Ο κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες, Μπόμπι, καθαρόαιμος Μαστίφ του Αλεντέχο, πέθανε στο σπίτι του στην Πορτογαλία το Σάββατο.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από μία κτηνίατρο που κούραρε τον Μπόμπι πολλές φορές.

«Παρά το γεγονός ότι έζησε περισσότερο από κάθε άλλο σκύλο στην ιστορία, οι 11.478 μέρες του στη Γη δεν θα ήταν ποτέ αρκετές για όσους τον αγάπησαν», έγραψε η Δρ Κάρεν Μπέκερ.

Ο Μπόμπι υπήρξε και ο γηραιότερος εν ζωή σκύλος στον κόσμο και ο γηραιότερος σκύλος όλων τον Φεβρουάριο -ξεπερνώντας ένα ρεκόρ σχεδόν αιώνων για τον τελευταίο σκύλο που είχε αυτό τον τίτλο.

Ο προηγούμενος γηραιότερος σκύλος ήταν ο Αυστραλός Bluey, ο οποίος πέθανε το 1939 σε ηλικία 29 ετών και πέντε μηνών.

Το μακροχρόνιο γήρας του Μπόμπι επικυρώθηκε από τη βάση δεδομένων για κατοικίδια της πορτογαλικής κυβέρνησης, την οποία διαχειρίζεται η Εθνική Ένωση Κτηνιάτρων.

Η ταυτότητα του διαδόχου του Μπόμπι στον τίτλο του γηραιότερου εν ζωή σκύλου στον κόσμο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Μπόμπι σκύλος Γκίνες

Μπόμπι: Μυστικό μακροζωίας η ήρεμη ζωή του

Ο Μπόμπι έζησε όλη του τη ζωή με την οικογένεια Κόστα στο χωριό Conqueiros, κοντά στη δυτική ακτή της Πορτογαλίας, αφού γεννήθηκε με τρία αδέρφια σε ένα βοηθητικό κτίριο.

Ο Λεονέλ Κόστα, ο οποίος ήταν οκτώ ετών τότε, είπε ότι οι γονείς του είχαν πάρα πολλά ζώα και έπρεπε να αφήσουν τα κουτάβια, αλλά ο Μπόμπι δραπέτευσε.

Ο κ. Κόστα και τα αδέρφια του κράτησαν μυστική την ύπαρξη του σκύλου από τους γονείς τους μέχρι που τελικά ανακαλύφθηκε και έγινε μέλος της οικογένειας, η οποία τον τάιζε με το ίδιο φαγητό που έτρωγαν και αυτοί.

Εκτός από μία δύσκολη στιγμή που βίωσαν το 2018, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο αφού κατέρρευσε ξαφνικά λόγω δυσκολίας στην αναπνοή, ο κ. Κόστα είπε τον Φεβρουάριο ότι ο Μπόμπι είχε μια σχετικά απροβλημάτιστη ζωή και σκέφτηκε ότι το μυστικό της μακροζωίας του ήταν το «ήρεμο, γαλήνιο περιβάλλον» που ζούσε.

Ωστόσο, πριν από το θάνατό του αντιμετώπιζε προβλήματα στο περπάτημα και επιδείνωση της όρασης.

Ο Μπόμπι δεν ήταν ο μόνος σκύλος που είχε ο κύριος Κόστα ο οποίος είχε μακροημέρευση. Η μητέρα του Μπόμπι έζησε μέχρι την ηλικία των 18 ετών, ενώ ένα άλλο από τα σκυλιά της οικογένειας πέθανε σε ηλικία 22 ετών.

Με πληροφορίες από BBC

Φωτογραφίες: Guinness World Records