Λένε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Ενίοτε ως φάρσα. Όταν έχεις να κάνεις με τον Πούτιν όμως, η φάρσα δεν βρίσκεται στο πλάνο. 70 χρόνια πριν ένας άλλος Ρώσος δικτάτορας, ο Στάλιν, έστελνε έναν δικό του άνθρωπο να δολοφονήσει τον Τρότσκι σε μια χασιέντα στο Μεξικό, εκεί όπου τον έκρυβαν η Φρίντα Κάλο και ο άντρας της. Στα δικά μας χρόνια, ο Πούτιν έκανε το ίδιο για έναν όχι τόσο σημαντικό όσο ο Τρότσκι Ρώσο.

Καθώς ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταδιώξει εχθρούς στο εξωτερικό, οι πράκτορες πληροφοριών του φαίνονται τώρα έτοιμοι να περάσουν μια «γραμμή» που απέφευγαν προηγουμένως. Ψάχνουν λοιπόν, έναν πολύτιμο πληροφοριοδότη για την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε αμερικανικό έδαφος.

Η λαθραία επιχείρηση, με στόχο την εξάλειψη ενός πληροφοριοδότη της CIA στο Μαϊάμι, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών περισσότερο από μια δεκαετία νωρίτερα, αντιπροσώπευε μια επέκταση της εκστρατείας του Πούτιν για στοχευμένες δολοφονίες.

«Οι κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί προ πολλού για τον Πούτιν», είπε ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην αξιωματικός της CIA που επέβλεπε τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τη Ρωσία. «Θέλει όλους αυτούς τους τύπους νεκρούς».

Η δολοφονία απέτυχε, αλλά η συνέχεια εξελίχθηκε εν μέρει σε αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, σύμφωνα με τρεις πρώην ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times, υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν πτυχές μιας συνωμοσίας που προοριζόταν να είναι μυστική και δίχως συνέπειες. Ακολούθησαν κυρώσεις και απελάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων αξιωματούχων πληροφοριών στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Στόχος του Πούτιν ήταν ο Αλεξάντρ Ποτέγιεφ, ένας πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Ποτέγιεφ αποκάλυψε πληροφορίες που οδήγησαν σε μια πολυετή έρευνα του FBI με αποτέλεσμα το 2010 να παγιδεύσει 11 κατασκόπους που ζούσαν υπό βαθιά κάλυψη σε προάστια και πόλεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Είχαν πάρει ψεύτικα ονόματα και δούλευαν σε συνηθισμένες δουλειές ως μέρος μιας φιλόδοξης προσπάθειας της SVR, της ρωσικής υπηρεσίας ξένων πληροφοριών, να συγκεντρώσει πληροφορίες και να στρατολογήσει περισσότερους πράκτορες.

Πούτιν

Σύμφωνα με την προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα για επαναφορά των σχέσεων, επιτεύχθηκε μια συμφωνία που επιδίωκε να αμβλύνει τις εντάσεις: Δέκα από τους 11 κατασκόπους συνελήφθησαν και εκδιώχθηκαν στη Ρωσία. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα απελευθέρωσε τέσσερις Ρώσους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Σεργκέι Β. Σκριπάλ , πρώην συνταγματάρχη της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που καταδικάστηκε το 2006 για πώληση μυστικών στη Βρετανία.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ποτέγιεφ από τον Πούτιν αποκαλύπτεται στη βρετανική έκδοση του βιβλίου «Spies: The Epic Intelligence War Between East and West». Το βιβλίο είναι του Κάλντερ Γουόλτον, μελετητή εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών στο Χάρβαρντ. Οι New York Times επιβεβαίωσαν ανεξάρτητα το έργο του και αναφέρουν για πρώτη φορά τις συνέπειες από την επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων αντιποίνων που ακολούθησαν.

Αναδεικνύεται επίσης η ικανότητα του Πούτιν να διεισδύει ακόμα και στα ενδότερα των μεγάλων του αντιπάλων, κάτι που το καταλάβαμε ξεκάθαρα στις εκλογές του 2016. Η παρουσία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ήταν που διευκόλυνε την είσοδο των μυστικών πρακτόρων της Ρωσίας στα εδάφη των ΗΠΑ.

Τι αναφέρει το βιβλίο για το σχέδιο του Πούτιν

Σύμφωνα με το βιβλίο του Γουόλτον, ένας αξιωματούχος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι ένας δολοφόνος, ή ένας σύγχρονος Ραμόν Μερκαντέρ, θα κυνηγούσε σχεδόν σίγουρα τον κ. Ποτέγιεφ. Ο Μερκαντέρ ήταν ένας πράκτορας του Γιόσεφ Στάλιν, που το 1940 μπήκε στην έπαυλη του Τρότσκι στην Πόλη του Μεξικού και κάρφωσε ένα μυτερό κομμάτι πάγου στο κεφάλι του ιδεολογικού αντιπάλου του Στάλιν. Βασισμένος σε συνεντεύξεις με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ο Γουόλτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση ήταν η αρχή ενός «σύγχρονου Μερκαντέρ» που στάλθηκε από τον Πούτιν για να δολοφονήσει τον κ. Ποτέγιεφ.

Οι Ρώσοι έχουν από καιρό χρησιμοποιήσει πληρωμένους ασσασίνους για να φιμώσουν τους εχθρούς. Ένας από τους πιο διάσημους στα κεντρικά γραφεία του SVR στη Μόσχα είναι ο συνταγματάρχης Γκριγκόρι Μαϊρανόφσκι, ένας βιοχημικός που πειραματίστηκε με θανατηφόρα δηλητήρια, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, δεν έχει κρύψει τη βαθιά του περιφρόνηση για τους αποστάτες στις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα αυτούς που βοηθούν τη Δύση. Η δηλητηρίαση του Σκριπάλ στα χέρια Ρώσων πρακτόρων στο Σόλσμπερι της Βρετανίας το 2018 σηματοδότησε την κλιμάκωση της τακτικής της Μόσχας και ενέτεινε τους φόβους ότι δεν θα δίσταζε να κάνει το ίδιο στις αμερικανικές ακτές.

Η επίθεση, η οποία έγινε με ειδική ουσία για να αρρωστήσει τον Σκριπάλ και την κόρη του, προκάλεσε ένα κύμα διπλωματικών απελάσεων σε όλο τον κόσμο καθώς η Βρετανία συγκέντρωσε την υποστήριξη των συμμάχων της σε μια προσπάθεια να δώσει μια σθεναρή απάντηση στον Πούτιν.

Το περιστατικό σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου μέσα στη CIA, όπου αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι πρώην κατάσκοποι που είχαν μετεγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο Ποτέγιεφ, θα γίνουν σύντομα στόχοι.

Ο Πούτιν είχε από καιρό ορκιστεί να τιμωρήσει τον Ποτέγιεφ. Αλλά πριν προλάβει να συλληφθεί, ο Ποτέγιεφ διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η CIA τον επανεγκατέστησε στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά μυστικού προγράμματος που προοριζόταν να προστατεύσει πρώην κατασκόπους. Το 2011, δικαστήριο της Μόσχας τον καταδίκασε ερήμην σε δεκαετίες φυλάκισης.

Ο Ποτέγιεφ φαινόταν να εξαφανίζεται, αλλά κάποια στιγμή, ο Πούτιν έστειλε πράκτορες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τον βρουν, αν και οι προθέσεις τους παρέμεναν ασαφείς . Το 2016, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν νεκρός, κάτι που ορισμένοι εμπειρογνώμονες των μυστικών υπηρεσιών πίστευαν ότι μπορεί να ήταν ένα τέχνασμα για να τον διώξουν. Πράγματι, ο Ποτέγιεφ ήταν ζωντανός και ζούσε στο Μαϊάμι. Κι ο Πούτιν δεν θα μασούσε τόσο εύκολα το παραμύθι.

Εκείνη τη χρονιά, απέκτησε άδεια αλιείας και εγγράφηκε ως Ρεπουμπλικανός για να μπορεί να ψηφίσει, όλα με το πραγματικό του όνομα, σύμφωνα με κρατικά αρχεία. Το 2018, ένα ειδησεογραφικό μέσο ανέφερε πού βρίσκεται ο Ποτέγιεφ.

Οι ανησυχίες της CIA δεν ήταν αδικαιολόγητες

Το 2019, οι Ρώσοι ανέλαβαν μια περίτεχνη επιχείρηση για να βρουν τον Ποτέγιεφ, αναγκάζοντας έναν επιστήμονα από την Οαχάκα του Μεξικού να βοηθήσει.

Ο επιστήμονας, Χέκτορ Αλεχάνδρο Καμπρέρα Φουέντες, ήταν ένας απίθανος κατάσκοπος. Σπούδασε μικροβιολογία στο Καζάν της Ρωσίας και αργότερα έκανε διδακτορικό στο ίδιο αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο του Giessen στη Γερμανία. Ήταν πηγή υπερηφάνειας για την οικογένειά του, με ιστορικό φιλανθρωπικού έργου και χωρίς εγκληματικό παρελθόν.

Όμως οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν ως μοχλό τον συνεργάτη του Φουέντες. Είχε δύο συζύγους: μια Ρωσίδα που ζούσε στη Γερμανία και μια άλλη στο Μεξικό. Το 2019, η Ρωσίδα σύζυγος και οι δύο κόρες της ειδαν να τους απαγορεύεται να φύγουν από τη Ρωσία καθώς προσπάθησαν να επιστρέψουν στη Γερμανία, αναφέρουν δικαστικά έγγραφα.

Εκείνο τον Μάιο, όταν ο Φουέντες ταξίδεψε για να τους επισκεφτεί, ένας Ρώσος αξιωματούχος επικοινώνησε μαζί του και ζήτησε να τον δει στη Μόσχα. Σε μια συνάντηση, ο αξιωματούχος υπενθύμισε στον κ. Φουέντες ότι η οικογένειά του είχε κολλήσει στη Ρωσία και ότι ίσως, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, «μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ρώσος αξιωματούχος ζήτησε από τον Φουέντες να εξασφαλίσει ένα διαμέρισμα βόρεια της παραλίας του Μαϊάμι, όπου έμενε ο Ποτέγιεφ. Έχοντας εντολή να μην νοικιάσει το διαμέρισμα στο όνομά του, ο Φουέντες έδωσε σε έναν συνεργάτη του 20.000 δολάρια για να το κάνει.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Φουέντες ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε ξανά με τον Ρώσο αξιωματούχο, ο οποίος παρείχε περιγραφή του οχήματος του Ποτέγιεφ. Ο Φουέντες, είπε ο Ρώσος, θα πρέπει να βρει το αυτοκίνητο, να λάβει τον αριθμό της πινακίδας του και να σημειώσει τη φυσική του θέση. Συνέστησε στον Φουέντες να απέχει από τη λήψη φωτογραφιών, προφανώς για να εξαλειφθούν τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Όμως ο Φουέντες απέτυχε. Οδηγώντας μέσα στο συγκρότημα, προσπάθησε να παρακάμψει την πύλη εισόδου του κλείνοντας ένα άλλο όχημα στην ουρά, προσελκύοντας την προσοχή της ασφάλειας. Όταν ανακρίθηκε, η σύζυγός του απομακρύνθηκε για να φωτογραφίσει την πινακίδα του Ποτέγιεφ.

Ο Φουέντες και η σύζυγός του είπαν να φύγουν, αλλά οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν το περιστατικό. Δύο μέρες αργότερα, προσπάθησε να πετάξει στο Μεξικό, αλλά οι αξιωματικοί των Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ τον σταμάτησαν και έψαξαν το τηλέφωνό του, όπου είδαν την εικόνα του οχήματος του Ποτέγιεφ.

Μετά τη σύλληψή του, ο Φουέντες παρείχε λεπτομέρειες για το σχέδιο στους Αμερικανούς ερευνητές. Πίστευε ότι ο Ρώσος αξιωματούχος που είχε συναντήσει εργαζόταν για την FSB, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας. Αλλά οι κρυφές επιχειρήσεις στο εξωτερικό διευθύνονται συνήθως από το SVR, το οποίο διαδέχθηκε την KGB, ή το GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ένας από τους πρώην αξιωματούχους είπε ότι ο Φουέντες, αγνοώντας τη σημασία του στόχου, απλώς συγκέντρωνε πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα οι Ρώσοι.

Σκληρή απάντηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν κατά Πούτιν

Η συνωμοσία, μαζί με άλλες ρωσικές δραστηριότητες, προκάλεσε σκληρή απάντηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις και απέλασαν 10 Ρώσους διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του σταθμού του SVR, ο οποίος είχε έδρα στην Ουάσινγκτον και είχε δύο χρόνια ακόμη στην περιοδεία του.

Η απέλαση του αρχηγού του σταθμού μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητική για τις επιχειρήσεις πληροφοριών και αξιωματούχοι της υπηρεσίας υποψιάζονταν ότι η Ρωσία ήταν πιθανό να επιδιώξει αντίποινα στον Αμερικανό ομόλογό της στη Μόσχα, ο οποίος είχε μόλις λίγες εβδομάδες σε αυτόν τον ρόλο, είπαν οι αξιωματούχοι.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια ξένη δύναμη να παρέμβει στη δημοκρατική μας διαδικασία ατιμώρητα», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ανακοινώνοντας τις κυρώσεις. Δεν έκανε καμία αναφορά στην υπόθεση που αφορούσε τον Φουέντες.