Τον Ιανουάριο, ο Carlos Lomena, οδηγός φορτηγού στο Μαϊάμι, που έχασε τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήρθε αντιμέτωπος με την έξωση. Ο 37χρονος, ο οποίος μετανάστευσε από τη Βενεζουέλα και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ για ένα πιο δίκαιο νομικό σύστημα, ζήτησε από τον δικαστή της Φλόριντα, να σταματήσει τον ιδιοκτήτη του από το να τον διώξει, ζητώντας περισσότερο χρόνο για να πληρώσει το ληξιπρόθεσμο ενοίκιό του. Στην επιστολή έγραφε: «Δεν έχω που να πάω και δεν έχω και τα χρήματα για να μετακομίσω σε νέο διαμέρισμα».

Ο ιδιοκτήτης του – μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από εταιρείες ακινήτων στο Μαϊάμι και την Αϊόβα – δεν συγκινήθηκε από τις παρακλήσεις του Lomena. Αντίθετα, πίεσε το δικαστήριο να τον εκδιώξει και, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι ο Lomena δεν είχε καταθέσει το σωστό έντυπο για να αποτρέψει την έξωση του. Μέσα σε λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, έλαβε την ειδοποίηση με έντονα κόκκινα γράμματα στην πόρτα του, για να εγκαταλείψει το σπίτι του εντός 24ωρών, διαφορετικά θα έπρεπε να συλληφθεί.

https://www.intronews.gr/6455-2-pandora-papers-osa-echoun-apokalyfthei-mechri-tora

Ο Lomena δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Οι ενοικιαστές σε όλη τη χώρα έχουν αντιμετωπίσει επιθετικές τακτικές – συμπεριλαμβανομένων των εξώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας – από έναν αυξανόμενο αριθμό μαζικών εταιρικών ιδιοκτητών που αντλούν χρήματα από πλούσιους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Μια σειρά από έγγραφα που διέρρευσαν και εξετάστηκαν από το International Consortium of Investigative Journalists μαζί με 150 συνεργάτες στα μέσα ενημέρωσης παρέχουν μια άνευ προηγουμένου εικόνα των παγκόσμιων οικονομικών ελιγμών που μετατρέπουν τις πληρωμές ενοικίων σε μεγάλα κέρδη που συχνά κρύβονται σε λογαριασμούς ιδιοκτησίας εταιρειών κελύφους που ελέγχονται από ανώνυμους επενδυτές. Στα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται καταπιστεύματα που κατέχουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη Λεγεώνα του Χριστού, μια πλούσια ρωμαιοκαθολική τάξη που ατιμάστηκε από ένα διεθνές σκάνδαλο παιδοφιλίας.

Δύο από αυτά τα καταπιστεύματα μετέφεραν κρυφά εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιελάμβανε περισσότερα από 14 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις διαμερισμάτων, που η Pensam Capital, η εταιρεία που κατείχε το κτίριο του Lomena, απέκτησε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

https://www.intronews.gr/6407-2-friki-sti-gallia-3-000-klirikoi-kakopoiisan-216-000-neara-agoria

Αυτά τα δύο καταπιστεύματα θα κατέχουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία αφιερωμένα στη Λεγεώνα του Χριστού, σύμφωνα με αρχεία που διέρρευσαν, σε μια εποχή που τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τους κληρικούς της ζητούσαν οικονομική αποζημίωση μέσω αγωγών και μέσω μιας επιτροπής που εποπτεύεται από το Βατικανό.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν είναι μέρος των Pandora Papers, των εκατομμυρίων μυστικών αρχείων που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας έρευνας από την ICIJ και τους συνεργάτες της στα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, η Washington Post, η L’Espresso στην Ιταλία, το El Pais στην Ισπανία και το Μεξικό. Τα αρχεία που αφορούν την Καθολική Εκκλησία προέρχονται από το Asiaciti Trust, έναν πάροχο εταιρικών υπηρεσιών με έδρα τη Σιγκαπούρη που βοήθησε στη διαχείριση των καταπιστευμάτων της Νέας Ζηλανδίας.

Οι υψηλές αποδόσεις που υπόσχονται οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες στους πλούσιους επενδυτές τους οδηγούν αναπόφευκτα σε πιέσεις των ευάλωτων ενοικιαστών, σύμφωνα με τον Jim Baker, τον εκτελεστικό διευθυντή του Private Equity Stakeholder Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρακολουθεί ιδιωτικές εταιρείες μετοχών και άλλους μεγάλους επενδυτές. Η συλλογή περιέχει μεγάλο αριθμό δεδομένων για διάφορους πλούσιους επενδυτές που χρησιμοποίησαν υπεράκτιες εταιρείες για να διοχετεύσουν χρήματα σε ακίνητα. Ανήκουν σε μια αυξανόμενη κατηγορία διεθνών επενδυτών σε επιχειρήσεις ακινήτων που συχνά χρησιμοποιούν σκληρές τακτικές για να μεγιστοποιήσουν το ποσοστό απόδοσης από ακίνητα που καταλαμβάνουν ενοικιαστές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Μια ανασκόπηση περισσότερων από 100 δικαστικών υποθέσεων στη Φλόριντα έδειξε ότι οι διαχειριστές ακινήτων πρόσθεσαν αυστηρές ποινές σε καθυστερημένες πληρωμές ενοικίου και προχώρησαν σε γρήγορες εξώσεις ενοικιαστών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους. Οι ενοικιαστές είπαν ότι η εξυπηρέτηση πελατών ήταν δύσκολο να επιτευχθεί και οι ειδοποιήσεις έξωσης φαίνεται να είναι ένα εργαλείο για τη διαχείριση των ενοικιαστών. Σε δήλωσή της, η BH Management ανέφερε ότι συντονίζει την είσπραξη ενοικίων «υπό αυστηρή τήρηση των συμβάσεων μίσθωσης και του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της εντολής του CDC για τις εξώσεις».

Η Pensam Capital είναι μέρος ενός κύματος νέων επιχειρήσεων επενδύσεων που έχουν εισβάλει δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια αγορά ακινήτων μετά την οικονομική κρίση του 2008 – μια τάση που έχει προκαλέσει φόβους για εξαγορά κατοικιών από μια χρηματοπιστωτική βιομηχανία.Το 2017, ένα ερευνητικό έγγραφο που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε ότι ο «διευρυνόμενος ρόλος και η άνευ προηγουμένου κυριαρχία των χρηματοπιστωτικών αγορών και των επιχειρήσεων στον τομέα της στέγασης» συνέβαλαν στην αύξηση της φτώχειας, των εξώσεων και των αστέγων σε όλο τον κόσμο.

Αν και η Pensam επικεντρώνεται στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων, άλλες εταιρείες επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επενδυτών ιδίων κεφαλαίων, αύξησαν δραματικά τις αγορές μονοκατοικιών μετά το 2008. Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές, όπως οι Blackstone και Colony Capital. Η Blackstone έχει αγοράσει πάνω από 80.000 μονοκατοικίες σε όλη τη χώρα την τελευταία δεκαετία.

https://www.intronews.gr/6390-2-pandora-papers-erchontai-apokalypseis-gia-283-ellines

Τα έγγραφα Pandora περιλαμβάνουν αρχεία που αποκαλύπτουν τις περίπλοκες υπεράκτιες εργασίες του αρχικού επενδυτικού κεφαλαίου της Pretium. Μια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ ερευνά τις πολλές εξώσεις των ενοικιαστών του Pretium κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις του ICIJ, η Pretium είπε ότι «τηρούσε πάντα το μορατόριουμ του CDC» και ότι «κανένας κάτοικος που καλύπτεται από δήλωση CDC δεν έχει ποτέ εκδιωχθεί από τα σπίτια του Pretium για μη καταβολή ενοικίου». Ενώ η Pensam Capital διατηρεί χαμηλότερο προφίλ από την Pretium, και οι δύο εταιρείες προσέλκυσαν επενδυτές που χρησιμοποίησαν υπεράκτιες χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις.

Καθώς το σκάνδαλο στριφογύριζε γύρω από την Καθολική Εκκλησία, περιουσιακά στοιχεία από δύο από τα καταπιστεύματα της Νέας Ζηλανδίας οδηγούνταν σε όλο τον κόσμο και σε διάφορες αμερικανικές ιδιοκτησίες. Μέσω της Pensam Capital, τα καταπιστεύματα επένδυσαν σε τουλάχιστον οκτώ συγκροτήματα διαμερισμάτων στη Φλόριντα, το Τέξας, την Ιντιάνα, το Ιλινόις και την Αϊόβα. Σε έγγραφα που διέρρευσαν από το ICIJ, η Pensam προσδιόρισε το στόχο -στόχο της απόδοσής της σε περίπου 15% ετησίως από τα ενοικιαζόμενα ακίνητά της, μια απόδοση που θα ξεπερνούσε άνετα τις κανονικές αποδόσεις του χρηματιστηρίου. Τα καταπιστεύματα πραγματοποίησαν δεκάδες άλλες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων συμμετοχών σε μια αλυσίδα εγκαταστάσεων αποκατάστασης, μια εταιρεία ιατρικών συσκευών με έδρα το Τέξας και μια εταιρεία μεξικανικών συμπληρωμάτων διατροφής.

Η δομή των καταπιστευμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση επενδύσεων φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί τόσο για μυστικότητα όσο και για να επιτρέψει στη Λεγεώνα να αποστασιοποιηθεί νομικά από τα τεράστια αποθέματα χρημάτων.  Τα έγγραφα Asiaciti που διέρρευσαν από το 2004 έως το 2017 περιγράφουν τη Νέα Ζηλανδία ως “παροχή πλεονεκτημάτων μιας καθιερωμένης υπεράκτιας δικαιοδοσίας” χωρίς το στίγμα ενός γνωστού φορολογικού παραδείσου. Τα έγγραφα υποστηρίζουν ότι τα καταπιστεύματα της Νέας Ζηλανδίας δεν χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένα σε καμία κρατική οντότητα στη Νέα Ζηλανδία και ότι είναι ιδανικά για όσους επιδιώκουν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από πιστωτές και φοροεισπράκτορες. (Το 2017, αφού οι συνεργάτες αναφοράς της ICIJ αποκάλυψαν τη Νέα Ζηλανδία ως δημοφιλή προορισμό για τους πλούσιους ανθρώπους για να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, η χώρα ενίσχυσε τη ρύθμιση των καταπιστευμάτων της.)