Μπορεί στην Ρωσία να επιβλήθηκαν σοβαρές κυρώσεις από πλευράς Δύσης, εξαιτίας της κύρηξης του πλέμου στην Ουκρανία, ωστόσο ο μεγάλος νικητής από την διαδικασία αυτή, αποδεικνύεται ότι είναι οι χώρες που εμπλέκονται ως μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης ή τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο λόγος είναι ότι ως μεσάζοντες, αγωνίζονται να κερδίσουν χρήματα από τη μεταπώληση μη διαθέσιμων αγαθών στη Ρωσία.

Το γεγονός ότι προκύπτουν νέες αλυσίδες εφοδιασμού, εξοπλίζοντας τη Ρωσία με αλκοόλ, είδη πολυτελείας και άλλα… δυτικά προϊόντα, στην πραγματικότητα υποσκάπτουν έμμεσα ή άμεσα τις προσπάθειες της Ευρώπης να τιμωρήσει τη Μόσχα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέον παρουσιάζουν τα στατιστικά των τελωνειακών αρχείων, από την πλατφόρμα Trade Data Monitor, που προβλήθηκε από το POLITICO, καθώς φαίνεται πως η Γεωργία, νότιος γείτονας των Ρώσω, έχει δει τον όγκο των συναλλαγών της με τη Ρωσία να αυξάνεται σχεδόν κατά 22% και η ποσότητα αλκοόλ από εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν περισσότερο από 120%, από την εποχή που ξεκίνησε η σύρραξη. Οι εξαγωγές του Καζακστάν δε, στη Ρωσία, εκτοξεύθηκαν στα ύψη την ίδια περίοδο, αυξάνοντας περίπου 57 τοις εκατό σε αξία σε δολάρια ΗΠΑ.

Ακόμα πάντως και σε περιπτώσεις κρατών που οι εμπορικοί δεσμοί με τη ρωσική αγορά δεν είναι στενοί, η επιρροή είναι σημαντική με βάση την αποτίμηση στο ΑΕΠ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνιστά η Αρμενία, η οποία είδε το ΑΕΠ της να αυξάνεται απροσδόκητα κατά 11% πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές πενταπλασιάστηκαν και οι μεταφορές από τη Ρωσία επταπλασιάστηκαν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, με αποτέλεσμα η χώρα να καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ από την άλλη πλέυρα, έχουν περιορίσει τις εξαγωγές αλκοόλ υψηλής ποιότητας και έχουν θέσει πράγματι, φραγμούς στις δυτικές εταιρείες που λαμβάνουν πληρωμές από ρωσικές τράπεζες. Πολλές μεγάλες εταιρείες ποτών δήλωσαν ότι αποχώρησαν οικειοθελώς από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Temur Umarov, συνεργάτη στο Eurasia Center του think tank Carnegie, αυτές οι νέες ροές εσόδων δίνουν μεγάλη ώθηση στις χώρες γύρω από το πρώην σοβιετικό περιθώριο.

«Υπήρξαν αρκετές αναφορές ότι Ρώσοι επιχειρηματίες απευθύνονται σε εταίρους στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και ακόμη και το Ουζμπεκιστάν — το οποίο δεν είναι μέρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης — προσπαθώντας να τους ζητήσουν να παραγγείλουν πράγματα από ευρωπαϊκές χώρες και άλλα μέρη του κόσμου από όπου δεν είναι πια εύκολο να εισάγεις στη Ρωσία», είπε.

Ως αποτέλεσμα, «η οικονομική κατάσταση έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ενεργητική στην Κεντρική Ασία», σχολιάζει. «Πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυναμική για να καλύψουν τη θέση επειδή βλέπουν ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα στη Ρωσία».

Η ύπαρξη αυτών των δρομολογίων, τονίζεται πάντως, ότι θα εγείρει επίσης ανησυχίες ότι, εκτός από καταναλωτικά αγαθά, πιο ευαίσθητα προϊόντα διπλής χρήσης, όπως μικροτσίπ, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της βιομηχανίας όπλων της Ρωσίας, ενδέχεται να περνούν μέσω μεσαζόντων.