Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί και 500 οι τραυματίες από τη σύγκρουση δύο τρένων στο κρατίδιο Οντίσα της ανατολικής Ινδίας, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η σύγκρουση των δύο τρένων και ο εκτροχιασμός της μίας έγινε στον σταθμό Bahanaga Bazar, καθώς το τρένο που εκτροχιάστηκε κατευθυνόταν στον κεντρικό σταθμό Chennai. Μετά τον εκτροχιασμό του, μια διερχόμενη αμαξοστοιχία έπεσε πάνω, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν τέσσερα βαγόνια. Πάνω από 600 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις αμαξοστοιχίες.

Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη και παρέχεται «κάθε δυνατή βοήθεια» στα θύματα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

«Σε ανησυχία από το δυστύχημα των τρένων στην Οντίσα. Αυτή τη στιγμή η λύπη μου, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Μακάρι οι τραυματίες να αναρρώσουν σύντομα. Μίλησα με τον Υπουργό Μεταφορών και έλαβα ενημέρωση της κατάστασης. Οι ειδικές δυνάμεις είναι καθ’ οδόν στο σημείο της σύγκρουσης και παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους εμπλέκονται στην τραγωδία», έγραψε στο Twitter ο Μόντι.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Ασβίνι Βαισνάβ κατευθύνεται επίσης στο σημείο της σύγκρουσης.

«Σπεύδω στην Οντίσα. Οι προσευχές μου είναι προς την άμεση ανάρρωση των τραυματιών και στέλνω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των νεκρών. Ομάδες διάσωσης μετακινούνται από το Μπουμπάνεσβαρ και την Καλκούτα. Ο στρατός του Νέου Δελχί, ομάδες επιχείρησης της πολιτειακής κυβέρνησης και η Αεροπορία έχουν επίσης κινητοποιηθεί. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την διάσωση».

Πρόκειται για ένα «σοβαρό δυστύχημα», είπε στους δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Δυτικής Βεγγάλης. Στελέχη της σιδηροδρομικής εταιρείας South Eastern Railway, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγάλος.

Εκατοντάδες σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην Ινδία κάθε χρόνο

Το Κορομαντέλ Εξπρές εκτροχιάστηκε και τα 10-12 βαγόνια του έπεσαν στη διπλανή γραμμή, σύμφωνα με το Hindustan Times. Πολλοί από τους επιβάτες εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια.

«Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο για τις λεπτομέρειες και τον απολογισμό των θυμάτων αυτήν τη στιγμή. Βρισκόμουν στο Δελχί και σπεύδω στο σημείο του δυστυχήματος», είπε ο Αρτσάνα Τζόσι, ο γενικός διευθυντής της South Eastern Railways.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία στο Μπαλασόρ, που βρίσκεται στην ανατολική Ινδία, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά της Καλκούτας.

Στην Ινδία καταγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες ατυχήματα ή δυστυχήματα με τρένα, τα οποία οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια ή σε εξοπλισμό που έχει καταστραφεί, σε μη λειτουργικές υποδομές εν ολίγοις. Δεδομένου ότι στην Ινδία πάνω από 12.000.000 άνθρωποι επιβαίνουν καθημερινά σε 14.000 αμαξοστοιχίες και ταξιδεύουν μέσο όρο 64 χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσες απώλειες μετρούν στις ράγες.

Ινδία σύγκρουση τρένων

Συλλυπητήρια του υπουργείου Εξωτερικών για τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ινδία

Βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών από τη σύγκρουση τρένων στην ανατολική Ινδία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter. Επίσης, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τον λαό και την κυβέρνηση της Ινδίας.