Η Ελλάδα είναι η πρώτη ανάμεσα σε 100 χώρες, που επέλεξαν για εγκατάσταση μετά τη συνταξιοδότηση όσοι πολίτες ερωτήθηκαν στη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας REASSURED.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι λόγω του υψηλού κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί Βρετανοί σκοπεύουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότησή τους, ενώ η έρευνα, σύμφωνα με τον Διευθυντή Εταιρικής Στρατηγικής του REASSURED, κ. Phil Jeynes, στοχεύει στον εντοπισμό προορισμών που μοιάζουν πιο προσιτοί. Ειδικά για περιπτώσεις συνταξιούχων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα ελάχιστα δυνατά κόστη.

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο προχώρησε σε σχετική ανάλυση στην οποία γίνεται αναφορά στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις άλλες χώρες που έχουν πρόσβαση οι συνταξιούχοι διεθνώς. Η εταιρεία εστίασε σε έξι παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη οι περισσότεροι συνταξιούχοι όταν εξετάζουν την προοπτική μετακίνησης στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν το ετήσιο επίπεδο ηλιοφάνειας της χώρας, τον μέσο όρο ζωής, τον δείκτη κόστους ζωής, το μέσο κόστος διαμονής, το μέσο κόστος μεταφοράς και φυσικά το ποσοστό που διαθέτει η κάθε χώρα σε πληθυσμό άνω των 65 ετών.

Τη λίστα με τις δέκα πιο προσιτές χώρες, μετά την Ελλάδα, συμπληρώνουν η Πορτογαλία στη 2η θέση με συνολική βαθμολογία 6.712, η ​​Μάλτα στην 3η θέση με 6.689, η Ιταλία στην 4η θέση με βαθμολογία 6.482 και η Ισπανία στην 5η με 6.467, η Κούβα στην 6η με 6.366, η Κύπρος με 6.358 στην 7η, η Ιαπωνία στην 8η με 6.288, η Αλβανία στην 9η με 6.272 και στην 10η το Πουέρτο Ρίκο με 6.264.

Η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση με συνολική βαθμολογία 6.806, με μέσο προσδόκιμο ζωής 81 χρόνια (5η θέση), πληθυσμό άνω των 65 ετών 23% (2η θέση) μαζί με την Πορτογαλία, 2.773 ώρες ετήσια ηλιοφάνεια (9η θέση), ενώ το μέσο κόστος ζωής είναι περίπου 347 ευρώ, καθιστώντας την τη δεύτερη φθηνότερη χώρα στην πρώτη δεκάδα μετά την Αλβανία. Ο δείκτης κόστους ζωής διαμορφώθηκε στο 54,6 για την Ελλάδα (6η θέση), ενώ το μέσο κόστος μεταφοράς είναι περίπου 30 ευρώ), κατατάσσοντας τη χώρα ως προς το κόστος στην 6η θέση της πρώτης δεκάδας. Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής σημειώθηκε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Μαρόκο και την Αλγερία, οι οποίες είχαν επίσης το χαμηλότερο ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών με 6%. Η Αλγερία καταγράφει επίσης το χαμηλότερο μέσο κόστος ζωής στα 98,5 ευρώ περίπου, τον χαμηλότερο δείκτη κόστους ζωής 27,6 καθώς και το χαμηλότερο μέσο κόστος μεταφοράς περίπου 8,1 ευρώ).