και στο στήθος» ως μέρος ενός «συστηματικού ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων».

Ο έφεδρος του στρατού Shari Mendes είπε ότι πολλά πτώματα γυναικών θυμάτων από τις 7 Οκτωβρίου, τόσο πολιτών όσο και στρατιωτών, έφτασαν «με ματωμένα κομμένα κουρέλια ή απλώς με εσώρουχα». Ο στρατιώτης μιλούσε στη στρατιωτική βάση Shura στο κεντρικό Ισραήλ, μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα με τίτλο «Ακούστε τις φωνές μας: Σεξουαλική και με βάση το φύλο βία στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Είπε: «Ο διοικητής της ομάδας μας είδε αρκετές γυναίκες στρατιώτες που πυροβολήθηκαν στον καβάλο, στα οικεία μέρη, στον κόλπο ή πυροβολήθηκαν στο στήθος. Έμοιαζε να είναι ένας συστηματικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων μιας ομάδας θυμάτων». «Αυτές οι γυναίκες έφτασαν με τα μάτια τους ανοιχτά, το στόμα τους σε γκριμάτσες, τις γροθιές τους σφιγμένες», πρόσθεσε.

Αποκαλύπτεται της πλήρης φρίκη της σφαγής στο φεστιβάλ της Χαμάς - Οι επιζώντες περιγράφουν ομαδικούς βιασμούς και ακρωτηριασμούς

«Οι στρατιώτες με τους οποίους ασχοληθήκαμε είχαν ακόμα εκφράσεις αγωνίας στα πρόσωπά τους. Θυμάμαι μια νεαρή γυναίκα της οποίας το χέρι είχε σπάσει σε τόσα πολλά σημεία, ήταν δύσκολο για εμάς να βάλουμε το χέρι της στο ταφικό σάβανο, καθώς και το πόδι της. «Στην περίπτωσή της ολόκληρη η αριστερή πλευρά του σώματός της ήταν τεμαχισμένη, σχισμένη, πιθανότατα από μια χειροβομβίδα».

Ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τις πιο πρόσφατες μαρτυρίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε για το πώς γυναίκες είχαν επανειλημμένα βιαστεί και ακρωτηριαστεί στο μουσικό φεστιβάλ. Μιλώντας στη Βοστώνη χθες το βράδυ είπε: «Αναφορές για γυναίκες που βιάστηκαν και τα σώματά τους ακρωτηριάστηκαν όσο ήταν ακόμα ζωντανά, για πτώματα γυναικών που βεβηλώθηκαν, τρομοκράτες της Χαμάς προκαλούσαν όσο το δυνατόν περισσότερο πόνο και ταλαιπωρία σε γυναίκες και κορίτσια και στη συνέχεια τα δολοφόνησαν . Είναι φρικτό».

Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν το εύρος των σεξουαλικών επιθέσεων, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη διεθνή κοινότητα – ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη – ότι αγνοεί τον πόνο των Ισραηλινών θυμάτων.

«Λέω στις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχετε ακούσει για βιασμούς Ισραηλινών γυναικών, φρικτές φρικαλεότητες, σεξουαλικούς ακρωτηριασμούς – πού στο διάολο είσαι;» Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε μιλώντας στα αγγλικά για να πει την άποψή του. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οντότητα του ΟΗΕ για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών επικρίθηκε ως «ντροπή» επειδή «έμεινε σιωπηλή» στις αναφορές για γυναίκες που βιάστηκαν και βασανίστηκαν από την τρομοκρατική ομάδα. Τελικά έσπασε τη σιωπή της και καταδίκασε την έκθεση την Παρασκευή – 57 ημέρες μετά την πρώτη διατύπωση των ισχυρισμών.

Σε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, το πρωί του Σαββάτου οι Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν: «Επαναλαμβάνουμε ότι όλες οι γυναίκες, οι Ισραηλινές, οι Παλαιστίνιες, όπως και όλες οι άλλες, δικαιούνται μια ζωή με ασφάλεια και απαλλαγμένη από βία». Σε επόμενη ανάρτηση πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις βάναυσες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μας ανησυχούν οι πολυάριθμες αναφορές για φρικαλεότητες με βάση το φύλο και τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων».

Αλλά ο χρόνος που χρειάστηκε για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα προκάλεσε οργή. Οι διαδηλωτές κατέκρουσαν την οργάνωση που στέκεται έξω από το Γουάιτχολ την Κυριακή κρατώντας φωτογραφίες γυναικών που απήγαγε η Χαμάς. Μιλώντας στο Sky News, η πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βρετανία Τζίπι Χοτοβέλι είπε: «Χρειάστηκαν πάνω από 50 ημέρες για να καταδικάσει η γυναικεία οργάνωση του ΟΗΕ κάτι που είναι τόσο ξεκάθαρο.

«Γιατί και πώς χρειάστηκε η γυναικεία οργάνωση του ΟΗΕ 50 ημέρες για να το αντιμετωπίσει; «Ήταν μέρος του σχεδίου της Χαμάς, η χρήση σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών, και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος κατανοεί τι έχουμε να κάνουμε. Η Χαμάς δολοφόνησε και βίασε βάναυσα αθώες γυναίκες ».

Πηγή: DailyMail

*Photo Credits: Shutterstock