Αναφερμένα στην εισβολή της 7ης Οκτωβρίου και το μακελειό που ακολούθησε, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, επιχειρούν να ρίξουν φως στον τρόπο με τον οποίο η Χαμάς έπιασε στον ύπνο το Ισραήλ, γκρεμίζοντας το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Washington Post, επιχειρεί να ερευνήσει σε βάθος την αφορμή της σημερινής κατάστασης σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι μια, υψηλής τεχνολογίας αναβάθμιση του φράγματος που περιβάλλει εδώ και καιρό τη Λωρίδα της Γάζας, θα προστάτευε τους κατοίκους των κοντινών ισραηλινών περιοχών από τρομοκράτες.

«Τόσο υπόγειο όσο και υπερυψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωνε με περηφάνεια ο ταξίαρχος Eran Ofir, ο οποίος ηγήθηκε του έργου. Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Σε βίντεο που επιχειρεί την «εικονική» ανάλυση όσων συνέβησαν, η Washington Post, εντοπίζει ότι η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν από την εξάρτηση του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος» για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα μεμονωμένη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Παρουσιάζεται η μεθοδική εισβολή της Χαμάς οι ένοπλοι της Χαμάς εξουδετέρωσαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού -μια τακτική γνωστή στο εσωτερικό της ομάδας ως «σχέδιο τύφλωσης», για να παραβιάσουν το υψηλής τεχνολογίας. Η Washington Post εντόπισε γεωγραφικά τα στρατόπεδα που επεκτάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πλευράς Χαμάς, χρησιμοποιώντας το έδαφος και άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά που φαίνονταν στα εκπαιδευτικά βίντεο που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν απεικονίζοντας τον τρόπο που προετοιμαζόταν πιθανή επίθεση. Αποκαλύπτονται λοιπόν 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράγματος. Συγκρίνοντας το υλικό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν παραβιάσεις από το πέρασμα Erez στο βορρά έως το Kerem Shalom στο νότο.

«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτήν τη δυνατότητα, οπότε δεν φανταστήκαμε τι θα συμβεί» τόνισε ο Τσαρλ Φρέλιτς, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο για το ρεπορτάζ του αμερικανικού μέσου.