Στο χωριό Bodalovo, το ρολόι σχεδόν σε κάθε σπίτι είναι ρυθμισμένο στην ώρα της Βουδαπέστης. Οι τηλεοράσεις είναι συντονισμένες στο M1, το κύριο ειδησεογραφικό κανάλι της Ουγγαρίας που ελέγχεται από την κυβέρνηση, το οποίο απεικονίζει τον κόσμο όπως τον βλέπει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο δρόμο, στην εκκλησία και στο σχολείο είναι τα ουγγρικά. Ωστόσο, το Bodalovo βρίσκεται στη δυτική γωνιά της Ουκρανίας. Είναι ένα από τα πολυάριθμα χωριά στην περιοχή Ζακαρπατία που κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ούγγρους.

Ο Ορμπάν απειλεί με βέτο την ένταξη της Ουκρανίας

Και καθώς ο Όρμπαν απειλεί να ασκήσει βέτο στα σχέδια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, η μικρή ουγγρική κοινότητα της Ουκρανίας βρίσκεται στο επίκεντρο. Η Ζακαρπατία έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, αλλά έχει Ουγγρικό πληθυσμό εδώ και αιώνες. Από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991, οι ντόπιοι Ούγγροι είχαν μια άβολη σχέση με την πατρίδα τους.

Σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα άλλα μέρη της Ουκρανίας, πολλοί άνθρωποι εδώ αισθάνονται μικρή σχέση με τον πόλεμο που μαίνεται στα ανατολικά της χώρας. «Αυτός δεν είναι ο δικός μας πόλεμος», συμφώνησαν ο János και ο Béla, δύο άντρες στα 60 του. Είναι μια φράση που εμφανίζεται ξανά και ξανά στη Ζακαρπατία.

Ένας χωρικός είπε ότι θαύμαζε τον Όρμπαν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τους οποίους θεωρούσε «πραγματικούς άντρες» που αντιστέκονται στο «λόμπι των ομοφυλόφιλων και των τρανς» στη Δύση, ένας συχνός ισχυρισμός στα ουγγρικά και ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Είπε ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι «κλόουν».

Ούγγροι της Ουκρανίας: Πώς ο Όρμπαν χειραγωγεί την Ευρώπη για να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι φόβοι για την Ουγγρική κοινότητα

Στο Κίεβο, υπάρχουν φόβοι ότι η ουγγρική κοινότητα στη δύση κινδυνεύει να γίνει ένας μικρότερης κλίμακας καθρέφτης της ρωσόφωνης κοινότητας στα ανατολικά, με μια εχθρική ξένη δύναμη να χρησιμοποιεί τις ανησυχίες για τα δικαιώματά της ως δικαιολογία για να υπονομεύσει την ουκρανική κυριαρχία.

Ο Όρμπαν είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης που έχει παραμείνει πιο φιλικός με τον Πούτιν, βασιζόμενος σε μια ενδεχόμενη ρωσική νίκη στον πόλεμο. Συνάντησε τον Πούτιν στη Σαγκάη τον Οκτώβριο και τον καλεί συχνά τη Δύση να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Για πολλούς Ούγγρους, η αναζωπυρωμένη ουκρανική εθνική υπερηφάνεια κινδυνεύει με την αναγκαστική ενσωμάτωση της κοινότητάς τους.

«Είμαστε πολίτες της Ουκρανίας, αλλά θέλουμε να μπορούμε να μιλάμε τη μητρική μας γλώσσα. Δεν είμαστε τουρίστες εδώ», είπε ο Zoltán Babják, ο δήμαρχος του Berehove, μιας πόλης 25.000 κατοίκων με Ουγγρική πλειοψηφία.

Η διαμάχη για τη γλώσσα και άλλα δικαιώματα για την ουγγρική κοινότητα στη Ζακαρπατία έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης εδώ και χρόνια, καθώς η εθνικιστική κυβέρνηση του Όρμπαν έχει ρίξει χρήματα στην περιοχή, προσφέροντας οικονομικές επιδοτήσεις για ντόπιους Ούγγρους, καθώς και διαβατήρια, τεχνικά παράνομα στην Ουκρανία.

Οι νεαροί Ούγγροι πολίτες τείνουν στη συνέχεια να ψηφίζουν συντριπτικά υπέρ του κόμματος Fidesz του ‘Ορμπαν στις εκλογές. Η ουγγρική κρατική τηλεόραση διαμαρτύρεται συχνά για την καταστολή των Ούγγρων στην Ουκρανία, συχνά με ορολογία που απηχεί τη ρωσική προπαγάνδα για την Ουκρανία.

Ο Ildikó Orosz, ο πρύτανης ενός ουγγρικού ινστιτούτου γλώσσας στο Berehove, κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι ασκεί την εξουσία με «κομμουνιστικό, φασιστικό» τρόπο. «Μόνο η Ουγγαρία στέκεται στο πλευρό μας», είπε σε μια ομιλία της στη Βουδαπέστη το 2018.

Παρά αυτή τη σκληρή ρητορική, οι καταγγελίες για τα γλωσσικά δικαιώματα δεν είναι εντελώς αβάσιμες και τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν επανειλημμένα επικρίνει την Ουκρανία για τις πολιτικές της σχετικά με τις μειονοτικές γλώσσες, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση νόμου του 2017 που περιόριζε τη χρήση άλλων γλωσσών εκτός της ουκρανικής, μια κίνηση στόχευε στη μείωση της επιρροής της ρωσικής γλώσσας που επηρέασε επίσης τις ουγγρικές και ρουμανικές κοινότητες της Ουκρανίας.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας θα συζητήσει έναν νόμο που απαντά σε πολλές από τις ανησυχίες της Βουδαπέστης για τα γλωσσικά δικαιώματα, μέρος μιας συμφωνίας για την εξομάλυνση του δρόμου προς την ένταξη στην ΕΕ. Θα επιτρέψει σε σχολεία στις ουγγρικές περιοχές να διδάσκουν όλες τις τάξεις στα ουγγρικά, εκτός από την ουκρανική γλώσσα, λογοτεχνία και ιστορία.

Οι ουγγρική κοινότητα «εργαλείο» στα χέρια του Όρμπαν

Αλλά ακριβώς όπως η Ουκρανία ενεργεί για να κάνει αυτό που ζητούσε η Βουδαπέστη εδώ και χρόνια, ο Όρμπαν φαίνεται να έχει μετακινήσει τα γκολπόστ, απειλώντας να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας ούτως ή άλλως. Μια διπλωματική πηγή είπε: «Δείχνει ότι οι γλωσσικές ανησυχίες ήταν ψεύτικες από τότε. Δεν πρόκειται για γλωσσικά δικαιώματα, αλλά για μια αντιπάθεια προς την Ουκρανία και την επιθυμία να κερδίσει την εύνοια του Πούτιν».

Ο Ντέιβιντ Πρέσμαν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, είπε ότι είχε επανειλημμένα προσφέρει σε διάφορους Ούγγρους αξιωματούχους «στο υψηλότερο επίπεδο» βοήθεια για τη συνεργασία με την ουκρανική κυβέρνηση για το ζήτημα των μειονοτήτων.

«Για ένα θέμα που είναι τόσο σημαντικό στην κυβέρνηση των πολιτικών επικοινωνιών της Ουγγαρίας, είναι αξιοσημείωτο ότι ούτε ένας αξιωματούχος δεν υιοθέτησε την προσφορά μας να τους βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσουν πραγματικά», είπε.

Η Ζακαρπατία είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κατώφλι της ΕΕ. «Αυτή η πόλη υπάρχει εδώ και 970 χρόνια και φανταστείτε, δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα σωστό σύστημα αποχέτευσης», είπε ο Babják, κατηγορώντας την κεντρική κυβέρνηση για έλλειψη κεφαλαίων. Είπε ότι μόνο το 60% των νοικοκυριών στο Berehove είχαν πρόσβαση σε ένα κεντρικό σύστημα αποχέτευσης, και κανένα από τα γύρω χωριά.

Τα σοβιετικής κατασκευής Lada, πολυκατοικίες σε αποσύνθεση και τα ερειπωμένα κτήρια πρώην βιομηχανικών συγκροτημάτων διακρίνονται στο τοπίο στη Ζακαρπατία. Μερικά από τα μόνα έξυπνα κτίρια είναι αυτά που έχουν ανακαινιστεί με τα χρήματα της Βουδαπέστης.

Οι ουγγρική μειονότητα και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ενώ ένας περιστασιακός στρατιώτης στο δρόμο είναι μια υπενθύμιση του γεγονότος ότι αυτή είναι μια χώρα σε πόλεμο, η σύγκρουση μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά. Η Ζακαρπατία είναι η μόνη ουκρανική περιοχή που δεν έχει χτυπηθεί από ρωσικούς πυραύλους από την έναρξη του πολέμου και το Berehove είναι πιο κοντά στη Βιέννη, τη Βενετία και το Βερολίνο παρά στις πρώτες γραμμές στην ανατολική Ουκρανία.

Σε πολλά ουγγρικά χωριά, οι άνθρωποι είπαν ότι κανείς δεν είχε κινητοποιηθεί για να πολεμήσει στον πόλεμο. «Προσπάθησαν, αλλά οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να το αποφύγουν: είτε πληρώνουν επί τόπου είτε απλώς περνούν κρυφά από τα σύνορα προς την Ουγγαρία και φεύγουν», είπε ένας χωρικός στο Bodalovo.

Ο πόλεμος απλώς επιτάχυνε μια ήδη ταχεία διαδικασία φυγής της Ουγγαρίας από τη Ζακαρπατία, από 150.000 άτομα την εποχή της απογραφής του 2001 σε περίπου 80.000 τώρα. Πριν από τρεις δεκαετίες υπήρχαν 30 παιδιά κάθε χρόνο στο ουγγρόφωνο σχολείο στο χωριό Borzhava, είπε η αναπληρώτρια διευθύντρια, Hanna Hál. Τώρα είναι εννιά στην πρώτη τάξη και τρεις στη δεύτερη και στην τρίτη.

Είπε ότι δεν ανέφερε τον πόλεμο στις τάξεις της γιατί «ένα σχολείο πρέπει να είναι ένας χώρος ειρήνης». Ο László Zubánics, καθηγητής ιστορίας και επικεφαλής της Ουγγρικής Δημοκρατικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, είπε ότι παρά το στερεότυπο ότι οι Ούγγροι δεν ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν, υπήρχαν στην πραγματικότητα περίπου 300-400 εθνικοί Ούγγροι που πολεμούν επί του παρόντος στην πρώτη γραμμή. Ο ένας, ο Fedir Shandor, διορίστηκε ως ο επόμενος πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βουδαπέστη. Περίπου 30 Ούγγροι έχουν πεθάνει, είπε ο Zubánics.

«Στα χωριά, οι άνθρωποι παίρνουν την πλειονότητα των πληροφοριών τους από την ουγγρική τηλεόραση, έτσι πληροφορούνται όλα τα σημεία συζήτησης του Όρμπαν», είπε. «Σε μικτά χωριά ή μεγαλύτερες πόλεις είναι μια διαφορετική ιστορία».

Μια μικτή πόλη είναι το Vynohradiv, η οποία είναι κατά πλειοψηφία Ουκρανική, αλλά έχει μια σημαντική ουγγρική μειονότητα. Κάποτε πρωτεύουσα της περιφέρειας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, το Vynohradiv ήταν το σπίτι του Ούγγρου συνθέτη Béla Bartók για αρκετά χρόνια στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι ερειπωμένοι αλλά όμορφοι κεντρικοί της δρόμοι αντικατοπτρίζουν το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης, με εκκλησίες πέντε διαφορετικών δογμάτων και μια συναγωγή. Ο Borys Vashkeba, 50, δικηγόρος και επικεφαλής μιας ουγγρικής κοινοτικής οργάνωσης με έδρα την πόλη, δυσκολεύτηκε να πει ότι δεν ήταν όλοι οι Ούγγροι θαυμαστές του Όρμπαν.

«Όταν ο Όρμπαν είπε μετά την εκλογή του το 2006 ότι είχε κλείσει την πόρτα στον κομμουνισμό και άνοιξε την πόρτα στην Ευρώπη, ήμουν πραγματικά υπέρ του, αλλά τώρα δεν συμμερίζομαι τις απόψεις του», είπε. Έγραψε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τη διαβεβαιώσει ότι δεν υποστηρίζουν όλοι οι Ούγγροι της Ουκρανίας τις «αντιουκρανικές, αντιευρωπαϊκές» πολιτικές του Όρμπαν.

Οι περισσότεροι ντόπιοι Ούγγροι υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, είπε. Ωστόσο, οι εντάσεις παραμένουν. Ένας 22χρονος σερβιτόρος στο Berehove, από μια μικτή οικογένεια Ουκρανίας-Ουγγαρίας, είπε ότι είχε κάνει αγώνες με άλλους νεαρούς Ούγγρους κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. «Υπήρχε μια γυναίκα με την οποία δούλεψα και είπε ότι η Ουκρανία θα εξαφανιστεί σύντομα και ότι όλα εδώ θα είναι η Ουγγαρία. Ήθελα να καλέσω τις υπηρεσίες ασφαλείας για αυτήν», είπε.

Ακόμη και ο Zubánics, ο οποίος το καλοκαίρι επισκέφτηκε την πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία και θεωρείται ότι ανήκει στο φιλο-ουκρανικό άκρο του φάσματος των Ούγγρων πολιτικών προσωπικοτήτων, έχει μια φωτογραφία του Όρμπαν στο γραφείο του και δεν ήθελε να αποφύγει να απαντήσει όταν τον ρώτησαν αν είχε ουγγρικό διαβατήριο.

«Δεν θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Κανείς δεν θα απαντήσει σε αυτή την ερώτηση», είπε. Ο Zubánics είπε ότι πολλοί στη Βουδαπέστη πίστευαν ότι είχε προδώσει τον ουγγρικό λαό, ενώ πολλοί στην Ουκρανία ήταν επιφυλακτικοί για όλους τους Ούγγρους και την πίστη τους. Για την τοπική κοινότητα, μπορεί να είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στις ανταγωνιστικές απαιτήσεις του Κιέβου και της Βουδαπέστης. «Είναι σαν να προσπαθείς να χορέψεις σε τεντωμένο σκοινί», είπε αναστενάζοντας.

Πηγή: The Guardian

*Photo Credits: Shutterstock