Τα έργα και οι ημέρες του πρώην Πάπα, του Βενέδικτου του 16ου, που παρέδωσε τη σκυτάλη στον Πάπα Φραγκίσκο όντας ο πρώτος τους τελευταίους 6 αιώνες που αφήνει το αξίωμα του εν ζωή, βγήκαν ξανά στο φως. Ο Βενέδικτος XVI κατηγορείται όλα αυτά τα χρόνια ότι είχε συγκαλύψει αρκετές φορές ιερείς-παιδεραστές και σε πολλές περιπτώσεις τους έστελνε σε μακρινές επικράτειες της Καθολικής Εκκλησίας για να τους κρύψει και να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Στη διάρκεια της αρχιδιακονίας του στο Μόναχο, από το 1977 ως το 1981, αποδεικνύεται ότι γνώριζε για πολλές περιπτώσεις. «Είχε ενημερωθεί για τα γεγονότα. Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για κακή διαχείριση σε 4 περιπτώσεις. Δύο απ΄αυτές αφορούν κακοποιήσεις που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του και τιμωρήθηκαν από την πολιτεία. Και στις δύο, οι θύτες παρέμειναν ενεργοί στην ιεροσύνη τους», ανέφερε ο δικηγόρος Martin Pusch στην ακροαματική διαδικασία στο Μόναχο.

Ο Βενέδικτος εξακολουθεί να αρνείται μέσω των δικηγόρων του, στη Westpfahl Spilker Wastl που διεξάγει την έρευνα, ότι είχε λάβει γνώση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης σε χρονικό φάσμα δεκαετιών. Τα ευρήματα είναι καταδικαστικά για τον πρώην Πάππα, που τότε ήταν γνωστός ως Καρδινάλιος Τζόζεφ Ράτσινγκερ.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπήρξαν περιστατικά κακοποίησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιερείς συνέχισαν τη δουλειά τους δίχως κυρώσεις. Η εκκλησία δεν έκανε τίποτα. Υποστηρίζει ότι δεν ξέρει τίποτα για συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά πιστεύουμε ότι δεν είναι αλήθεια, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε», συνέχισε ο Pusch.

Ο Βενέδικτος καλείται να αναγνωρίσει την αδράνεια του

Στην γερμανική Καθολική Εκκλησία εξετάζονται περιστατικά που έχουν ξεκινήσει από το 1945 ως το 2019. Μια από τις περιπτώσεις στη θητεία του Βενέδικτου αφορά στον παιδόφιλο Πάτρικ Χούλερμαν, που πήγε από το Έσσεν στο Μόναχο και βίασε αρχικά ένα 11χρονο αγόρι. Το 1986 καταδικάστηκε για πάνω από μία περιπτώσεις, αλλά παρόλα αυτά εξακολούθησε να βρίσκεται με παιδιά, δείγμα της τραγικής στάσης της Καθολικής Εκκλησίας.

Στην καταγγελία 82 σελίδων που έχει στα χέρια της η Westpfahl, αναφέρονται σχεδόν 2.000 υποθέσεις. Το 2018, έρευνα που είχε γίνει από το Συμβούλιο Γερμανών Επισκόπων, είχε δείξει 1.670 υποθέσεις κληρικών στη χώρα που είχαν ασκήσει κάποια σεξουαλική συμπεριφορά απέναντι σε 3.677 παιδιά ανάμεσα στο 1946 και το 2014.

Το αιρετικό γκρουπ της Καθολικής Εκκλησίας που λέγεται «Wir sind Kirche» (We are Church), εκφράζοντας το σοκ στο οποίο βρίσκεται η γερμανική εκλλησία, ζητάει από τον Ράτσινγκερ να παραδεχτεί την ευθύνη του. «Μια παραδοχή του Ράτσινγκερ πως μέσα από τις πράξεις ή τις μη πράξεις του, ήταν προσωπικά και επαγγελματικά υπόλογος για τον βασανισμό τόσων αθώων νέων ανθρώπων, θα ήταν ένα παράδειγμα για πολλούς άλλους διακόνους και υπεύθυνα άτομα».