Η εικόνα των δύο νεαρών αγοριών που κουβαλούσε η μητέρα τους που έκλαιγε, η Σίρι, καθώς τα έβγαζαν από τα σπίτια τους ήταν μια από τις πιο τραγικές που δημοσιεύτηκαν στις πρώτες μέρες του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η τύχη του Yarden είναι άγνωστη και πιστεύεται ότι είτε είναι νεκρός είτε ένας από τους περίπου 200 ομήρους που παραμένουν υπό κράτηση της Χαμάς.

Η οικογένειά τους ανέφερε σε σημερινή δήλωση: «Βιώνουμε στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας. Η συνειδητοποίηση ότι δεν θα πάρουμε την αγκαλιά που επιθυμούσαμε μας αφήνει άφωνους».

Αν και δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς ομάδα κρατά αυτήν τη στιγμή την οικογένεια, ο στρατιωτικός αναλυτής Michael Horowitz είπε: «Φαίνεται ότι μπορεί να βρίσκονται στα χέρια του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Το PFLP είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες που σχηματίζουν τον πολιτικό συνασπισμό που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κράτος και έχει πιέσει ιστορικά για μια λύση ενός κράτους με την Παλαιστίνη στο τιμόνι.

Η ομάδα πιστεύεται ότι κρατά την οικογένεια Bibas στην Khan Younis, τη δεύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, η οποία το 2017 φιλοξενούσε λίγο περισσότερους από 205.000 ανθρώπους.

Αν και μπορεί να κρατούνται από διαφορετική ομάδα, ο εκπρόσωπος του IDF Daniel Hagari είπε ότι η ευθύνη για τους ομήρους παραμένει στη Χαμάς.

Η πόλη πρόκειται να είναι ο επόμενος στόχος στην αιματηρή επίθεση του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το Ισραήλ προέτρεψε τους Παλαιστίνιους που ζουν στην πόλη, να φύγουν, πριν από περίπου μια εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι σύντομα θα είναι ο τόπος ανανέωσης των συγκρούσεων μόλις ολοκληρωθεί η παρατεταμένη πλέον εκεχειρία.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πλησιάζει το τέλος της εκεχειρίας με τη Χαμάς

Ο Mark Regev, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, είπε στο MSNBC νωρίτερα αυτό το μήνα: «Ζητάμε από τους ανθρώπους να μετεγκατασταθούν. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να εγκλωβίζονται στα διασταυρούμενα πυρά».

Είπε ότι ήταν «πολύ σίγουρος» ότι οι Παλαιστίνιοι που έπρεπε να μετεγκατασταθούν από την πόλη «δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν ξανά» αν κατευθυνθούν δυτικά, προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε θα επαναληφθούν οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Χαμάς και το Ισραήλ πλησιάζουν προς το τέλος της εκεχειρίας που έχει παραταθεί από τότε.

Η προσωρινή εκεχειρία, που είχε αρχικά οριστεί για την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, παρατάθηκε λίγες ώρες πριν από τη λήξη της αρχικής συμφωνίας και υποδηλώνει ότι θα απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι από τη Γάζα αυτή την εβδομάδα.

Οι όροι της συμφωνίας εκεχειρίας που διακόπτει τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, λένε ότι μπορεί να παραταθεί πέρα από την αρχική τετραήμερη θητεία της, εφόσον απελευθερωθούν 10 όμηροι για κάθε επιπλέον ημέρα, με τρεις φορές περισσότερους Παλαιστίνιους να ελευθερωθούν σε αντάλλαγμα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η εκεχειρία παρατάθηκε για δύο ακόμη ημέρες, υποδηλώνοντας ότι η Χαμάς σκοπεύει να απελευθερώσει άλλους 20 ομήρους πέρα από τους 50 ομήρους που επρόκειτο να απελευθερωθούν τις πρώτες τέσσερις ημέρες.

Άλλοι 11 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς επιστρέφουν τώρα στο ισραηλινό έδαφος, μετά την τέταρτη ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων.

Ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari, δήλωσε απόψε ότι «μια επίλεκτη μονάδα του IDF» συνόδευσε την ομάδα, όλα μικρά παιδιά, έφηβοι και μητέρες, πίσω στο Ισραήλ, όπου θα υποβληθούν σε ιατρική αξιολόγηση.

«Οι δυνάμεις μας θα συνοδεύουν τους παλιννοστούντες μέχρι να φτάσουν στις οικογένειές τους στα νοσοκομεία».

Και οι 11 όμηροι, αποτελούμενοι από τρεις Γάλλους, δύο Γερμανούς και έξι Αργεντινούς πολίτες, που απελευθερώθηκαν απόψε, συνελήφθησαν από τη Χαμάς από το Kibbutz Nir Oz, έναν οικισμό μόλις ενάμιση μίλι μακριά από τα σύνορα της Γάζας, με πληθυσμό πριν από την εισβολή περίπου 400 ανθρώπους.

Οι όμηροι, οι οποίοι σχεδόν όλοι είναι μικρά παιδιά και έφηβοι, έχουν κατονομαστεί ως: Yuli Cunio, τριών, Emma Cunio, τριών, Sharon Aloni Cunio, 34, Karina Engelbert, 51, Yagil Jacob, 12, Erez Kalderon, 12, Sahar Kalderon, 16, Or Jacob, 16, Yuval Engel, 11, Mika Engel, 18, και Eitan Yahalomi, 12 ετών.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς χωρίζει οικογένειες, τα παιδιά που απελευθερώθηκαν αφήνουν πίσω τους γονείς τους

Ωστόσο, οι φόβοι ότι η Χαμάς θα χωρίσει τις οικογένειες φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκαν, καθώς πολλά από τα παιδιά που απελευθερώθηκαν αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους αγαπημένους τους.

Στην οικογένεια Κούνιο εξακολουθεί να λείπει ο πατέρας τους, Ντέιβιντ, αφού τους πήραν όλους από το Nir Oz κατά τη διάρκεια της εισβολής της Χαμάς.

Στον δωδεκάχρονο Εϊτάν θα λείπει και ο πατέρας του, Οχάντ, ο οποίος παραμένει κρατούμενος της Χαμάς.

Η μητέρα του Εϊτάν, Μπατ Σεβά, αποκάλυψε προηγουμένως ότι οι μαχητές της Χαμάς επιχείρησαν να απαγάγουν αυτήν και τα παιδιά της από το σπίτι τους στο Νιρ Οζ, αλλά κατάφερε να πηδήξει μαζί με τις δύο κόρες της.

Πρόσθεσε ότι ήταν τρομοκρατημένη επειδή ο γιος της δεν θα είναι ο ίδιος μετά τη θητεία του ως όμηρος για επτά εβδομάδες.

Στην οικογένεια Καλντερόν, που σύντομα θα επανενωθεί με τη 16χρονη Σαχάρ και τον 12χρονο Ερέζ, λείπει και ο πατέρας τους, ο 53χρονος Οχέρ.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν οι όμηροι που απελευθερώθηκαν απόψε είχαν ποτέ επαφή με άλλα μέλη της οικογένειάς τους που επίσης κρατούνταν από τη Χαμάς.

Ένας εκπρόσωπος των οικογενειών των ομήρων δήλωσε στη MailOnline: «Κάθε παιδί που έχει απελευθερωθεί απόψε επιστρέφεται, ενώ ο πατέρας τους αφήνεται στην αιχμαλωσία της Χαμάς στη Γάζα. Πολύ δύσκολο να το καταπιείς».

Και οι 11 όμηροι προέρχονταν από τον ίδιο οικισμό, το Kibbutz Nir Oz. Ο επικεφαλής του κιμπούτς, Osnat Peri, είπε απόψε σε μια δήλωση: «Τα νέα απόψε φέρνουν έναν αναστεναγμό ανακούφισης στην κοινότητά μας».

Είπε ότι ο ίδιος και η κοινότητά του εξακολουθούν να «ανησυχούμε βαθιά για τους αγαπημένους μας που κρατούνται ακόμη όμηροι», προσθέτοντας ότι από τους ομήρους που έχουν απομείνει ακόμα στη Γάζα, οι 49 είναι από το Nir Oz.

Τρεις από τους ομήρους ήταν Γάλλοι και ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν είπε απόψε σε ανάρτησή του στο Χ: «Τρεις νεαροί συμπατριώτες μας ανήκουν στην ομάδα των ομήρων που απελευθερώθηκαν σήμερα. Εξαιρετικά χαρούμενος με αυτή την ανακοίνωση».

Οι εικόνες της Χαμάς που παρέδωσε τους 11 ομήρους αποκάλυψαν ότι οι μαχητές της στέκονταν σε μια παρέλαση, καθώς οι πολίτες περπατούσαν προς ένα φορτηγό του Ερυθρού Σταυρού, το οποίο τους μετέφερε πίσω στους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ένας όμηρος που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί, εθεάθη να φεύγει από την κράτηση της Χαμάς σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ αρκετοί άλλοι εθεάθησαν να φορούν έντονα ροζ ρούχα.

Πόλεμος στο Ισραήλ: 33 Παλαιστίνιοι πολίτες θα απελευθερωθούν ως αντάλλαγμα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ απόψε ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι 33 Παλαιστίνιοι πολίτες που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν ως αντάλλαγμα, στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που παρατάθηκε σήμερα κατά δύο ημέρες.

Η συμφωνία είναι κατανοητό ότι είχε καταρρεύσει και φαινόταν στα πρόθυρα της διάλυσης.

Η Χαμάς είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι απέτυχε να διατηρήσει την πλευρά του στη συμφωνία και το Ισραήλ απειλούσε να επαναλάβει τη θανατηφόρα επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, οι διαμεσολαβητές κατάφεραν να το αποσωβήσουν το θέμα, ένα κατόρθωμα που αφορούσε την πρώτη δημόσια επίσκεψη αξιωματούχων του Κατάρ στο Ισραήλ, σύμφωνα με το AP.

Τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα το απόγευμα ότι η Χαμάς είχε τροποποιήσει τη λίστα των ομήρων πριν από τη σημερινή ανταλλαγή, περιορίζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που θα απελευθέρωνε.

Η κυβέρνηση λέγεται ότι «δεν είναι ευχαριστημένη» με τη λίστα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν επειδή αποτελείται από παιδιά και ηλικιωμένες γυναίκες -υποδηλώνοντας ότι ακόμη περισσότερες οικογένειες πρόκειται να χωριστούν, επειδή τα παιδιά δεν θα απελευθερωθούν με τους γονείς τους.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η παράταση της τρέχουσας εκεχειρίας στη Γάζα, είναι εφικτή και ότι θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση.

Είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της Γάζας από τη Χαμάς, προσφέροντας μια «καλύτερη και βιώσιμη» εναλλακτική λύση σε αυτήν.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν αποφασιστικός στις προθέσεις του να συντρίψει τη Χαμάς, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του θα ξαναρχίσουν την επίθεσή της «με όλες μας τις δυνάμεις» μόλις λήξει η εκεχειρία, κάτι που θα γίνει τώρα την Τρίτη, εκτός εάν επιτευχθεί άλλη συμφωνία.

Με πληροφορίες από dailymail