Τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν σε συνθήκες πολέμου όπως αυτού που διεξάγεται στην Ουκρανία επιβεβαιώνει η αποκάλυψη για ένα θρίλερ που εκτυλίχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα όταν Ρώσος πιλότος σε Σουκχόι Su-27 προσπάθησε να καταρρίψει βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος με 30μελες πλήρωμα.

Αν και τότε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αποδώσει την εκτόξευση των δύο πυραύλων σε «τεχνικό σφάλμα» – εκδοχή που είχε γίνει αποδεκτή από το Λονδίνο – σημερινά δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης μεταφέρουν ότι ήταν ηθελημένη η κίνηση του Ρώσου πιλότου και η κατάρριψη αποφεύχθηκε μόνο επειδή αστόχησε.

Σύμφωνα όμως με τρεις ανώτερες στρατιωτικές πηγές της Δύσης που επικαλείται το BBC, οι ρωσικές επικοινωνίες που υπέκλεψε το αεροσκάφος RC-135 Rivet Joint της RAF δίνουν διαφορετική εξήγηση από την επίσημη εκδοχή.

Το αεροσκάφος της RAF, με πλήρωμα έως 30 ατόμων, εκτελούσε αποστολή «επιτήρησης» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε διεθνή εναέριο χώρο στις 29 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, όταν συνάντησε δύο ρωσικά μαχητικά SU-27.

Οι υποκλαπείσες επικοινωνίες δείχνουν ότι ένας από τους Ρώσους πιλότους νόμιζε ότι του είχε δοθεί άδεια να στοχεύσει το βρετανικό αεροσκάφος, μετά από διφορούμενη εντολή από ρωσικό επίγειο σταθμό. Ωστόσο, ο δεύτερος πιλότος δεν το πίστευε. Διαμαρτυρήθηκε στον συνεργάτη του όταν εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο.

Το Rivet Joint είναι φορτωμένο με αισθητήρες για την υποκλοπή των επικοινωνιών. Το πλήρωμα της RAF θα ήταν σε θέση να ακούσει το περιστατικό που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατό τους.

Απαντώντας σχετικά με τις νέες αναφορές εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Πρόθεσή μας ήταν πάντα να προστατεύσουμε την ασφάλεια των επιχειρήσεών μας, να αποφύγουμε την περιττή κλιμάκωση και να ενημερώσουμε το κοινό και τη διεθνή κοινότητα».

Τι συνέβη στη Μαύρη Θάλασσα

Καθώς τα δύο ρωσικά SU-27 πλησίαζαν το κατασκοπευτικό αεροσκάφος της RAF, είχαν επικοινωνία από τον ελεγκτή του επίγειου σταθμού τους. Δυτική πηγή δήλωσε στο BBC ότι τα λόγια που έλαβαν ήταν του τύπου «έχετε το στόχο».

Αυτή η διφορούμενη γλώσσα ερμηνεύτηκε από έναν από τους Ρώσους πιλότους ως άδεια για να πυροβολήσουν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η χαλαρή γλώσσα φαίνεται ότι έδειξε υψηλό βαθμό αντιεπαγγελματισμού από τους εμπλεκόμενους, δήλωσαν οι πηγές.

Ο Ρώσος πιλότος απελευθέρωσε έναν πύραυλο αέρος-αέρος, ο οποίος εκτοξεύθηκε με επιτυχία, αλλά δεν κατάφερε να κλειδώσει στο στόχο του, όπως ειπώθηκε στο BBC. Ήταν αστοχία, όχι δυσλειτουργία.

Αμυντικές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι στη συνέχεια ξέσπασε καβγάς μεταξύ των δύο Ρώσων πιλότων. Ο πιλότος του δεύτερου SU-27 θεώρησε ότι δεν του είχε δοθεί άδεια να πυροβολήσει.

Λέγεται ότι έβρισε τον συνεργάτη του, ρωτώντας τον ουσιαστικά τι νόμιζε ότι έκανε. Ωστόσο, ο πρώτος πιλότος εξαπέλυσε ακόμη έναν πύραυλο.

Μας είχαν πει ότι ο δεύτερος πύραυλος απλώς έπεσε από την πτέρυγα – γεγονός που υποδηλώνει ότι το όπλο είτε δεν λειτούργησε σωστά είτε ότι η εκτόξευση ματαιώθηκε.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό είχε λάβει χώρα μετά από μια εξήγηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που έκανε λόγο για «τεχνική δυσλειτουργία». Σε δήλωσή του προς τους βουλευτές στις 20 Οκτωβρίου, ο τότε υπουργός Άμυνας Ben Wallace έκανε λόγο για μια «δυνητικά επικίνδυνη εμπλοκή».

Ωστόσο, αποδέχθηκε τη ρωσική εξήγηση, λέγοντας ότι «δεν θεωρούμε ότι το περιστατικό αυτό συνιστά σκόπιμη κλιμάκωση εκ μέρους των Ρώσων και η ανάλυσή μας συμφωνεί ότι οφειλόταν σε δυσλειτουργία».

Επιχειρώντας να εξηγήσει τη μυστικοπάθεια για το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα το BBC παραθέτει μια σειρά λόγων που μπορεί αυτό να συνέβη από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας με πρώτο ότι ενδεχομένως να μην ήθελε να αποκαλυφθεί το εύρος των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών και συνομιλιών που υπεκλάπησαν.

Δεύτερος και σημαντικότερος λόγος, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές (Λονδίνο και Μόσχα) δεν θα ήθελε κλιμάκωση που θα προκαλούσε ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

«Το γεγονός αυτο αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για τις πιθανές επιπτώσεις από τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία» λένε σήμερα πηγές από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας με τον εκπρόσωπο του υπουργείου να προσθέτει ότι «στόχος μας είναι πάντα να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των επιχειρήσεών μας, να αποφεύγουμε άσκοπες κλιμακώσεις και να ενημερώνουμε την βρετανική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα».

«Η RAF παρά την παρολίγον κατάρριψη του 2022 συνεχίζει την διεξαγωγή κατασκοπευτικών πτήσεων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, απόδειξη του θάρρους που επιδεικνύουν τα στελέχη του τα οποία απέφυγαν μια παρολίγον καταστροφής» καταλήγει το άρθρο-αποκάλυψη του BBC προσθέτοντας ότι έκτοτε όλες αυτού του τύπου πτήσεις πραγματοποιούνται συνοδεία μαχητικών Typhoon που διαθέτουν πυραύλους αέρος-αέρος.