Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα σε ογκώδεις διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενοι κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, σηματοδοτεί μια αυταρχική στροφή που βλάπτει τις πιθανότητες της Γεωργίας να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη.

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε χθες σε πρώτη ανάγνωση νόμο, ο οποίος απαιτεί από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας», διαφορετικά θα της επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα.

Οι διαδηλώτριες μοίραζαν αυτοκόλλητα που έγραφαν «Γυναίκες κατά του απόλυτου ελέγχου». Η πορεία πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Ρουσταβέλι της Τιφλίδας και κατέληξε στην πλατεία μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. Δράσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Γεωργίας. Οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα: «Ποιοι είμαστε, εμείς οι Γεωργιανοί! Τι θέλουμε; – Η Γεωργία στην Ευρώπη!» Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και η επικεφαλής του κόμματος Droa, Έλενε Χοστάρια, και η βουλευτής Ταμάρα Κορντζάγια.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον νόμο. «Η έγκριση αυτού του νόμου περί ξένης επιρροής δεν είναι συμβατή με την πορεία προς την ΕΕ, την οποία επιθυμεί η πλειοψηφία στη Γεωργία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ένα tweet που ανάρτησε σήμερα.

Πέρσι οι Βρυξέλλες απέρριψαν τις προσπάθειες της Γεωργίας να γίνει υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.