Απειλές κατά του Ιράν εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ Νιρ Μπαρκάτ, που διαμήνυσε ότι το Τελ Αβίβ θα εξαπολύσει επίθεση κατά της Τεχεράνης, εάν η Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζει, συμμετάσχει στον πόλεμο.

Οι Αγιατολάχ του Ιράν θα «σβηστούν από προσώπου γης εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στο Ισραήλ, δήλωσε ο Μπαρκάτ σε συνέντευξή του στη Mail on Sunday.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού δείχνουν τον σοβαρό κίνδυνο μιας κλιμακούμενης περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, κι ενώ το Ισραήλ προετοιμάζει τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας για την εξόντωση της Χαμάς. Κι ενώ δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες έλαβαν θέση στα σύνορα της περιοχής, όπου η Χαμάς κρατά περίπου 200 ομήρους, αυξάνονται οι φόβοι ότι το Ισραήλ θα χρειαζόταν να πολεμήσει σε δύο μέτωπα, με τη Χεζμπολάχ και τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας να ανταλλάσσουν την περασμένη εβδομάδα πυρά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

«Θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού»

Απευθύνοντας ευθεία απειλή στην Τεχεράνη, ο Μπαρκάτ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα περιοριστεί στο να «εξοντώσει τη Χεζμπολάχ», αλλά αν θεωρήσει ότι η ομάδα ανοίγει ένα βόρειο μέτωπο «θα βάλουμε πραγματικά στο στόχαστρο το Ιράν».

«Το σχέδιο του Ιράν είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα. Αν διαπιστώσουμε ότι σκοπεύουν να στοχεύσουν το Ισραήλ, δεν θα ανταποδώσουμε μόνο σε αυτά τα μέτωπα, αλλά θα πάμε στο κεφάλι του φιδιού που είναι το Ιράν. Οι Αγιατολάχ του Ιράν δεν πρόκειται να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια, θα φροντίσουμε να πληρώσουν βαρύ τίμημα αν ανοίξουν το βόρειο μέτωπο», είπε.

«Ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, παρόμοιο με αυτό της Χαμάς. Αλλά δεν είναι αρκετό. Το σαφές μήνυμα είναι ότι θα κυνηγήσουμε και τους επικεφαλής του Ιράν. Πότε θα το κάνουμε αυτό; Όταν το αποφασίσουμε», είπε.

«Θα σας εξαφανίσουμε από προσώπου γης»

Σε εξίσου εμπρηστικό τόνο, ο Μπαρκάτ ανέφερε: «Το Ισραήλ έχει πολύ σαφές μήνυμα προς τους εχθρούς μας. Τους λέμε “κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γάζα, θα έχετε την ίδια μεταχείριση αν μας επιτεθείτε. Θα σας εξαφανίσουμε από προσώπου γης”».

Η Χεζμπολάχ, με 20.000 μέλη, θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ενώ θεωρείται ότι παίρνει γενναία χρηματοδότηση από το Ιράν. Το 2006, ξέσπασε μεγάλος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, καθώς η Χεζμπολάχ έριξε πυραύλους σε ισραηλινές πόλεις.

«Η Χεζμπολάχ δεν θα κλιμακώσει χωρίς την εντολή του Ιράν… Με πολλούς τρόπους… η Χεζμπολάχ είναι το Ιράν, είπε ο Μπαρκάτ που στο παρελθόν ήταν δήμαρχος Ιερουσαλήμ.

Φόβοι για πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ισλάμ

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν χθες το βράδυ ότι τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού ενέχουν τον κίνδυνο μιας σοβαρής κλιμάκωσης που θα μπορούσε να ωθήσει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Ο πρώην επικεφαλής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του βρετανικού στρατού στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Μπαρονς εκτίμησε ότι αν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν, συνιστά πράξη πολέμου κατά του Ιράν, το οποίο θα απαντήσει. «Όταν συμβεί αυτό, ο μουσουλμανικός κόσμος στο σύνολό του θα αισθανθεί ότι έχει γίνει πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ισλάμ» είπε, εξηγώντας ότι υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να ξεφύγει από τον έλεγχο και ο κόσμος να καταλήξει σε ένα μέρος που κανείς δεν θέλει να βρίσκεται.

Όπως επισημαίνει η Mail on Sunday, το Ισραήλ εδώ και χρόνια πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων που έχει περιγράψει ως στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία, όπου η Τεχεράνη στηρίζει τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την αεροναυτική ελληνοϊσραηλινή άσκηση που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου, που περιελάμβανε και ανεφοδιασμό αεροσκαφών στον αέρα. Όπως αναφέρει «τον Σεπτέμβριο, δεκάδες μαχητικά της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, κατασκοπευτικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ανεφοδιασμού πέταξαν χιλιάδες μίλια από το Ισραήλ στην Ελλάδα και πίσω για να προσομοιώσουν ένα πλήγμα μεγάλου βεληνεκούς κατά του Ιράν και των πυρηνικών του εγκαταστάσεων».

Πηγή φωτογραφίας: Getty Images