Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχε γίνει γνωστό πως ο πρώην Πάπας, ο Βενέδικτος XVI είχε λάβει γνώση για ιερείς που βίαζαν παιδιά στη διάρκεια της θητείας του στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου, την πενταετία 1977-1982. Όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει αυτή η κατηγορία, ο Βενέδικτος υποστηρίζει ότι δε γνώριζε τίποτα. Τώρα, το πώς γίνεται κάτι τέτοιο όταν πρόκειται για σχεδόν 3.500 υποθέσεις κακοποίησης παιδιών από το 1949 ως το 2018, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.

Ή, μάλλον, το γνώριζε, γιατί το πρωί της Δευτέρας μέσω των εκπροσώπων του ο πρώην Πάπας παραδέχτηκε πως σε ένα μίτινγκ που είχε γίνει το 1980, είχε συζητηθεί η περίπτωση ενός ιερέα που κακοποιούσε παιδιά. Κι επειδή δεν ήθελε να φανεί ανακόλουθος, δήλωσε πως η άρνηση του μέσω της ανακοίνωσης την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα λάθος που προέκυψε από την επεξεργασία της δήλωσης.

Λάθος του «μοντάζ» η αρχική του δήλωση, υποστηρίζει ο Βενέδικτος XVI

Αυτή η αναδίπλωση ήρθε σε ένα κλίμα που τον έθετε ως αναξιόπιστο, με τον ιδιωτικό του γραμματέα, τον αρχιεπίσκοπο Georg Gänswein να παραδίδει τη νέα δήλωση στο Πρακτορείο Καθολικών Ειδήσεων και να εξηγεί πως το λάθος δεν ήταν αποτέλεσμα δόλου, αλλά ένα λάθος στη διαδικασία της διόρθωσης του κειμένου που έγινε από την ανεξάρτηση αρχή της Αρχιεπισκοπής του Μονάχου. «Λυπάται πολύ γι΄αυτο και ζητά να συγχωρεθεί», υποστήριξε ο Gänswein.

Ο Βενέδικτος, νωρίτερα γνωστός ως αρχιεπίσκοπος Joseph Ratzinger, έχει δεσμευτεί σύμφωνα με τον Gänswein να προχωρήσει σε αναλυτικότερη δήλωση σε μεταγενέστερο χρόνο και ζητά κατανόηση, καθώς η αναφορά που καλείται να διαβάσει αποτελείται από 1.900 σελίδες. «Η μέχρι στιγμής ανάγνωση τον γεμίζει με ντροπή και πόνο για την οδύνη των θυμάτων».

Ο 94χρονος Βενέδικτος έγινε ο πρώτος που παραιτείται από το αξίωμα του Πάπα, με ιστορικές αναφορές να κάνουν λόγο για 4 ακόμα περιπτώσεις που χρονολογούνται πριν τον 16ο αιώνα. Η θητεία του κλυδωνίστηκε από τις κατηγορίες για την παιδεραστεία Καθολικών κληρικών και γι΄αυτό αναγκάστηκε να παραδώσει τη θέση του. Η έρευνα που έχει γίνει, του ρίχνει καθολική ευθύνη για την αδράνεια του να δράσει και να τιμωρήσει τους θύτες. Η υστεροφημία του έχει τεθεί από καιρό εν αμφιβόλω.

Πηγή: CNN