Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερωμένους της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ δυστυχώς δεν αποτελεί πια είδηση. Κανείς δεν ξαφνιάστηκε από τις αποκαλύψεις τις δικαιοσύνης για σατανικές πράξεις ιερέων σε μικρά παιδιά που είχαν στην εποπτεία τους, ούτε για την προσπάθεια των ανώτερων κλιμακίων να κουκουλωθεί το πράγμα, για να μην καταλήξει σε σκάνδαλο. Η είδηση σ’ αυτή την περίπτωση είναι η έκταση του φαινομένου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και ο χρόνος δημοσιοποίησης των γεγονότων, σχεδόν 80 χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα!

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μέριλαντ, πάνω από 150 μέλη του ρωμαιοκαθολικού κλήρου φέρονται να διέπραξαν «φρικιαστικές και επανειλημμένες» σεξουαλικές κακοποιήσεις τουλάχιστον 600 παιδιών από το 1940 ως το 2002. Η υπηρεσία κατήγγειλε, επίσης, και τη συγκάλυψη από μέρους της ιεραρχίας της εκκλησίας. Το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε αφορά την αρχιεπισκοπή της Βαλτιμόρης, κοντά στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.

Η έρευνα στο Μέριλαντ άρχισε το 2018, μετά από ανάλογες αποκαλύψεις που είχαν γίνει στην Πενσιλβάνια. Το έγγραφο κατονομάζει 156 ιερωμένους και μέλη του προσωπικού, που φέρονται να διέπρατταν συστηματικά σεξουαλική κακοποίηση 600 και πλέον παιδιών. Τονίζει, όμως, ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα πολύ πιο υψηλός και σημειώνει ότι μικρό ποσοστό των υποθέσεων αφορά βιασμούς.

Δεν θα ασκηθούν διώξεις

Η εισαγγελία αποκαλύπτει επίσημα έγγραφα της εκκλησίας της εποχής εκείνης, που αποκαλύπτουν πως η αρχιεπισκοπή ανησυχούσε περισσότερο για την αποφυγή οποιουδήποτε σκανδάλου ή αρνητικής δημοσιότητας παρά για την προστασία των παιδιών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η έκθεση της εισαγγελίας, παρά την επισημότητά της, δεν συνεπάγεται άσκηση διώξεων. Αν θέλει κάποιο από τα θύματα, μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες δίωξης, αλλά τα περισσότερα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Η συντριπτική πλειονότητα των προσώπων που κατηγορούνται για τις υποθέσεις αναφέρονται με τα ονόματά τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους έχουν πλέον φύγει από τη ζωή.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο αρχιεπίσκοπος του Μέριλαντ Γουίλιαμ Λόρι εξέφρασε την ειλικρινή συγγνώμη του στα θύματα, αναγνωρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι διαπράχθηκαν σατανικές πράξεις. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι από τη δεκαετία του 1990 εφαρμόστηκαν μεγάλες αλλαγές για να τερματιστούν αυτά τα περιστατικά.