To Iράν και τη Σαουδική Αραβία , όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (10/03), συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους και να ανοίξουν εκ νέου τις πρεσβείες τους εντός δύο μηνών, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών.

Η συμφωνία επήλθε μετά από συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Το Nour News, το οποίο συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, δημοσίευσε εικόνες και βίντεο που περιέγραψε ότι τραβήχτηκαν στην Κίνα με τη συνάντηση. Έδειχνε τον Αλί Σαμκχανί, γραμματέα του Συμβουλίου, με έναν Σαουδάραβα αξιωματούχο και έναν Κινέζο αξιωματούχο.

«Μετά την εφαρμογή της απόφασης, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν την ανταλλαγή πρεσβευτών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου επιβεβαίωσε τη συμφωνία όταν δημοσίευσε, επίσης, την κοινή δήλωση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να σέβονται την κρατική κυριαρχία και να μην παρεμβαίνουν η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.

Η δήλωση ανέφερε, ακόμα, ότι το Ριάντ και η Τεχεράνη συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που είχε υπογραφεί το 2001. Οι εντάσεις είναι εδώ και καιρό υψηλές μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τους δεσμούς με το Ιράν το 2016, αφού διαδηλωτές εισέβαλαν σε διπλωματικές θέσεις της Σαουδικής Αραβίας εκεί. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία είχε εκτελέσει λίγες ημέρες νωρίτερα έναν εξέχοντα σιίτη κληρικό, προκαλώντας τις διαδηλώσεις.

Ωστόσο, υπήρξαν πρόσφατες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ Σαουδαράβων και Ιρανών αξιωματούχων στη Βαγδάτη» δήλωσε ο Αλί Χασέμ του Al Jazeera, συμπληρώνοντας: «Οι Ιρακινοί ξεκίνησαν συνομιλίες μεσολάβησης το 2021. Όλα σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των ιρακινών εκλογών του 2021. Δεν υπήρξαν νεότερα μετά από πέντε γύρους συνομιλιών. Συναντήσεις σε επίπεδο ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν και στο Ομάν. Αυτές επικεντρώθηκαν κυρίως στην κατάσταση στην Υεμένη».

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, σε χώρες τόσο διαφορετικές όσο ο Λίβανος, η Συρία και η Υεμένη. Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ θα μπορούσε, επομένως, να έχει αντίκτυπο στην πολιτική σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

«Η κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή, όπως στην Υεμένη και τον Λίβανο, επιδεινώνεται και υποφέρει όταν αυτές οι δύο χώρες έχουν διαφορές», δήλωσε ο Αλί Χασέμ, τονίζοντας: «Με αυτή τη συμφωνία, είναι πιθανό να αρχίσουμε να βλέπουμε συμβιβασμούς σε αυτές τις χώρες. Η συμφωνία αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή. Έχουν μεγάλη επιρροή σε αυτές τις χώρες».

Photo credits: Shutterstock