Σε νέα που δεν θα προκαλέσουν έκπληξη σε κανέναν, η παγκόσμια κρίση κόστους ζωής απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Και οι κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις βιώνουν πολύ πιο έντονα αυτή τη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Κόστους Ζωής που δημοσιεύεται από το Economist Intelligence Unit (EIU), το μέσο κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 7,4% φέτος. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ταχύτερα. Αν και αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το άλμα 8,1% της ίδιας έρευνας που καταγράφηκε το 2022, οι αριθμοί παραμένουν σημαντικά υψηλότεροι από τις «ιστορικές τάσεις».

Αλλά υπάρχουν κάποια καλά νέα. Οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η πιο γρήγορα αυξανόμενη κατηγορία στην έρευνα του 2022, παρουσίασαν τον μικρότερο πληθωρισμό αυτή τη φορά.

Οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνονται λόγω της εξασθένησης της ζήτησης της εφοδιαστικής αλυσίδας από τότε που η Κίνα ήρε τους περιορισμούς της για τον Covid-19 στα τέλη του 2022. Ωστόσο, οι τιμές των ειδών παντοπωλείου συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς οι λιανοπωλητές μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2024, καθώς η καθυστερημένη επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων αρχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και στη συνέχεια τη ζήτηση των καταναλωτών», δήλωσε σε δήλωσή της η Upasana Dutt, επικεφαλής του Worldwide Cost of Living στην EIU.

Η Dutt συνέχισε προειδοποιώντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι ένοπλων συγκρούσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων. «Περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς θα ανέβαζε τις τιμές της ενέργειας, ενώ μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επίδραση από το Ελ Νίνιο θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων», πρόσθεσε.

Αναπόφευκτα, η αύξηση του κόστους διαβίωσης σημαίνει ότι πολλές πόλεις έχουν γίνει πιο ακριβές για να ζήσουν – αλλά κάποιες πλήττονται περισσότερο από άλλες.

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις το 2023

Οι πιο ακριβές πόλεις για να μένεις

Η Σιγκαπούρη της Κίνας και η Ζυρίχη της Ελβετίας ανακηρύχθηκαν πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο. Η άνοδος της Ζυρίχης, που εκτινάχθηκε από την έκτη θέση της περσινής λίστας, αποδόθηκε στην ισχύ του ελβετικού φράγκου μαζί με τις υψηλές τιμές των παντοπωλείων, των ειδών οικιακής χρήσης και της αναψυχής. Σημειώθηκαν επίσης οι δαπανηρές μεταφορές και τα ρούχα της Σιγκαπούρης.

Αν και η Νέα Υόρκη ισοφάρισε με τη Σιγκαπούρη για την πρώτη θέση πέρυσι, ο δημοφιλής προορισμός των ΗΠΑ, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 1,9% σύμφωνα με τη μελέτη, υποχώρησε στην τρίτη θέση, ισοβαθμώντας με τη Γενεύη της Ελβετίας.

Το Χονγκ Κονγκ, ο μόνος άλλος ασιατικός προορισμός στο top 10, ήταν πέμπτος, ενώ το Λος Άντζελες ήταν στη έκτη θέση και το Παρίσι αναδείχθηκε η έβδομη πιο ακριβή πόλη στον κόσμο. Το Τελ Αβίβ του Ισραήλ μοιράζεται την όγδοη θέση με την Κοπεγχάγη της Δανίας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο. Τέλος, το Σαν Φρανσίσκο, μία από τις τρεις πόλεις των ΗΠΑ στο top 10, ήρθε στη 10η θέση.

Μετακινήσεις και «δονήσεις»

Πιο κάτω στη λίστα, οι ρωσικές πόλεις Μόσχα και Αγία Πετρούπολη σημείωσαν μερικές από τις πιο απότομες πτώσεις, με πτώση 105 θέσεων στη 142η και 74 θέσεις στην 147η αντίστοιχα στη φετινή κατάταξη. Η αξία του ρουβλίου έχει μειωθεί σημαντικά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η έρευνα ανέφερε ότι η αργή ανάκαμψη μετά την πανδημία και η «υποτονική ζήτηση των καταναλωτών» ήταν μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν σε κινεζικές πόλεις όπως το Πεκίνο, το οποίο κατατάχθηκε στην 34η θέση πέρυσι, πέφτοντας αρκετές θέσεις στη λίστα. Η Δαμασκός της Συρίας παραμένει η φθηνότερη πόλη του κόσμου. Η Τεχεράνη, το Ιράν, και η Τρίπολη της Λιβύης, βρίσκονται επίσης πολύ χαμηλά στην κατάταξη, κατατάσσονται στην 172η και 171η θέση αντίστοιχα.

Τα έξοδα κοινής ωφέλειας, οικιακής βοήθειας και καπνού ήταν τα υψηλότερα στις πόλεις των ΗΠΑ, ενώ οι πόλεις της Δυτικής Ευρώπης ήταν μερικές από τις πιο ακριβές όσον αφορά την αναψυχή, τις μεταφορές και τα οικιακά είδη.

Τα παντοπωλεία και το αλκοόλ ήταν τα πιο δαπανηρά στις ασιατικές πόλεις, σύμφωνα με την έρευνα. Το Worldwide Cost of Living 2023 εξέτασε 173 μεγάλες πόλεις, συγκρίνοντας περισσότερες από 400 μεμονωμένες τιμές σε 200 προϊόντα και υπηρεσίες. Εξαιρούσε το Καράκας της Βενεζουέλας, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 450% από το 2022.

Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις το 2023

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2023

  • 1. Ζυρίχη και Σιγκαπούρη
  • 3. Νέα Υόρκη και Γενεύη
  • 5. Χονγκ Κονγκ
  • 6. Λος Άντζελες
  • 7. Παρίσι
  • 8. Τελ Αβίβ και Κοπεγχάγη
  • 10. Σαν Φρανσίσκο

*Photo Credits: Shutterstock