Η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στο προσωρινό κλείσιμο του Al Jazeera και άλλων ΜΜΕ, των οποίων οι πληροφορίες «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια», όπως προβλέπουν νέες διοικητικές πράξεις, για περιόδους έκτακτης ανάγκης, όπως ο τρέχων πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο στη γη, στον αέρα, στη θάλασσα και στο μέτωπο της δημόσιας διπλωματίας. Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο εκπομπές που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους… Οι εκπομπές και οι αναφορές του Al Jazeera αποτελούν υποκίνηση κατά του Ισραήλ, βοηθούν τη Χαμάς-ISIS και τις τρομοκρατικές οργανώσεις με την προπαγάνδα τους και ενθαρρύνουν τη βία κατά του Ισραήλ», σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι.

Το Al Jazeera, με έδρα στο Κατάρ, παρουσιάζει τις ειδήσεις από την σκοπιά των Παλαιστινίων, δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στο παλαιστινιακό δράμα, το οποίο δεν «καλύπτεται» στον ίδιο βαθμό από τα δυτικά μέσα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera το υπουργείο Συγκοινωνιών του Ισραήλ έχει ήδη συντάξει τη απόφαση για το έκτακτο αυτό μέτρο, έχοντας την έγκριση του υπουργείου Άμυνας και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Το μόνο που απομένει για σταματήσουν οι εκπομπές του καναλιού από το Ισραήλ, είναι η τελική έγκριση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με υπουργική ανακοίνωση», αναφέρει το Al Jazeera.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι μόλις ληφθεί το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο τότε η εντολή θα έχει άμεση «ισχύ». Αξίζει δε να σημειωθεί πως η απόφαση θα ισχύει για 30 ημέρες, αλλά μπορεί να παραταθεί για επιπλέον περιόδους 30 ημερών. Οι κανονισμοί έκτακτης ανάγκης θα ισχύουν για τρεις μήνες ή έως ότου τερματιστεί επίσημα η συγκεκριμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση.