Αντιπροσωπείες της Χαμάς, αλλά και του Ιράν, βρίσκονται στη Μόσχα για συνομιλίες, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω την παρουσία εκπροσώπων αυτού του παλαιστινιακού κινήματος στη Μόσχα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία επιβεβαίωσε ότι στη χώρα βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγερί Κανί.

Η Ζαχάροβα δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση για την ατζέντα ή το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχουν αυτές οι αντιπροσωπείες.

Σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA, που επικαλείται πηγή της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, στη Μόσχα βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο Άμπου Μαρζούκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

Ο Ιρανός υφυπουργός, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμά της, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Γκαλούζιν.

Η Ρωσία διατηρεί δεσμούς με όλους τους βασικούς παράγοντες στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, του Ιράν, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς.

Για την τρέχουσα κρίση η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στην «αποτυχία» της αμερικανικής διπλωματίας και έχει ζητήσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.